Κόσμος

Ρωσική τεχνολογία; Οι Τούρκοι ρίχνουν στη μάχη το μέλλον των ενόπλων συγκρούσεων: Οπλισμένα ρομποτικά επίγεια συστήματα!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Η Τουρκία μετά  τις εντολές του προέδρου της Ερντογάν έχει εξαπλωθεί πλέον σε όλα τα επίπεδα, και παρά τα σοβαρά εσωτερικά της  προβλήματα αναπτύσσει ραγδαία την αμυντική της βιομηχανία , τώρα και με επίγεια μη επανδρωμένα οχήματα.

Η επίσημη «δικαιολογία» των Τούρκων αξιωματούχων αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δηλαδή των Κούρδων .

Αλλά εφόσον τα νέα οχήματα δοκιμαστούν κατάλληλα σε όλες τις συνθήκες  στην ΝΑ Τουρκία, τον Πόντο και το Όρος Αραράτ σε πραγματικές  μάχες με Κούρδους αντάρτες που διαθέτουν αντιαρματικά κά άλλα όπλα, τότε θα είναι έτοιμα και για τον Έβρο και τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Ο κίνδυνος είναι μεγάλος από την χρήση τέτοιων συστημάτων που δεν εκθέτουν το προσωπικό και μπορούν να «φορτωθούν» μεγάλο όγκο οπλικών συστημάτων (μικρούς πυραύλους, πολυβόλα, πυροβόλα μικρού διαμετρήματος) και συστημάτων παρατήρησης.

Ο ειδικός μηχανικός της τουρκικής εταιρείας δήλωσε ότι : "Το γεγονός ότι η πλατφόρμα είναι μη επανδρωμένη μας επιτρέπει να την ελέγξουμε εξ αποστάσεως. Ο χειροκίνητος έλεγχος μας  επιτρέπει να ελέγχουμε το κοντινό εύρος.

Έχουμε επίσης μια μεγάλη συσκευή ελέγχου τύπου τσάντα και  με αυτήν αποστέλλουμε το όχημα σε ειδικές αποστολές .

Η χρήση του  δεν επιτρέπει απώλειες  προσωπικού , ενώ χρησιμοποιείται σε ειδικές καταστάσεις και αποστολές  .

Εκτός από αυτό  επιτύχαμε επίσης τον έλεγχο μέσω δορυφόρου. Κάναμε επίσης μια σοβαρή συμφωνία με μια χώρα της Μέσης Ανατολής και πραγματοποιούμε την πρώτη μας πώληση" . 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η τουρκική βιομηχανία παράγει τέτοιου τύπου συστήματα. Σχετικά πρόσφατα παρουσιάστηκε   το εξαιρετικά θανατηφόρο και αποτελεσματικό τηλεχειριζόμενο «τριαντάρι» της ASELSAN το STAMP, ένα όπλο που έχει ήδη σημειώσει εξαγωγικές επιτυχίες.

Στην Ελλάδα τέτοια όπλα είχαμε αναπτύξει πριν από 35 χρόνια, αλλά έμειναν όλα «στα χαρτιά» εκτός από τα 60 δίδυμα πυροβόλα ARTEMIS-30 που εφοδιάστηκαν οι ΕΔ «με το ζόρι» από την ΕΒΟ το 1993 και αποσύρθηκαν για άγνωστους λόγους το 2012, εντελώς, χωρίς καν να ενισχύσουν έστω αντιαποβατικά πυροβολεία.

Έτσι ο Τούρκος υφυπουργός Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) ανέφερε σε ειδική εκδήλωση  ότι  τα μη επανδρωμένα επίγεια οχήματα παρέχουν τεράστια οφέλη στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλά και σε άλλες αποστολές .

Τα νέα αυτά ρομποτικά οχήματα θα επανδρώσουν σύντομα  τις τουρκικές ειδικές δυνάμεις και   πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε αποστολές που αφορούν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις με σκοπό την διαφύλαξη του στρατιωτικού προσωπικού στο έδαφος.

Πρόκειται για μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα ή αυτόνομα στρατιωτικά οχήματα που καλούνται να υλοποιήσουν αυτούς τους στόχους , υλοποιώντας γενικότερο σχέδιο του γενικού επιτελείου του τουρκικού στρατού.

Τα οχήματα διαθέτουν συστήματα λήψης, επικοινωνίας, και χειρισμού. Σε  σχετικό διαγωνισμό που έγινε πέρυσι νικητής αναδείχθηκε το Roboik της Efe Modular το οποίο ετοιμάζεται για λογαριασμό των ΤΕΔ.

Το όλο σχέδιο αφορούσε 310 εκθέματα από όλη την χώρα σε σχετικό διαγωνισμό που είχε μεγάλη απήχηση.

Η σημερινή πολεμική τακτική οδηγεί στην ευρεία χρήση  των «Μη Επηνδρωμένων Οχημάτων» για τους παρακάτω λόγους:

α.    Μεταφέρουν κατάλληλα όπλα για προσβολές ποικίλης μορφής στόχων.

β.     Επιχειρούν σε κατοικημένους τόπους.

γ.    Εκτελούν πληροφοριακές επιχειρήσεις (Ιnformation Ops) ή δικτυοκεντρικές (Net Centrik).

δ.     Δύνανται να εκτελούν αποστολές συλλογής πληροφοριών, έρευνας, αναγνώρισης, να ενεργούν για εντοπισμό στόχων και εκτίμηση ζημιών, αποστολές SIGINΤ (Signal Intelligence)-COMINT (Communication Intelligence), ELINT (Electronic Intelligence).

Ήδη η συνεχιζόμενη ανάπτυξη των στρατηγικών και τακτικών, μη επανδρωμένων οχημάτων, ακολουθεί την τάση δημιουργίας οχημάτων πολλαπλών ρόλων και αποστολών.

Η Τουρκία προχωρά και σε αυτόν τον τομέα με σωστές κινήσεις από την ηγεσία της,  πολιτική και στρατιωτική, όσο και δεν  θέλουμε να το αναγνωρίσουμε , σε σχέση με την απαξίωση στην Ελλάδα όλων αυτών των μυαλών που διαθέτουμε και τα οποία είτε μένουν αναξιοποίητα είτε φεύγουν στο εξωτερικό.

Ειδικά πρέπει να επισημανθεί η συνεργασία των Τούρκων με την Ρωσία το τελευταίο διάστημα.

Eπισημαίνουμε ότι η Μόσχα έχει αναπτύξει μη επανδρωμένο στόλο χερσαίων οχημάτων, από τροχοφόρα οχήματα μέχρι άρμα μάχης το  URAN-9 όπως στο παρακάτω βίντεο . 

Ο όμιλος Izhevsk «NITI «Progress» δημιούργησε ένα τηλεχειριζόμενο ρομπότ το «Platform-M». Το τεθωρακισμένο όχημα είναι εξοπλισμένο με 4 εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων και ένα πολυβόλο των 12,7mm που ελέγχεται από απόσταση.

Ο κύριος σκοπός του συστήματος αυτού είναι τα πλήγματα εναντίον στατικών και κινητών στόχων. Επιπλέον, το «Platform-M» μπορεί να πραγματοποιήσει αναγνωριστικές περιπολίες στο έδαφος. Μπορεί επίσης να διασφαλίσει ένα πέρασμα μέσω ναρκοπεδίου.

Όχημα παντός εδάφους «Argo»

Το Κέντρο έρευνας και τεχνολογίας Cybernetics ανέπτυξε ένα ρομποτικό σύστημα με την ονομασία «Argo». Είναι σχεδιασμένο να εκτελεί αποστολές αναγνώρισης και να παρέχει πυρά υποστήριξης με σκοπό την καταστροφή στόχων χωρίς να κινδυνέψουν ζωές.

Επίσης το όχημα που είναι κατηγορίας ATV τροχοφόρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά εφοδίων στην πρώτη γραμμή. Ζυγίζει 1 τόνο έχει μήκος 3,4μ., πλάτος 1,85μ. και ύψος 1,65μ. Επιτυγχάνει ταχύτητα 20χλμ/ω και στο νερό 4,6χλμ/ω ενώ μπορεί να χρησιμοποιείται 20 ώρες συνεχόμενα. φέρει πολυβόλο των 7,62mm, τρείς Α/Τ ρουκέτες RPG-26 και δύο εκτοξευτές βομβίδων RShG-2.

Κέντρο ελέγχου «Andromeda-D»

Ο Έλεγχος των ρομποτικών συστημάτων γίνεται μέσω του εποχούμενου συστήματος «Andromeda-D» που μπορεί να εκτελέσει έλεγχο πολλαπλών πλατφορμών μάχης και χρέη οχήματος συνδέσμου και επικοινωνίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μπορεί να ελέγξει τα ρομποτικά συστήματα από απόσταση μέχρι και 300χλμ μακρυά ενώ επίσης εκτελεί χρέη κέντρου διαχείρισης πληροφοριών πεδίου μάχης ενώ ήδη έχει ξεκινήσει και εξοπλίζει τις αερομεταφερόμενες δυνάμεις από το 2012.

Ο κίνδυνος όμως να δούμε σύντομα τουρκικά εξοπλισμένα μη επανδρωμένα επίγεια οχήματα απέναντι από τα σύνορα μας είναι σίγουρο και για αυτό οφείλουμε να κάνουμε κάτι σε αυτόν τον τομέα πριν είναι πολύ αργά.

https://www.youtube.com/watch?v=KOZbXwjwoOg

https://www.youtube.com/watch?v=VBC9BM4-3Ek

https://www.youtube.com/watch?v=cphI0k7B6XI

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ