ΗΠΑ

«Πόλη φάντασμα» η Σάντα Μπάρμπαρα -H πυρκαγιά απειλεί τις κατοικίες διασήμων (εικόνες,βίντεο)


«Πόλη φάντασμα» θυμίζει το κέντρο της Σάντα Μπάρμπαρα. Οι περισσότεροι κάτοικοί της μπήκαν στα αυτοκίνητά τους κι έφυγαν άρον-άρον καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν με ταχύτητα άνω των 100 χλμ/ώρα ωθούν ένα από τα μεγαλύτερα πύρινα μέτωπα στην ιστορία της Καλιφόρνια προς την πόλη και το γειτονικό Μοντεσίτο, όπου ορθώνονται αγέρωχες οι επαύλεις διασημοτήτων όπως η Όπρα Γουίνφρι και η Έλεν ντε Τζένερις.

Οι αρχές διέταξαν την εκκένωση του Μοντεσίτο, του Σάμερλαντ και τμήματος της Σάντα Μπάρμπαρα.

Στο ζωολογικό κήπο της Σάντα Μπάρμπαρα  οι εργαζόμενοι άρχισαν να βάζουν ορισμένα ζώα σε κιβώτια μεταφοράς ελπίζοντας να τα σώσουν από τον πύρινο εφιάλτη.

Το πύρινο μέτωπο των 1.046 τετραγωνικών χιλιομέτρων προελαύνει ταχύτατα προς το Μοντεσίτο.

«Προσεύχομαι για τη μικρή μας πόλη. Οι άνεμοι ενισχύθηκαν το πρωί δημιουργώντας την “τέλεια καταιγίδα” κακού για τους πυροσβέστες», έγραψε στο Twitter η διάσημη παρουσιάστρια Όπρα Γουίνφρι.

«Έχει φθάσει πάνω από τα σπίτια», είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Τζουντ Ολίβας.

Ο ηθοποιός Ρομπ Λόου ανέβασε στο λογαριασμό του στο Instagram τρομακτικές φωτογραφίες από τις αδηφάγες φλόγες να γλύφουν σχεδόν το σπίτι του.

Και ζήτησε από τους ακολούθους του να προσευχηθούν για τη Σάντα Μπάρμπαρα

Σε μια άλλη ανάρτησή του ο ηθοποιός αποκάλυψε ότι βοηθούσε τους πυροσβέστες στη μάχη με τις φλόγες, αλλά πρόσθεσε: «Όταν φθάσει η ώρα... ΦΕΥΓΕΙΣ».

Μεταξύ των επώνυμων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα πολυτελή σπίτια τους ήταν το μοντέλο Κρίσι Τάιγκεν και η Πάρις Χίλτον. «Αυτή η φωτιά στο Λος Άντζελες είναι τρομακτική. Το σπίτι μου εκκενώνεται τώρα, για να απομακρυνθούν με ασφάλεια όλα τα κατοικίδιά μου. Ευχαριστώ όλους τους πυροσβέστες που ρισκάρουν τις ζωές τους για να σώσουν τις δικές μας. Είστε πραγματικοί ήρωες!», έγραψε η κληρονόμος της αλυσίδας των Hilton στα social media.

Ο Πιερ Ανρί, ιδιοκτήτης αρτοποιείου στο Μοντεσίτο, είπε ότι έλαβε επείγον μήνυμα να φύγει καθώς η πύρινη λαίλαπα καταβρόχθιζε ό,τι έβρισκε στο διάβα της, πλησιάζοντας τα πρώτα σπίτια. «Το χειρότερο ήταν ο καπνός. Δεν μπορούσες να ανασάνεις και το χειρότερο ήταν όταν άρχισε να φυσάει σηκώνοντας στάχτες και σκόνη. Ήταν πολύ τρομακτικό».

Η φωτιά, η τρίτη μεγαλύτερη στην ιστορία της Καλιφόρνια, έχει αποτεφρώσει πάνω από 700 κατοικίες, ενώ έχασε τη ζωή του ένας πυροσβέστης στη μάχη για την κατάσβεσή της.

Από τις 4 Δεκεμβρίου που ξέσπασε οι Αρχές απομάκρυναν περίπου 95.000 κατοίκους από τις περιοχές που βρέθηκαν στο καταστροφικό της μονοπάτι.

«Είναι ένα τέρας... αλλά πρέπει να το σκοτώσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής της Σάντα Μπάρμπαρα, Μάρτιν Τζόνσον.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ