Πατριαρχεία

Πολιτικό ανακάτεμα στην υπόθεση των σχισματικών των Σκοπίων – Κίνηση ματ με Πούτιν ετοιμάζουν οι Σέρβοι

Την περασμένη εβδομάδα αποκαλύπτοντας την πληροφορία πως ο Βούλγαρος Πατριάρχης έστειλε εκπρόσωπο σε λειτουργία των σχισματικών της “Μακεδονικής Εκκλησίας”, δώσαμε και την πολύ σοβαρή πολιτική διάσταση του πράγματος αναφέροντας μεταξύ άλλων πως ο Βούλγαρος απεσταλμένος έγινε αποδέκτης πολύ θερμής υποδοχής πέραν των τοπικών Επισκόπων και από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος έλαβε μέρος στην εορταστική Θεία Λειτουργία.

Είναι σαφές πως η σκοπιανή ηγεσία παίζει πολιτικοεκκλησιαστικά παιχνίδια και είναι έτοιμη να ανακατέψει την κόλαση προκειμένου να πετύχει τους στόχους της.

Το θέμα είναι πως σε αυτήν την πολιτικοεκκλησιαστική σκακιέρα που έχει στηθεί η επόμενη κίνηση έρχεται από τους Σέρβους!

Ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς προσκάλεσε τον Ρώσο ομολογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Βελιγράδι για την 800η επέτειο της αυτοκέφαλης λειτουργίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Με αφορμή την επέτειο αυτή αναμένεται να λάβουν χώρα τα θυρανοίξια της εκκλησίας του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι.

"Ευχαρίστησα τον Πρόεδρο Πούτιν και τον κάλεσα να έρθει στο Βελιγράδι, επειδή σχεδιάζουμε να ανοίξουμε την εκκλησία του Αγίου Σάββα για την 800η επέτειο της αυτοκέφαλης λειτουργίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά από υψηλού επιπέδου Ρώσο -Σερβικές συνομιλίες.

Ο Βούτσιτς είπε επίσης ότι το επόμενο έτος θα είναι η 75η επέτειος της μάχης του Στάλινγκραντ και ανώτατοι αξιωματούχοι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα του στην εκδήλωση.

Ο Σέρβος πρόεδρος λοιπόν σε μια περίοδο που ο βουλγαρικός αλυτρωτισμός έχει οδηγήσει σε αποφάσεις όπως η πρόσφατη της βουλγαρικής Εκκλησίας να προσφέρει “μητρική αγκάλη” στους σχισματικούς των Σκοπίων προσπερνώντας την κανονικότητα, θέλει να κάνει την δική του επίδειξη δύναμης παρά τω πλευρώ του προασπιστή των δικαίων των απανταχού Ορθοδόξων-όπως πιστεύουν πολλοί-Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σημειώνεται άλλωστε πως η ρωσική Εκκλησία ήταν αυτή που παρενέβη για την απελευθέρωση του πολυβασανισμένου Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Ιωάννη από τις φυλακές των Σκοπίων και στη Ρωσία επίσης ανάρρωσε ο Ιεράρχης.

Με την παρουσία λοιπόν του Πούτιν σε εκκλησιαστικές εκδηλώσεις της σερβικής Εκκλησία επιχειρείται έμμεση επίδειξη δύναμης των Σέρβων έναντι των Βούλγαρων και των Σκοπιανών.

Και αναμένεται το σήριαλ να έχει και άλλα επεισόδια....

Πάντως στο μεταξύ οι σχισματικοί των Σκοπίων πήραν αέρα και μητροπολίτης υποστήριξε ότι η Εκκλησία που θα βοηθήσει την Εκκλησία των Σκοπίων δεν μπορεί να είναι μητέρα εκκλησία αλλά αδελφή εκκλησία, και οφείλει να την αναγνωρίσει ως την πρώτη αδελφική εκκλησία.

Σύμφωνα με τον σχισματικό επίσκοπο Πέταρ, “ο ρόλος της μητέρας εκκλησίας ανήκει στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά έχασε τη θέση και την εκτίμησή της συντασσόμενη στην εκκλησία του Βρανισκόφσκι” (σ.σ. Είναι το επώνυμο του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ