Βαλκάνια

Πολιτικός σεισμός στην υπόθεση των σχισματικών των Σκοπίων: Βούλγαρος ακροδεξιός πολιτικός επιτίθεται σε Φανάρι και Ελλαδική Εκκλησία

Το γράφαμε και σε χθεσινό άρθρο... Το πολιτικό ανακάτεμα της υπόθεσης του αιτήματος των σχισματικών των Σκοπίων και της αποδοχής από το Πατριαρχείο Βουλγαρίας δεν έχει τελειωμό!

Πλέον όμως επηρεάζει και την Ελλαδική Εκκλησία καθώς και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Κι αυτό γιατί ο βουλγαρικός αλυτρωτισμός δίνει και πάλι το παρών. Ενοχλημένος από την επίσημη θέση της Ελλαδικής Εκκλησίας όπως αυτή διατυπώθηκε μετά την τελευταία συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου πριν από λίγες μέρες ο Γιούλαν Αγγέλοφ, οργανωτικός γραμματέας του εθνικιστικού βουλγαρικού VMRO και γραμματέας της ακροδεξιάς συμμαχίας «Ενωμένοι Πατριώτες» που συμμετέχει στην κυβερνητική ένωση μαζί με το κόμμα του Πρωθυπουργού Μπορίσοφ έβγαλε χολή κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Μιλώντας στην βουλγαρική κρατική τηλεόραση, ο Αγγέλοφ τόνισε: «Πάντα η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία εργαζόταν εναντίον των βούλγαρων χριστιανών. Ιστορικά από την εποχή του Φαναρίου η ελληνική εκκλησία, συμπεριλαμβανομένου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πάντα έχει λειτουργήσει εναντίον των βούλγαρων χριστιανών. Αυτοί δεν νοιάζονται για τους χριστιανούς και την Ορθοδοξία, αλλά κυρίως για να εφαρμόσουν τις πολιτικές τους επιδιώξεις»

Και συνέχισε την επίθεση υπογραμμίζοντας: «Εμείς προσπαθούμε να απέχουμε και να μην σχολιάσουμε ζητήματα που αφορούν την εκκλησία, αλλά όταν βλέπουμε τις παρεμβάσεις της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας είμαστε υποχρεωμένοι σαν VMRO-μια οργάνωση που ιστορικά υπερασπίστηκε τους βούλγαρους στην ''Μακεδονία'' του Αιγαίου και την ''Μακεδονία'' του Βαρδάρη-να πούμε ότι κάνουν λάθος».

Τέλος, ο ίδιος κάλεσε την βουλγαρική εκκλησία να μην μπει σε κόντρα με την ελληνική εκκλησία, αλλά συγχρόνως να απαντήσει ότι η «''Μακεδονική'' εκκλησία δεν ζει σχισματικά αντιδρώντας σε ίντριγκες και εντάσεις που είναι παρελθον πια».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ