Μέση Ανατολή

Παίρνει φωτιά το σκηνικό στα Ιεροσόλυμα! Το Ισραήλ ονομάζει σταθμό του μετρό "Ντόναλντ Τράμπ" -Γιατί αντιδρούν οι Παλαιστίνιοι -Τι συζήτησαν Σ. Αραβία & Τουρκία

Ενός κακού μύρια έπονται μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους. Τώρα το Ισραήλ θέλει να ονομάσει έναν σταθμό " Donald Trump" προκειμένου να τον ευχαριστήσει για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ, αλλά ο χώρος του σχεδιαζόμενου κτηρίου θα μπορούσε να είναι τόσο διχαστικός όσο η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Μεταφορών του Ισραήλ Katz δήλωσε την Τετάρτη ότι είχε επιλέξει μια προτεινόμενη στάση του μετρό κοντά στο Δυτικό Τείχος στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ ακριβώς στη μέση της περιοχής την οποία επιθυμούν οι Παλαιστίνιοι ως δική τους μελλοντική πρωτεύουσα!

"Αποφάσισα να ονομάσω το σταθμό του δυτικού τείχους από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ για την θαρραλέα και ιστορική του απόφαση να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού και του κράτους του Ισραήλ", δήλωσε ο Κάτζ

Η προβλεπόμενη υπογεία επέκταση της γραμμής υψηλής ταχύτητας μεταξύ του Τελ Αβίβ και της Ιερουσαλήμ εξακολουθεί να βρίσκεται στα σχέδια ακόμη και εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών δήλωσε ότι χρειάζονται ακόμα και άλλες υπηρεσίες να την εγκρίνουν και δεν έδωσε ημερομηνία για το πότε θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία ο νέος σταθμός.

Την στιγμή πάντως που πάνω από 120 χώρες καταδικάζουν την απόφαση Trump ο Σαουδάραβος βασιλιάς Σάλμαν και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας συζήτησαν την Τετάρτη για την ενίσχυση των δεσμών των δύο πλευρών αλλά και περί του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ, σε μια πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου.

Ο ισχυρός σύμμαχος των ΗΠΑ, το Ριάντ και το μέλος του ΝΑΤΟ, η Άγκυρα, αμφότεροι αντέκρουσαν την απόφαση του Προέδρου Donald Trump της 6ης Δεκεμβρίου.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως οι Σαουδάραβες έστειλαν μόνο έναν διπλωματικό εκπρόσωπο χαμηλού επιπέδου σε διάσκεψη των μουσουλμανικών εθνών για το ζήτημα που φιλοξένησε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα αυτό το μήνα.

Το Σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA ανέφερε ότι ο βασιλιάς Σάλμαν υποδέχθηκε τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπινάλι Γιλντερίμ στο Ριάντ και συζήτησαν «μέσα ενίσχυσης των διμερών δεσμών και εξελίξεων στην περιοχή», χωρίς να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το γραφείο του Yildirim στην Άγκυρα από την άλλη πλευρά δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το καθεστώς της Ιερουσαλήμ και η υποστήριξη των Παλαιστινίων.

"Η σημασία του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ υπογραμμίστηκε, καθώς και ότι ολόκληρος ο ισλαμικός κόσμος πρέπει να ενεργήσει με ενότητα για να προστατεύσει τα δικαιώματα των αδελφών μας Παλαιστινίων", ανέφερε το γραφείο.

Είπε επίσης ότι συζήτησαν θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, "μία από τις σημαντικότερες χώρες στον Κόλπο και τη Μέση Ανατολή"όπως χαρακτηρίστηκε.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν αποφύγει τη δημόσια κριτική για τη Σαουδική Αραβία, αλλά ο φιλοκυβερνητικός τύπος ενέτεινε τις επιθέσεις στο βασίλειο, ειδικά λόγω της ισχυρής συμμαχίας του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ