Κόσμος

Ο σύζυγος της Μέρκελ μιλά για την πτώση του τείχους του Βερολίνου

Ο Γιοαχίμ Σάουερ, σύζυγος της καγκελαρίου Μέρκελ, έδωσε την πρώτη του συνέντευξη στην «Berliner Zeitung» κατά την οποία επέκρινε το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό σύστημα και εξήγησε γιατί δεν σκέφτηκε ποτέ να διαφύγει από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Ο σύζυγος της Γερμανίδας καγκελαρίου, κβαντικός χημικός, σπάνια εμφανίζεται και μιλάει δημόσια. Τη συνέντευξη στην εφημερίδα την παραχώρησε τον περασμένο Οκτώβριο, με αφορμή την αποχαιρετιστήρια διάλεξη του στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου, στο οποίο εργάζονταν ως καθηγητής από το 1993, ενώ είχε σπουδάσει σ’ αυτό πριν από 50 χρόνια, καθώς είναι εγκατεστημένο στο ανατολικό τμήμα του Βερολίνου.

Στη συνέντευξή του ο Σάουερ επικρίνει τη Διαδικασία της Μπολόνια και τον Ευρωπαϊκό χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης σε ό,τι αφορά τα προγράμματα σπουδών Bachelor και Master. «Έχει θέσει αυστηρούς περιορισμούς στην ελευθερία της διδασκαλίας και οι κανονισμοί στην έρευνα έχουν γίνει σαν μαθήματα για μάγισσες», δήλωσε ο Σάουερ, καθώς όπως είπε η αξιολόγηση ανά εξάμηνο, με αυστηρή προσκόλληση σε ενότητες, οι οποίες πρέπει να πληρούν πολλά κριτήρια, προκαλεί άγχος στους καθηγητές.

Ο Σάουερ πήρε το διδακτορικό του σε ηλικία 25 ετών. Όπως λέει στην «Berliner Zeitung» ξεκίνησε νωρίτερα το σχολείο και αργότερα επωφελήθηκε από την πανεπιστημιακή μεταρρύθμιση της ΛΔΓ το 1967. Το 1977 ξεκίνησε να δουλεύει στο Κεντρικό Ινστιτούτο Φυσικής Χημείας της Ακαδημίας Επιστημών στο Βερολίνο-Adlershof, ενώ ως χημικός δεν εναντιώθηκε ποτέ ανοιχτά στο σύστημα της ΛΔΓ.

Ως επιτυχημένος ερευνητής, ο Σάουερ έλαβε το 1988 επίσημη άδεια για να επισκεφτεί το Κεντρικό Ινστιτούτο της Δυτικής Γερμανίας. Όταν ρωτήθηκε αν είχε σκεφτεί τότε να παραμείνει εκεί για πάντα ο Σάουερ απάντησε: «Τα παιδιά μου ήταν 12 και 14 ετών την εποχή εκείνη, άρα δεν είχα καμιά επιλογή... Δεν είμαι τέτοιος τύπος». Ο Σάουερ έχει δύο παιδιά από τον πρώτο του γάμο.

Όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου ο σύζυγος της Άγγελα Μέρκελ ήταν 40 χρόνων. «Πάντα πίστευα ότι ήμουν τυχερός. Θα μπορούσα να αξιοποιήσω όλες τις δυνατότητες», είπε, αλλά δεν πίστευε ότι μπορεί να έρχεται το τέλος της ΛΔΓ, ακόμα κι όταν το 1989 έβλεπε τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα δεν πίστευε ότι η πτώση θα γίνει τόσο γρήγορα.

Ως συνταξιούχος καθηγητής, πλέον ο Σάουερ, αφιερώνει τον χρόνο του σε άλλες εξωδιδακτικές ασχολίες. Συνεχίζει την έρευνά του στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ, ταξιδεύει δίνοντας διαλέξεις σε όλον τον κόσμο και είναι σύμβουλος έρευνας σε αμερικανικό ινστιτούτο, το οποίο ασχολείται με τον διαχωρισμό των αερίων.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...