Κόσμος

Ο Πουτζδεμόν θα μείνει στο Βέλγιο μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου - Σύμφωνα με τον δικηγόρο του

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν και οι συνεργάτες του, των οποίων την έκδοση έχει ζητήσει η ισπανική δικαιοσύνη, θα παραμείνουν στο Βέλγιο και μετά τις εκλογές στην Καταλονία, στις 21 Δεκεμβρίου.

Ο δικηγόρος του αποπεμφθέντος προέδρου της Καταλονίας δήλωσε ότι θα μείνει στο Βέλγιο, όπου έχει καταφύγει, τουλάχιστον μέχρι να εξεταστεί η προσφυγή εναντίον της έκδοσής του. «Σε κάθε περίπτωση, θα βρίσκονται (στις Βρυξέλλες) τουλάχιστον ως την 21η Δεκεμβρίου, και υπολογίζω ότι αυτό δεν θα αλλάξει ως τα μέσα του Ιανουαρίου», δήλωσε ο Τζάουμα Αλόνσο Κουεβίλιας στο καταλανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Rac1.

«Είμαι πεπεισμένος πως ό,τι κι αν συμβεί θα υπάρξει προσφυγή σε εφετείο και ακυρωτικό δικαστήριο για να αποφευχθεί η έκδοσή τους από το Βέλγιο στην Ισπανία», εξήγησε.

Ο Πουτζδεμόν και τέσσερις πρώην υπουργοί της Καταλονίας κατέφυγαν στο Βέλγιο όταν η ισπανική κυβέρνηση ανέκτησε τον απευθείας έλεγχο της περιφέρειας. Κατηγορούνται, όπως και άλλοι Καταλανοί πολιτικοί, για εξέγερση, στάση και κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων. Μετά την φυγή τους, άλλα μέλη της κυβέρνησης που αποπέμφθηκε προφυλακίστηκαν.

Την ίδια ώρα ο Πουτζδεμόν είναι υποψήφιος στις εκλογές στην Καταλονία και σε περίπτωση νίκης του «έχει εκφράσει την πρόθεση να πάει και να αναλάβει πρόεδρος της Τζενεραλιτάτ (σ.σ. της καταλανικής κυβέρνησης), ανεξαρτήτως του τι θα γίνει με τη βελγική δικαιοσύνη», είπε ο δικηγόρος του.

Ερωτηθείς σχετικά με την ακροαματική διαδικασία που είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα σε βελγικό δικαστήριο προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα της Ισπανίας οι βελγικές αρχές να προχωρήσουν στην έκδοση του Πουτζδεμόν, ο δικηγόρος ανέφερε ότι «δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει, ούτε εάν τα πρόσωπα που αφορά θα κληθούν» από την έδρα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...