Κόσμος

Ουάσιγκτον: Η Τουρκία με την αγορά ρωσικών πυραύλων S-400 θα αντιμετωπίσει «βαριές» οικονομικές και στρατιωτικές κυρώσεις!

«Βαρύς» θα είναι ο απολογισμός των κυρώσεων στην τουρκική οικονομία από την αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, η οποία φέρεται να ολοκληρώθηκε πρόσφατα, κάτω από τα βλέμματα Ερντογάν και Πούτιν.

Το γνωστό περιοδικό Economist , δημοσίευσε λίστα με τις «χώρες που προμηθεύτηκαν στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσία και οι οποίες θα τιμωρηθούν βαριά », αναφέροντας ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει σοβαρότατες κυρώσεις και εμπόδια μετά την ύψους $ 2 δισ συμφωνία με τη Μόσχα , επικαλούμενο πηγές στην Ουάσιγκτον .

https://youtu.be/qMO0F19Gmpk?t=2

«Ο Βλάντιμιρ Πούτιν θέλει να δημιουργήσει ρήξη μέσα στους κόλπους του ΝΑΤΟ, αλλά  πραγματικά θέλει να παραδώσει ρωσική τεχνολογία σε ένα μέλος της συμμαχίας;», αναρωτιέται το γνωστό βρετανικό περιοδικό.

Στους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, φαίνεται σαν ένα κακό αστείο η ανακοίνωση της Τουρκίας  σχετικά με το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, το οποίο η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αγοράζει από τη Ρωσία.

Μετά την παρουσίαση των τρομερών δυνατοτήτων του S-400, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς του να εξουδετερώνει εχθρικά μαχητικά και εισερχόμενους πυραύλους σε απόσταση έως και 400 χιλιομέτρων, όλα τα νατοϊκά μαχητικά αεροσκάφη εφεξής θα είναι ευάλωτα σε αυτό το πυραυλικό σύστημα, το οποίο απειλεί και την αμερικανική πολεμική αεροπορία .

Οι χώρες «σύμμαχοι» της Τουρκίας δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αγνοήσουν αυτό το ρωσικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα , διότι θα «απειλούνται» ανοικτά πλέον από την τουρκική αεράμυνα .

Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση του Ερντογάν είναι ελεύθερη να προμηθευτεί στρατιωτικό εξοπλισμό από οπουδήποτε επιθυμεί, αλλά η ίδια οφείλει να λάβει υπόψιν της την απόφασή που θα πάρει  για αμυντική συνεργασία με την Ρωσία.

Δυτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το σύστημα S-400 δεν θα είναι διαλειτουργικό με το σύστημα αεροπορικής άμυνας του ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, Πετρ Πάβελ, προειδοποίησε πρόσφατα για απροσδιόριστες "συνέπειες" εάν η Τουρκία προχωρήσει στην αγορά.

Η παρουσία ρωσικών πυραύλων στο τουρκικό έδαφος, ανέφερε στις 25 Οκτωβρίου, θα δημιουργήσει προκλήσεις για συμμαχικά αεροσκάφη που ενδεχομένως θα αναπτυχθούν στο έδαφος της χώρας".

Παρόλα αυτά, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε στις 11 Νοεμβρίου ότι η πώληση είχε συμφωνηθεί.

Τον Οκτώβριο το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι διατηρεί επιφυλάξεις και σαφές δικαίωμα να «τιμωρεί" τις κυβερνήσεις που αγοράζουν στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Μόσχα (οι ρωσικές εταιρείες όπλων είναι στην μαύρη λίστα , όπως και η εταιρεία που παράγει τους S-400.)

Παρά το γεγονός ότι οι χώρες της συμμαχίας έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για εξαιρέσεις( Βλέπε Ελλάδα) , η συνεχής καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, καθώς και πρωτοφανή ένταση με τις ΗΠΑ, δεν βοηθούν καθόλου .

Μετά τις συλλήψεις δύο τοπικών προξενικών υπαλλήλων από την αστυνομία του κ. Ερντογάν, η Αμερική ανέστειλε τις υπηρεσίες θεώρησης διαβατηρίων στην Τουρκία τον Οκτώβριο.

Η απαγόρευση ανακλήθηκε αλλά οι σχέσεις παραμένουν «παγωμένες» .  Οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ είναι όλο και περισσότερο «συγκρουσιακού χαρακτήρα» .

Τον Νοέμβριο, η Τουρκία απέσυρε τα στρατεύματά της από μια άσκηση του ΝΑΤΟ στη Νορβηγία όταν ο Ερντογάν και Κεμάλ απεικονίστηκαν ως «εχθροί» από νατοϊκούς αξιωματικούς.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας αποδέχθηκε συγνώμη από τον γγ του ΝΑΤΟ, αλλά επέμεινε σε διεξοδική έρευνα. Τα υπερεθνικά και ισλαμικά ΜΜΕ επιτέθηκαν στην συμμαχία και κάλεσαν την Άγκυρα να αποσυρθεί από το ΝΑΤΟ .

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προτείνει από καιρό ότι ο καλύτερος τρόπος για να υπερασπιστούν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις τον εναέριο χώρο τους είναι να αγοράσουν το αμερικανικό σύστημα Patriot, το οποίο χρησιμοποιούν η Γερμανία, η Ολλανδία , η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία, μεταξύ άλλων.

Οι ομολόγοι τους στην Τουρκία συμφωνούν ότι το σύστημα Patriot είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά θεωρούν ότι είναι ακριβό και φοβούνται ότι οι Αμερικανοί δεν θα τους δώσουν τους πηγαίους κωδικούς του συστήματος, κάτι που θα πράξουν οι Ρώσοι .

Επίσης, η φήμη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον είναι τόσο άσχημη ώστε οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να εξοστρακιστεί από το Κογκρέσο. «Αν δεν μας δώσουν θεωρήσεις(VISA), πιθανότατα δεν θα μας πουλήσουν Patriot», δηλώνει Τούρκος αξιωματούχος.

Προς το παρόν, οι υπουργοί του κ. Ερντογάν λένε ότι οι πύραυλοι S-400 είναι το καλύτερο σύστημα που μπορεί να προμηθευτεί η Τουρκία. Η  συμφωνία αναφέρει  ότι η Τουρκία θα λάβει τέσσερις συστοιχίες πυραύλων, αξίας περίπου 2 δισ. δολάρια.

Αλλά επειδή οι πύραυλοι S-400 δεν μπορούν να συνδεθούν με το σύστημα ραντάρ του ΝΑΤΟ, οι ρωσικοί πύραυλοι θα είναι σε θέση να υπερασπιστούν μόνο ένα μικρό μέρος του εναέριου χώρου της Τουρκίας.

(Τούρκοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι το S-400 είναι ένα προσωρινό μέτρο, και ότι η χώρα τους παραμένει προσηλωμένη στην αγορά ενός συστήματος συμβατού με αυτά του ΝΑΤΟ.)

Ορισμένοι αναλυτές υποψιάζονται ότι ο ενθουσιασμός του  Ερντογάν για τη συμφωνία έχει λιγότερο να κάνει με την εθνική άμυνα και περισσότερο με το φόβο του για μια επανάληψη του αποτυχημένου πραξικοπήματος του περασμένου καλοκαιριού, όταν μαχητικά F-16 με πιλότους έπληξαν το παλάτι του στην Άγκυρα.

https://youtu.be/RC8z2nB8cUo?t=17

«Αν η Τουρκία αγοράσει πυραύλους  S-400, τοποθετώντας μια συστοιχία στην Άγκυρα, τότε αυτό έχει λογική», λέει ο Aaron Stein του αμυντικού ινστιτούτου Atlantic Council. «Η κύρια αποστολή του θα μπορούσε να είναι η προστασία του παλατιού», δηλώνει ο ίδιος.

Μόνο που ο Ερντογάν θα τις τοποθετήσει κοντά στο Ιντσιρλίκ που είναι η νατοϊκή βάση ή στο Ακούγιου που ετοιμάζεται το πυρηνικό εργοστάσιο ή οπουδήποτε ο Τούρκος πρόεδρος εκτιμά ότι «απειλείται».

Η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν εξακολουθεί να επιμένει ότι η Ρωσία πρέπει να της επιτρέψει να παράγει μερικές συστοιχίες S-400 σε τουρκικό έδαφος , ωστόσο, ο Πούτιν δεν έχει τη συνήθεια να παραδίδει ευαίσθητη τεχνολογία άμυνας ειδικά σε χώρες σαν την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ