Κοινωνία

Οργή και κατάρες στα δικαστήρια του Ηρακλείου – "Έσπασαν" τα ισόβια για τον Γιώργο Κοκολογιάννη – «Φονιάδες», «Το κρίμα στο λαιμό σου» φώναζαν οι συγγενείς

Ένα φονικό που είχε συγκλονίσει ένα ολόκληρο νησί. Η Κρήτη έζησε ξανά τα όσα είχαν γίνει τον Ιούνιο του 2012 στο χωριό Προφήτης Ηλίας. Τότε, ο κρεοπώλης Γιώργος Κοκολογιάννης είχε σκοτώσει τον Πρίαμο Ξυδάκη και τον Μανώλη Σταυρουλάκη. Σήμερα (21.12.2017) το δικαστήριο εξέδωσε την ετυμηγορία του. Και στο άκουσμα της απόφασης, οι συγγενείς των θυμάτων ξέσπασαν.

Ο Γιώργος Κοκολογιάννης κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση εν βρασμό ψυχής όσον αφορά στο θάνατο του Πρίαμου Ξυδάκη και ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο του 64χρονου Μανώλη Σταυρουλάκη.

Του επιβλήθηκε κάθειρξη 23 ετών. Το γεγονός όμως ότι «έσπασαν» τα ισόβια. Αυτό, σύμφωνα με νομικούς κύκλους σημαίνει πως σε δυο χρόνια μπορεί να αφεθεί ελεύθερος. Και αυτό εξόργισε τους συγγενείς των θυμάτων που είχαν συγκεντρωθεί στα δικαστήρια για να ακούσουν την ετυμηγορία του δικαστηρίου.

Η απόφαση
Πρωτόδικα, ο 56χρονος κρεοπώλης είχε καταδικαστεί σε ισόβια. Σύμφωνα, όμως, με την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ανατολικής Κρήτη, η ποινή του μειώθηκε σε 23 χρόνια κάθειρξη. Επίσης, το δικαστήριο του επέβαλλε χρηματική εγγύηση 3.000 ευρώ.

Για το δεύτερο κατηγορούμενο, τον αδερφό του, Στέφανο Κοκολογιάννη, το δικαστήριο αποφάσισε την αθώωση του για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Γιάννη Ξυδάκη.

Κατάρες και φωνές
Η ένταση δεν άργησε να ξεσπάσει στους διαδρόμους του δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου. Οι συγγενείς των δυο θυμάτων περίμεναν τους δικαστές στους διαδρόμους. Και όταν τους είδαν, ξέσπασαν. Η οργή ξεχείλισε. Κατάρες και βρισιές εκτοξεύονταν.

Ο πατέρας του Πρίαμου Ξυδάκη, στρεφόμενος προς τους δικαστές φώναζε «το κρίμα στο λαιμό σου» και αποκαλούσε τους κατηγορούμενους φονιάδες.

Τουλάχιστον 40 αστυνομικοί βρίσκονται και σημείο προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Δεν επετράπη σε όλους τους συγγενείς των θυμάτων να μπουν στο χώρο καθώς επικρατεί ηλεκτρισμένη κλίμα.

Η πρωτόδικη απόφαση
Πρωτόδικα, τον Ιανουάριο του 2014, ο κρεοπώλης είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία του Πρίαμου Ξυδάκη σε ισόβια κάθειρξη και οκτώ χρόνια για τη δολοφονία του Μανώλη Σταυρουλάκη, σε διαρκή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, καθώς και 4.000 ευρώ χρηματική ποινή.

Στον αδερφό του ιδιοκτήτη λεωφορείου είχαν επιβληθεί 14 χρόνια φυλάκισης, χρηματική ποινή 3.000 ευρώ για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του πατέρα Ξυδάκη, ενώ με απόφαση του δικαστηρίου η έφεση είχε αναστέλλουσα δύναμη. Αθώος είχε κριθεί ο τρίτος αδερφός.

Με πληροφορίες από cretalive.gr, cretapost.gr, neakriti.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ