Οικονομία

ΟΛΘ: «Πέφτουν» οι υπογραφές για την πώληση του 67%

Εντός του Δεκεμβρίου θα υπογραφεί η σύμβαση για την παραχώρηση του 67% στον πλειοδότη. Αυτό έγινε γνωστό κατά την διάρκεια επίσκεψης του προέδρου ΤΑΙΠΕΔ, Άρη Ξενόφου στη Θεσσαλονίκη.

Να θυμίσουμε ότι πλειοδότης για την απόκτηση του 67% του ΟΛΘ είχε ανακηρυχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ η κοινοπραξία «Deutsche Invest Equity Partners GmbH», «Belterra Investments Ltd.» (όμιλος Σαββίδη) και «Terminal Link SAS», καθώς στο πλαίσιο υποβολής βελτιωτικών προσφορών κατέθεσε δεσμευτική προσφορά 231.926.000 ευρώ.

Ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ είχε συνάντηση μεταξύ άλλων με τον Δήμαρχο της πόλης Γιάννη Μπουτάρη, όπου και συζητήθηκαν θέμα που αφορούν την περιοχή, όπως ο ΟΛΘ και η Εγνατία Οδός. Διαπιστώθηκε σύμπνοια απόψεων για την βέλτιστη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, την ανάγκη συνεργασίας και τον σημαντικό ρόλο της τοπικής αρχής στην αναπτυξιακή πολιτική όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Μακεδονίας συνολικότερα.

Ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ επισήμανε τους δύο πυλώνες με βάση τους οποίους προσεγγίζει η νέα διοίκηση του Ταμείου την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας:

πρώτον, η ευαισθησία όσον αφορά το αποτύπωμα των ιδιωτικοποιήσεων στους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες και
δεύτερον, η πιο δημιουργική διαχείριση και αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων ώστε να καταγράφεται υπεραξία και πολλαπλάσια οφέλη για το ελληνικό δημόσιο.
Ο ΟΛΘ

Αναφορικά με τον ΟΛΘ, ο Αρ. Ξενόφος ανέφερε ότι η σύμφαση αγοραπωλησίας μετοχών μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της κοινοπραξίας που θα αποκτήσει το 67% του ΟΛΘ θα υπογραφεί εντός του Δεκεμβρίου και τόνισε ότι όσο σημαντικό είναι το τίμημα των 231,9 εκατ. ευρώ τόσο είναι και τα 180 εκατ. ευρώ των υποχρεωτικών επενδύσεων. Υπενθύμισε δε, ότι τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης θα ανέλθουν σε 170 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σημαντικό ποσό θα αποδίδεται στους παραλιμένιους Δήμους, οι οποίοι σήμερα δεν εισπράττουν κανένα αντάλλαγμα από την υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης.

Η Εγνατία

Ο Αρ. Ξενόφος συναντήθηκε επίσης τον Πρόεδρο της Εγνατίας Οδού ΑΕ, Απόστολο Αντωνούδη όπου και επισήμανε την σημασία του αυτοκινητοδρόμου για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το ΤΑΙΠΕΔ επιθυμεί την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να αξιοποιηθεί με τον βέλτιστο τρόπο ο αυτοκινητόδρομος. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, καταγράφηκαν οι απόψεις για θέματα που απασχολούν τους δύο φορείς και δόθηκε έμφαση στις προοπτικές και την ανάπτυξη υφιστάμενων και νέων δραστηριοτήτων της εταιρείας. Στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας, οι δύο άνδρες δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τον καλό δίαυλο επικοινωνίας που άνοιξε σήμερα μεταξύ τους.

Ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η αξιοποίηση της Εγνατίας Οδού θα εξελιχθεί με επιτυχία και θα επιφέρει οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και τις περιοχές όπου διασχίζει, έστω και αν αυτή τη στιγμή δεν φαίνονται ορατά σε όλους. Σημείωσε δε, ότι για την πλήρη λειτουργία των διοδίων και μόνο θα δημιουργηθεί ένας σημαντικός αριθμός νέων θέσεων εργασίας, για τους κατοίκους των περιοχών. Η Εγνατία Οδός μπορεί να εξελιχθεί σε ένα ισχυρό οδικό δίκτυο σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των υποδομών και της δραστηριότητας του ΟΛΘ και την νέα εποχή που έρχεται για το σιδηροδρομικό δίκτυο από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ υπόσχεται νέες επενδύσεις και αναβαθμισμένο ρόλο της Β. Ελλάδας στο διαμετακομιστικό εμπόριο.

Τέλος, υπήρξε συνάντηση του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ με τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρο Κυρίζογλου και με Δημάρχους της Περιφέρειας, όπου υπήρξε κοινή αντίληψη για την αναγκαιότητα του έργου της Εγνατίας Οδού, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη για μια δίκαιη και αντικειμενική πολιτική διοδίων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ