Μέση Ανατολή

Ετοιμη η Ιντιφάντα! Οι πύλες της κολάσεως άνοιξαν: Συνασπίζονται όλοι γύρω από τη Ρωσία και κάπως έτσι η Αρκούδα θα κατέβει και θα σαρώσει...


Aνήμερα του Αγίου Νικολάου ο πρόεδρος των ΗΠΑ προέβη σε μια ολέθρια κίνηση για την περιοχή της Μέσης Ανατολής με μόνο σκοπό την επιτάχυνση του πιο καταστρεπτικού πολέμου όλων των εποχών. Η οργή ξεχειλίζει και όπως είπε και η Χαμάς πριν λίγο "Τραμπ οι πύλες της κολάσεως για τους Αμερικανούς άνοιξαν". 250.000 Παλαιστίνιοι βγήκαν στη Γάζα ενώ στην Τουρκία όλες οι διπλωματικές και προξενικές αποστολές των ΗΠΑ είναι υπό πολιορκία.

Το πιο σημαντικό πλέον όμως είναι ότι ένας μεγάλος πόλεμος θα ξεσπάσει στην περιοχή. Φατάχ, Χαμάς, Χεζμπολάχ και Ιράν συνασπίζονται μαζί με τη Ρωσία. Η Ρωσία αποδεικνύεται το μόνο αποκούμπι των κρατών της περιοχής και όλοι σπεύδουν να συνασπιστούν μαζί της. Και κάπως έτσι η Ρωσία θα κατέβει σαν ορμητικός χείμαρρος...

Ο Πούτιν διαβεβαίωσε τον Αμπάς ότι στηρίζει τις συνομιλίες για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ .Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπας για να τον διαβεβαιώσει ότι η Μόσχα στηρίζει το ενδεχόμενο να επαναληφθούν οι συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινιακών αρχών, με επίκεντρο μεταξύ άλλων και το καθεστώς της Ιερουσαλήμ.
https://twitter.com/qudsn/status/938514179010584577?ref_src=twsrc%5Etfw

Εκπρόσωπος των Παλαιστινίων 

«Κηρύσσει πόλεμο στη Μέση Ανατολή, κηρύσσει πόλεμο εναντίον 1,5 δισεκατομμυρίου μουσουλμάνων και εκατοντάδων χιλιάδων χριστιανών που δεν θα δεχθούν οι ιεροί τόποι να είναι υπό την πλήρη ηγεμονία του Ισραήλ».

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την Χαμάς που προειδοποίησε τον Τραμπ ότι με αυτή του την απόφαση άνοιξε τις «πύλες της κολάσεως» για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε ότι «καταδικάζει και απορρίπτει» την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ.

Λίγο νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (OAP), Σαέμπ Ερακάτ, δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «κατέστρεψε» τη λεγόμενη λύση των δύο κρατών, αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ταυτόχρονα, ο Τραμπ «απέκλεισε τις ΗΠΑ από οποιονδήποτε ρόλο σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία», πρόσθεσε ο Ερακάτ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ιεριχώ.

Παλαιστίνη – Χαμάς

Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και η απόφαση για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας την πόλη αυτή συνιστά «κατάφωρη επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού λού», διαμηνύει η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

Η οργάνωση, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, κάλεσε τους Άραβες και τους μουσουλμάνους «να υπονομεύσουν τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή» και να «αποκλείσουν το Ισραήλ».

Σε μια πρώτη αντίδραση, η Χαμάς είχε απειλήσει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «άνοιξε τις πύλες της κολάσεως» για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έκρινε πως η μονομερής απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ είναι «λυπηρή» και υπογράμμισε ότι το Παρίσι δεν την στηρίζει.

Όπως επισήμανε ο Μακρόν, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να καθοριστεί από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους μέσω διαπραγμάτευσης. Ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές για ηρεμία κι αποφυγή της βίας.

Έντονες αντιδράσεις και διαδηλώσεις στην Τουρκία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε την «ανεύθυνη» ενέργεια των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και κάλεσε την Ουάσιγκτον να επανεξετάσει την ενέργεια αυτή.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη και όλες τις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ στην Τουρκία.

«Καταδικάζουμε την ανεύθυνη ανακοίνωση από την αμερικανική κυβέρνηση… το να δηλώνει ότι αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και ότι θα μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ» επισημαίνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Καλούμε την αμερικανική διοίκηση να επανεξετάσει αυτή την εσφαλμένη απόφαση που ενδέχεται να οδηγήσει σε πολύ αρνητικά αποτελέσματα και να αποφύγει ενέργειες των οποίων δεν έχει υπολογίσει τις συνέπειες και οι οποίες θα πλήξουν την πολυπολιτισμική ταυτότητα και το ιστορικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ».

«Αυτή η απόφαση αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ» τονίζει από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter.

ΟΗΕ: Μόνη εναλλακτική η λύση των δύο κρατών

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες διαμήνυσε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική παρά μόνο η λύση των δύο κρατών για το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, τονίζοντας ότι το θέμα της Ιερουσαλήμ και του οριστικού καθεστώτος της θα πρέπει να επιλυθεί μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων.

«Έχω μιλήσει με συνέπεια κατά των μονομερών μέτρων που θα έθεταν σε κίνδυνο την προοπτική της ειρήνης για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιου», είπε ο Γκουτέρες.

«Σε αυτή τη στιγμή της μεγάλης ανησυχίας, θέλω να το ξεκαθαρίσω: δεν υπάρχει εναλλακτική πέραν της λύσης των δύο κρατών. Δεν υπάρχει Σχέδιο Β. Θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να ενθαρρύνω τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους ηγέτες να επιστρέψουν στη διαπραγμάτευση», τόνισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Παλαιστίνη

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε ότι «καταδικάζει και απορρίπτει» την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Λίγο νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (OAP), Σαέμπ Ερακάτ, δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «κατέστρεψε» τη λεγόμενη λύση των δύο κρατών, αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ταυτόχρονα, ο Τραμπ «απέκλεισε τις ΗΠΑ από οποιονδήποτε ρόλο σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία», πρόσθεσε ο Ερακάτ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ιεριχώ.

Γαλλία

Το Συμβούλιο των Γαλλικών Εβραϊκών Θεσμών (Crif) κάλεσε με ανακοίνωσή του τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, κατά το παράδειγμα του Αμερικανού ομολόγου του, Ντόναλντ Τραμπ.

«Το Crif χαιρετίζει την ιστορική απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ και να μεταφέρει προσεχώς την πρεσβεία των ΗΠΑ» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της Ευρώπης. Το Εβραϊκό Συμβούλιιο καλεί επίσης τον πρόεδρο Μακρόν να ακολουθήσει «την ίδια θαρραλέα πορεία» ώστε «να επανεκινήσει ένας ειλικρινής διάλογος για να καταλήξουμε μέσω της διαπραγμάτευσης σε μια βιώσιμη ειρήνη» μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Αίγυπτος

Η Αίγυπτος απέρριψε την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών μετά το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ.
https://twitter.com/i24NEWS_EN/status/938524640279793664?ref_src=twsrc%5Etfw

ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες διαμήνυσε σήμερα ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική παρά μόνο η λύση των δύο κρατών για το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, τονίζοντας ότι το θέμα της Ιερουσαλήμ και του οριστικού καθεστώτος της θα πρέπει να επιλυθεί μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων.

«Έχω μιλήσει με συνέπεια κατά των μονομερών μέτρων που θα έθεταν σε κίνδυνο την προοπτική της ειρήνης για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους», είπε ο Γκουτέρες, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Σε αυτή τη στιγμή της μεγάλης ανησυχίας, θέλω να το ξεκαθαρίσω: δεν υπάρχει εναλλακτική πέραν της λύσης των δύο κρατών. Δεν υπάρχει Σχέδιο Β. Θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να ενθαρρύνω τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους ηγέτες να επιστρέψουν στη διαπραγμάτευση», τόνισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Κατάρ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ χαρακτήρισε «θανατική καταδίκη» για όλους όσους επιδιώκουν την ειρήνη, την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Σεΐχ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, χαρακτήρισε την απόφαση της Ουάσινγκτον «επικίνδυνη κλιμάκωση», όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα.

Νωρίτερα, με μήνυμά του στο Twitter, ο υπουργός ανέφερε ότι ο εμίρης Σεΐχ Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι είχε προειδοποιήσει τον Τραμπ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα είχε αυτή η απόφαση.

Ιορδανία

Η κυβέρνηση της Ιορδανίας, θεματοφύλακας των ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ, κατήγγειλε ότι η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, συνιστά «παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

«Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας σε αυτήν την πόλη συνιστά παραβίαση των αποφάσεων του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης, Μοχάμεντ Μουμενί, σε ένα δελτίο τύπου.

Επιπλέον, επισήμανε ότι αυτή η ενέργεια του Τραμπ είναι νομικά άκυρη καθώς «εδραιώνει την ισραηλινή κατοχή στον ανατολικό τομέα της πόλης».
https://twitter.com/nasseratta5/status/938521348162367489?ref_src=twsrc%5Etfw

Λίβανος

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν χαρακτήρισε σήμερα «επικίνδυνη» την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ, τονίζοντας ότι απειλεί την αξιοπιστία της Ουάσινγκτον ως εγγυήτριας της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή.

Η απόφαση αυτή έφερε την ειρηνευτική διαδικασία πολλές δεκαετίες πίσω και απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα, ενδεχομένως και την παγκόσμια σταθερότητα, υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ο Αούν.

Συρία

Ο αγώνας των Παλαιστινίων θα παραμείνει ζωντανός μεταξύ των Αράβων έως την εγκαθίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, επισήμανε το γραφείο του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ σήμερα, αντιδρώντας στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου σχετικά με το καθεστώς της Ιερουσαλήμ.

«Το μέλλον της Ιερουσαλήμ δεν καθορίζεται από ένα κράτος ή έναν πρόεδρο, αλλά καθορίζεται από την ιστορία του και τη βούληση και αποφασιστικότητα (που επιδεικνύουμε) στον αγώνα των Παλαιστινίων» τονίζεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Σαουδική Αραβία

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν συζήτησε τις «πολύ σημαντικές εξελίξεις» στην περιοχή της Μέσης Ανατολής σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας, στον απόηχο της απόφασης Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ.

Το πρακτορείο ειδήσεων δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με την τηλεφωνική συνδιάλεξη ανάμεσα στους δύο ηγέτες.
https://twitter.com/nasseratta5/status/938498167645130752?ref_src=twsrc%5Etfw

Μεξικό

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού ανακοίνωσε ότι η πρεσβεία της χώρας στο Ισραήλ θα παραμείνει στο Τελ Αβίβ, παρά την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν τη δική τους στην Ιερουσαλήμ.

Το Μεξικό θα παραμείνει προσηλωμένο στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, πρόσθεσε.

«Το Μεξικό θα διατηρήσει τη στενή και φιλική διμερή σχέση του με το κράτος του Ισραήλ, όπως αποδείχτηκε και με την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού (του Ισραήλ) Μπενιαμίν Νετανιάχου στη χώρα μας και θα συνεχίσει επίσης να στηρίζει τις ιστορικές διεκδικήσεις του παλαιστινιακού λαού», καταλήγει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά διαμήνυσε ότι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ μπορεί να επιλυθεί «μόνο στο πλαίσιο μιας γενικής διευθέτησης της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης».
https://twitter.com/gultuysuz/status/938461286450585600?ref_src=twsrc%5Etfw

Πάπας Φραγκίσκος: Σεβάσου το status quo της Ιερουσαλήμ

«Η αναγνώριση των δικαιωμάτων όλων των λαών στους Αγίους Τόπους αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση για τον διάλογο», δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος απεθυνόμενος σε Παλαιστίνιους στο Βατικανό. Και απηύθυνε έκκληση για «σεβασμό του status quo της Ιερουσαλήμ».

«Δεν μπορώ να κρύψω την βαθειά μου ανησυχία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες γύρω από την Ιερουσαλήμ», σημείωσε ο Ποντίφικας.

«Απευθύνω έντονη έκκληση για την δέσμευση όλων όσον αφορά τον σεβασμό του status quo της πόλης, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ», είπε. Και ζήτησε «να υπερισχύσει η σύνεση για να αποτραπεί να προστεθουν νέα στοιχεία έντασης σε ένα ήδη τεταμμένο κλίμα παγκοσμίως λόγω των πάρα πολλών βάναυσων συγκρούσεων».

Ο Ποντίφικας είχε, χθες (05.12.2017) τηλεφωνική επαφή με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές