Κόσμος

Με «άδεια να σκοτώνουν» τους πολιτικούς τους αντιπάλους οι παραστρατιωτικοί του Ερντογάν

Την Κυριακή η τουρκική κυβέρνηση εξέδωσε ένα διάταγμα με το οποίο παρέχεται αμνηστία και ατιμωρησία στους φιλοκυβερνητικούς πολίτες, οι οποίοι κατέβηκαν στους δρόμους για να αντιδράσουν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, σε πολλές περιπτώσεις οπλισμένοι, ανοίγοντας πυρ κατά στρατιωτικών ή ξυλοκοπώντας τους.

 Φανατικοί οπαδοί και παραστρατιωτικοί του Ερντογάν μόλις πληροφορήθηκαν την έκδοση του διατάγματος δεν παρέλειψαν να το σχολιάσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο ισλαμιστής και ερντογανιστής Αλπέρ Τεμουρί (@AlperTemuri) έγραψε στο Twitter: «Δεν χρειάζομαι το διάταγμα… Ανακοινώνουμε… Πρώτα ξυλοκοπήσαμε εκείνους που ξεκίνησαν το πραξικόπημα με τα ζωνάρια μας και μετά τους κόψαμε τα λαρύγγια… Τα ψέμματα που πράξατε στις 15 Ιουλίου θα γυρίσουν σε αλήθεια».

Το εν λόγω διάταγμα, σχολιάζει η αντικαθεστωτική τουρκική ιστοσελίδα «Κέντρο της Στοκχόλμης για την Ελευθερία», έχει ερμηνευτεί ως παροχή «άδειας να σκοτώνει» σε κάθε εξτρεμιστή ισλαμιστή και νεο-εθνικιστή φιλοκυβερνητικό.

Ο Αχμέτ Ουστούν (@ustuun_ahmet), γνωστός τραμπούκος του καθεστώτος Ερντογάν, αποσαφήνισε με σχόλιό του στο Twitter ότι οι ισλαμιστές δεν θα εγκαταλείψουν τους τουρκικούς δρόμους στους άλλους: «Νομίζετε ότι θα αφήσουμε τους δρόμους σε εσάς εάν δεν υπήρχε ένα τέτοιο διάταγμα;».

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί ένα ακόμα διάταγμα (Αρ. 6755), που αργότερα εγκρίθηκε από την τουρκική εθνοσυνέλευση, το οποίο έδωσε αμνηστία στους δημόσιους υπαλλήλους που αντιτάχθηκαν στους πραξικοπηματίες.

Ο Εμίν Κανπολάτ (@ECanpolat1453), επικεφαλής μια παραστρατιωτικής οργάνωσης ερντογανικών που αποκαλείται «Οθωμανικές Καρδιές» (Osmanlı Ocakları), έγραψε στο Twitter για το νέο διάταγμα:

«Με το νέο διάταγμα της κυβέρνησης οι άνθρωποι που έσωσαν τη χώρα προστατεύονται απέναντι στους προδότες. Όσοι εναντιώνονται στο διάταγμα και εκείνοι που πρόδωσαν τη χώρα στις 15 Ιουλίου είναι οι ίδιοι άνθρωποι. Με ποια πλευρά είστε; Με τους προδότες; Με τους υπερασπιστές της πατρίδας;».

Ο ίδιος σε άλλο του μήνυμα τον Οκτώβριο του 2016 παρότρυνε τους ερντογανικούς να οπλιστούν: «Αυτή είναι η ανακοίνωσή μας προς όλους τους αδελφούς που δρουν μαζί μας. Για τη χώρα, για τη σημαία, για τον Ερντογάν! ΟΠΛΙΣΤΕΙΤΕ».

Ακόμα ένας φανατικός υποστηρικτής του Ερντογάν, ο Μουχάμετ Σαφί(@muhammetsafi), που είναι ο Διευθυντής Αρχείων της Τουρκικής Προεδρίας, έγραψε στο Twitter:

«Ένα σχέδιο για να εξασφαλιστεί ένα αυτόματο όπλο και χίλιες σφαίρες για κάθε σπίτι είναι κάτι που επιβάλλεται».

Τουλάχιστον 300.000 οπαδοί του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν αποκτήσει όπλα μέχρι πριν ένα εξάμηνο. Η τουρκική κυβέρνηση ζητά από τους οπαδούς της να είναι οπλισμένοι για να μπορούν να την υπερασπιστούν από τους εσωτερικούς εχθρούς.

*Στη φωτογραφία, οπαδοί του Ερντογάν ποζάρουν με τα όπλα τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ