Πολιτική

Κύρτσος: Η Νέα Δημοκρατία ψήφισε το εμπάργκο στη Σαουδική Αραβία

Η Νέα Δημοκρατία ψήφισε υπέρ της επιβολής εμπάργκο στη Σαουδική Αραβία, δήλωσε κατηγορηματικά στο ΘΕΜΑ 104,6 ο ευρωβουλευτής του κόμματος Γιώργος Κύρτσος.

 

«Το ψηφίσαμε, το συνολικό ψήφισμα, που περιλαμβάνει και το συγκεκριμένο άρθρο, το 15-2», είπε ο κύριος Κύρτσος μιλώντας στον Αντώνη Λιάρο και τον Βασίλη Αδαμόπουλο και εξήγησε πως η Νέα Δημοκρατία ακολούθησε «
την γραμμή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που δεν το ψήφισε γιατί διαφώνησε με την διατύπωση του συγκεκριμένου άρθρου, καθώς ήθελε να είναι λιγότερο αυστηρό έναντι της Σαουδικής Αραβίας, για λόγους στρατηγικής».

Όμως, εξήγησε ο κύριος Κύρτσος, «η σοσιαλιστική ομάδα επέβαλε τις απόψεις της και το άρθρο έγινε αυστηρότερο από ό,τι θα το θέλαμε εμείς και στο τέλος, παρά την αρχική μας προσπάθεια να έχουμε μια πιο ήπια διατύπωση, ψηφίσαμε τελικά το ψήφισμα που περιείχε την αυστηρή διατύπωση».

Ο κύριος Κύρτσος πάντως αναρωτήθηκε «γιατί έχει τόσο μεγάλη σημασία το τί ψηφίσαμε» και τόνισε πως η συζήτηση στην Ελλάδα είχε να κάνει με τον μεσάζοντα όχι για το αν θα επιβληθεί εμπάργκο στην Σαουδική Αραβία.

Επιπλέον επισήμανε πως «υπάρχουν δύο προηγούμενα ψηφίσματα στην κατεύθυνση του εμπάργκο από το Ευρωκοινοβούλιο, οπότε αν η κυβέρνηση θα ήθελε να είναι τυπική, θα έπρεπε να ακολουθήσει και εκείνα, τα οποία όπως και αυτό δεν είναι δεσμευτικού χαρακτήρα».

Τέλος, διευκρίνισε πως η λογική του Λαϊκού Κόμματος, όπως εξήγησε ο εισηγητής του, είχε να κάνει με το γεγονός πως οι Σαουδάραβες σταμάτησαν τον αποκλεισμό της Υεμένης, και άρα «ίσως πρέπει να είμαστε λιγότερο αυστηροί, σε μια λογική στρατηγικής».

«Σε τελική ανάλυση ψηφίσαμε όλοι το εμπάργκο, το οποίο πρέπει να σας πω ότι δεν δεσμεύει τις κυβερνήσεις», κατέληξε ο κύριος Κύρτσος και σχετικά με σχόλια συναδέλφων του που κατήγγειλαν την Νέα Δημοκρατία ότι δεν ψήφισε το εμπάργκο, ανέφερε: «Καταλαβαίνω την αγωνία του Παπαδημούλη να τα γυρίσει όλα ανάποδα, αλλά δεν θα μας βγάλουν και τρελούς. Το 15-2 δεν το ψηφίσαμε, αλλά το σύνολο, που περιλαμβάνει και το 15-2, το ψηφίσαμε».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ