Κόσμος

"Βράζει" ο πλανήτης - Κρίση ΗΠΑ-Κίνας: Συνέλαβαν 23 Κινέζους - Τραμπ: "Το Πεκίνο πιάστηκε με τα χέρια στο μέλι" - Τοποθετεί άνθρακα στους διηπειρωτικούς ο Κιμ


Kρίση μεταξύ Ρωσίας-Κίνας με ΗΠΑ μετά την απόφαση των αμερικανικών και νοτιοκορεατικών αρχών να συλλάβουν 23 Κινέζους αποδίδοντας βαριές κατηγορίες και τον Ν.Τραμπ να πανηγυρίζει γιατί τους έπιασε "με τα χέρια στο μέλι". Σφοδρή επίθεση και κατά της Ρωσίας από τις ΗΠΑ. Η υπόθεση της Β.Κορέας κλιμακώνει ραγδαία τις σχέσεις μεταξύ των Υπερδυνάμεων στην περιοχή.

"Και η Ρωσία έσπασε το εμπάργκο" λένε οι Αμερικανοί οι οποίοι κινούνται ολοταχώς για στρατιωτική λύση βλέποντας ότι η "καραντίνα" δεν αποφέρει αποτελέσματα.

Οι αρχές της Νοτίου Κορέας κρατούν για ανάκριση το πλήρωμα ενός σκάφους από το Χονγκ Κονγκ, το οποίο έχουν κατασχέσει για παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τον ΟΗΕ κατά της Βορείου Κορέας, ανακοίνωσαν σήμερα τοπικοί αξιωματούχοι.

Το νοικιασμένο από την ταϊβανική εταιρεία Billion Bunker Group Corp. πετρελαιοφόρο Lighthouse Winmore, είχε κατασχεθεί έπειτα από επιθεώρησή του από το νοτιοκορεατικό τελωνείο στις 24 Νοεμβρίου στον λιμένα της Γεοσού.

«Από εκείνην την ημέρα, οι αρμόδιοι επιθεωρητές επιβαίνουν του σκάφους και ανακρίνουν το πλήρωμα», επιβεβαιώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο στέλεχος των νοτιοκορεατικών τελωνείων.

Το σκάφος, με 25μελές πλήρωμα (εκ των οποίων οι 23 είναι Κινέζοι), είχε δέσει στις 11 Οκτωβρίου στη Γεοσού και είχε φορτώσει πετρέλαιο ιαπωνικής προέλευσης, το οποίο θεωρητικά επρόκειτο να μεταφέρει στην Ταϊβάν.

Όμως αντί για την Ταϊβάν, το σκάφος εισήλθε στα διεθνή ύδατα έξω από την Κίνα και μεταφόρτωσε 600 τόνους πετρελαίου στo βορειοκορεατικό δεξαμενόπλοιο Sam Jong 2 και κατόπιν κατέπλευσε εκ νέου στη Γεοσού, ενημερώνουν οι Νοτιοκορέατες υπεύθυνοι.

Τα αποτελέσματα της ανακριτικής διαδικασίας θα διαβιβασθούν στην επιτροπή κυρώσεων του ΟΗΕ, τόνισαν πηγές του Νοτιοκορεατικού ΥΠΕΞ.

Κίνα εναντίον Τραμπ για την Βόρεια Κορέα

Από την πλευρά της, η Κίνα υπεραμύνθηκε των κατηγοριών που εξακόντισε εναντίον της ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για παράνομη διακίνηση πετρελαίου στην Βόρειο Κορέα, εξαφορμής της υπόθεσης της κατάσχεσης του σκάφους από το Χονγκ Κονγκ.

«Αβάσιμες» χαρακτήρισε το Πεκίνο τις πληροφορίες πάνω στις οποίες βασίσθηκε ο Τραμπ για να καταγγείλει μέσω του λογαριασμού του στο Twitter την Κίνα ότι «πιάστηκε ‘με τα χέρια στο μέλι’» και εκδήλωνε την «απογοήτευσή του που είδε την Κίνα να επιτρέπει την είσοδο πετρελαίου στη Βόρειο Κορέα» κατά παράβαση των κυρώσεων του ΟΗΕ.

«Το να προκαλείς θόρυβο χωρίς λόγο μέσω των μέσων επικοινωνίας ποσώς συμβάλλει στην ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της συνεργασίας» απάντησε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χούα Τσουνγίνκ.

Tαυτόχρονα η Κίνα προχώρησε σε δοκιμές του νέου υπερ -υπερηχητικού της όπλου με την ονομασία DF-17.

Οι δοκιμές επιταχύνθηκαν και οι πρώτες διεξήχθησαν την 1η Νοεμβρίου  στο Διαστημικό Κέντρο Jiuquan ενώ οι δεύτερες στις 15 Νοεμβρίου..

Το υπερηχητικό όπλο κάλυψε 1.400 χλμ με απόλυτη επιτυχία.

Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι έχει εμβέλεια μεταξύ 1.800-2.500 χλμ και μπορεί να φέρει συμβατική αλλά και πυρηνική κεφαλή.

Και ρωσικά τάνκερ "έσπασαν" το εμπάργκο

Αλλά και ρωσικά τάνκερ μεταφέρουν πετρέλαιο στη Β.Κορέα. Τους εντοπίσαμε τουλάχιστον τρεις φορές τους τελευταίους μήνες αποκάλυψαν δύο ανώτατοι αξιωματικοί Δυτικών Ευρωπαϊκών χωρών.

Το φορτίο μεταφέροντας μεσοπέλαγα . Εχουμε ναυτικές και δορυφορικές πληροφορίες. Τα ρωσικά πλοία ξεκινούσαν από την Απω Ανατολή προς Ειρηνικό.

Το ένα ήταν το ρωσικό τάνκερ "Vityaz" που έφυγε από το λιμάνι Slavyanka κοντά στο Vladivostok στις 15 Οκτωβρίου με  1,600 τόνους πετρελαίου.

Αργότερα μετέφερε το πετρέλαιο στο βορειοκορεατικό δεξαμενόπλοιο Sam Ma 2 στην ανοιχτή θάλασσα.

Συνεχίζονται οι κατηγορίες κατά της Ρωσίας

Η ρωσική τεχνογνωσία στην κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων μακράς εμβέλειας που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές κρύβεται πίσω από τη δημιουργία του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με μυστικά έγγραφα τα οποία επικαλείται πως διαθέτει η αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, Ρώσοι πυρηνικοί επιστήμονες που αποσκίρτησαν μετά την κατάρρευση της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης, πούλησαν μυστικές έρευνες για την κατασκευή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, τις οποίες είχε διεξάγει η τότε ηγεσία της μεγάλης υπερδύναμης, στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου. Στόχος των ερευνών ήταν να αποκτηθεί η δυνατότητα ενός χτυπήματος σε οποιοδήποτε μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με τα έγγραφα τα οποία επικαλείται η εφημερίδα, η Ρωσία, μέσω των επιστημόνων της, «μεταβίβασε» την τεχνογνωσία που διέθετε στην Πιονγκγιάνγκ. Πάνω στη συγκεκριμένη βάση ξεκίνησε ο Κιμ Γιονγκ Ουν το βαλλιστικό πυρηνικό του πρόγραμμα, με αποτέλεσμα σήμερα, να παρουσιάζεται ότι διαθέτει τη δύναμη να πλήξει ακόμη και στόχους εντός αμερικανικού εδάφους.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι το 1992, περισσότεροι από 60 Ρώσοι πυρηνικοί επιστήμονες από το Κέντρο Σχεδιασμού Πυραύλων Μακέγιεφ συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο της Μόσχας, καθώς σκόπευαν να ταξιδέψουν στην Πιονγκγιάνγκ, προκειμένου να εργαστούν ως σύμβουλοι.

Σύμφωνα με αναφορές των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ρωσίας, ορισμένοι Ρώσοι επιστήμονες κατάφεραν να διαφύγουν τον έλεγχο και να έρθουν σε διαπραγμάτευση με το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ.

Ορισμένα από τα σχέδια που φέρονται να έχουν πουληθεί στη Βόρεια Κορέα από τους Ρώσους, αφορούν την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων με πυρηνικά τόσο από πλοίο, όσο και από υποβρύχια, αλλά και από σιλό μέσα στη θάλασσα και σχεδιάστηκαν για το ρωσικό ναυτικό.

Η εκτόξευση του πυραύλου Hwasong-10 ή Musudan, που πραγματοποιήθηκε από την Πιονγκγιάνγκ το 2016, είχε πολλές ομοιότητες, ιδιαίτερα σε επίπεδο μηχανικής, με τους ρωσικούς πυραύλους που χρησιμοποιούνται από τα ρωσικά υποβρύχια, οι οποίοι σχεδιάστηκαν από επιστήμονες του Κέντρου Μεκέγιεφ.

Ο Κιμ δοκιμάζει νέες κεφαλές με άνθρακα για τους διηπειρωτικούς του πυραύλους

Πειράματα με βιολογικά όπλα για να διαπιστωθεί αν μπορούν να τοποθετηθούν κεφαλές με άνθρακα στους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς της πυραύλους φέρεται να διεξάγει το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Όπως μεταδίδει η ιαπωνική εφημερίδα Asahi Shimbun επικαλούμενη ανώνυμη πηγή των νοτιοκορεατικών μυστικών υπηρεσιών, η Ουάσιγκτον γνωρίζει για τα πειράματα αυτά, στόχος των οποίων είναι να επιβεβαιωθεί κατά πόσον τα βακτήρια του άνθρακα θα μπορέσουν να επιβιώσουν τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά την επάνοδο των πολεμικών κεφαλών στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με τη Σεούλ η Βόρεια Κορέα διαθέτει ένα απόθεμα 2.500-5.000 τόνων χημικών όπλων και μπορεί να παράξει βιολογικούς παράγοντες όπως ο άνθρακας και η ευλογιά.

Οι τρομακτικές αποκαλύψεις έρχονται στο φως ένα 24ωρο μετά την δημοσιοποίηση από το Λευκό Οίκο της νέας αμερικανικής στρατηγικής για την εθνική ασφάλεια. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι η Πιονγιάνγκ επιδιώκει να αποκτήσει «χημικά και βιολογικά όπλα, που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε πυραύλους».

«Η Βόρεια Κορέα -μια χώρα που αφήνει το λαός της λιμοκτονεί- έχει δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα που θα μπορούσαν να απειλήσουν την πατρίδα μας», αναφέρει το κείμενο.

Πληροφορίες ότι ο Κιμ εκτέλεσε και άλλον αξιωματούχο σε διάστημα μιας εβδομάδας

Την ίδια ώρα βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες ότι ο Βορειοκορεάτης δικτάτορας ίσως διέταξε την εκτέλεση του επικεφαλής των εγκαταστάσεων, όπου διεξάγονται οι πυρηνικές δοκιμές του καθεστώτος.

Επικαλούμενη Βορειοκορεάτη που αυτομόλησε, η Αsahi Shimbun αναφέρει ότι ο Παρκ Ιν Γιανγκ, επικεφαλής του Γραφείου 131 που εποπτεύει στρατιωτικές εγκαταστάσεις όπως το υπόγειο πεδίο πυρηνικών δοκιμών στο Πούνγκιε Ρι, ίσως εκτελέστηκε για την καθυστέρηση διεξαγωγής της έκτης πυρηνικής δοκιμής της Πιονγιάνγκ στις 3 Σεπτεμβρίου-, που ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την άνοιξη- λόγω προβλημάτων στην κατασκευή της σήραγγας.

Η ιαπωνική εφημερίδα εκτιμά ότι η τελική απόφαση για την εκτέλεση του Γιανγκ ίσως ελήφθη μετά την κατάρρευση ενός τούνελ τον Οκτώβριο, που φέρεται να προκάλεσε το θάνατο περίπου 200 ατόμων, κάτι που διέψευσε, πάντως, η Πιονγιάνγκ.

Χτες όπως αποκάλυψε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, στρατιωτικοί δορυφόροι των ΗΠΑ κατέγραψαν παράνομη πώληση πετρελαίου από κινεζικά πλοία στη Βόρειο Κορέα, καταστρατηγώντας το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη χώρα του Κιμ Γιόνγκ Ουν. Το φωτογραφικό ντοκουμέντο δείχνει και γιατί πλέον οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο επιδεινώνονται διαρκώς, αλλά και γιατί ορισμένοι πιστεύουν πώς το χτύπημα των ΗΠΑ στην Πιόνγκγιανγκ είναι θέμα χρόνου.

Οι δορυφόροι έχουν φωτογραφίσει σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 30 παράνομες συναλλαγές παράνομης πώλησης πετρελαίου από κινεζικά σε βορειοκορεατικά πλοία στη Δυτική Θάλασσα ανοιχτά της Κίνας τον περασμένο Οκτώβριο.
https://twitter.com/arirangtvnews/status/943695982625153024?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ