Κόσμος

Η Τουρκία ξεκινά το δικό της πρόγραμμα εκτόξευσης δορυφόρων στο διάστημα - Με ποια χώρα θα συνεργαστεί;

Μεγαλόπνοα σχέδια ξεκινά και πάλι η Άγκυρα έχοντας ως γνώμονα την κατάκτηση του διαστήματος για αυτό και εκπόνησε ειδικό σχέδιο σύμφωνα με τα ΜΜΕ.

Το Υπουργείο Μεταφορών, Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Επικοινωνιών προετοιμάζεται για την ανάπτυξη ενός συστήματος εκτόξευσης πυραύλου στο διάστημα με την ονομασία "BURAK".

Το πρόγραμμα το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει το 2018, θα θέσει τέλος στην εξάρτηση της Τουρκίας από  εκτοξεύσεις δορυφόρων της από άλλες χώρες.

Το όλο σχέδιο στοχεύει στην ανάπτυξη δορυφορικών συστημάτων και τεχνολογιών σε συνεργασία με άλλες χώρες  στο μέλλον.

Οι Τούρκοι επιθυμούν  να αναπτυχθεί η κρίσιμη τεχνολογία που απαιτείται για διαστημικά συστήματα για αυτό και συστήνουν μια διαστημική εταιρεία. Ένας από τους κύριους στόχους του προγράμματος είναι να τοποθετήσει  την χώρα  στην λίστα των χωρών εκείνων  που έχουν πρόσβαση σε διαστημικό χώρο ανεξάρτητο από την εξωτερική βοήθεια , σε συγκεκριμένες περιοχές του διαστήματος.

Τα δορυφορικά συστήματα πρόωσης και τα πιο σημαντικά εξαρτήματα των δορυφόρων θα κατασκευαστούν από εγχώριες τουρκικές εταιρείες με διάφορες συνεργασίες, με την Ρωσία να αποτελεί την πρώτη επιλογή .

Το σχέδιο ανάπτυξης ενός δορυφορικού συστήματος πρόωσης, με την ονομασία  "ÜMIT", έχει ως στόχο να καλύψει αυτό το κενό.

Τα συστήματα αυτά θα «μεταφέρουν» τους τουρκικούς δορυφόρους επικοινωνιών και παρατήρησης στο διάστημα  και θα μειώσουν την εξάρτηση της χώρας από το εξωτερικό. Το Υπουργείο έχει θέσει το στόχο της ολοκλήρωσης του έργου μέχρι το 2023.

Υπενθυμίζουμε ότι σχέδιο δορυφορικών σταθμών για την  παρακολούθηση της γης μέσω δορυφόρων ετοιμάζει εδώ και καιρό  η Τουρκία. «Τουρκικό  Σχέδιο Δορυφορικών Σταθμών Εδάφους» στην τουρκική επικράτεια  το οποίο μέσω δορυφόρων  θα καλύπτει  όλη την επιφάνεια της  Γης ετοιμάζουν οι Τούρκοι, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο.

Οι δορυφόροι  παρατήρησης  Γης θα αποστέλλουν τα «ευρήματα τους» στους επίγειους  σταθμούς προκειμένου να καλυφθούν οι  ανάγκες του τουρκικού στρατού και των υπολοίπων υπηρεσιών.

Το τουρκικό  Σχέδιο Ανάπτυξης Επίγειων σταθμών θα ανέλθει στα 13 εκατομμύρια 125 χιλιάδες  τουρκικές .

Περίπου 1 εκατομμύριο 816 χιλιάδες δολάρια θα κοστίσει η  εισαγωγή  μηχανημάτων και εξοπλισμού  που έχει προγραμματιστεί για το έργο αυτό .

Το σχέδιο αυτό  πραγματοποιείται με σκοπό να αναπτυχθεί το τουρκικό πρόγραμμα  δορυφόρων παρατήρησης της Γης και να υλοποιηθεί η ορθή εκμετάλλευσης τους  τα επόμενα χρόνια.

Το όλο πρόγραμμα  ευρίσκεται  υπό την αιγίδα του ιδρύματος TUBITAK το οποίο διαθέτει σημαντική εμπειρία σε έργα  δορυφορικών σταθμών  εδάφους και θέματα διαστήματος, μιας και διαθέτει την απαραίτητη υποδομή.

Ο σχεδιασμός του συστήματος προβλέπει  περισσότερες τοπικές εγκαταστάσεις για επίγειους σταθμούς, ενώ το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019.

Στο μεσοπρόθεσμο μέλλον τα τουρκικά σχέδια προβλέπουν την κατασκευή δύο ακόμα δορυφόρων επιτήρησης, έναν με ραντάρ SAR (Göktürk 3) και ένα οπτικό (Göktürk 4) και ενός τρίτου μετά το 2020 (Göktürk 5), που θα συνδυάζει και τις δύο αυτές δυνατότητες.

Επίσης ο τουρκικός στόλος σε λίγο χρονικό διάστημα θα είναι δικτυωμένος και διασυνδεμένος με το σύνολο των τουρκικών δορυφόρων που έχουν τεθεί σε τροχιά στο διάστημα,παρέχοντας πρωτόγνωρες δυνατότητες , ειδικά σε μελλοντικές ναυτικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, και το Αιγαίο πέλαγος.

Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό, η Τουρκία κατέχει το πλεονέκτημα και σε αυτόν τον τομέα, με την χώρα μας ευτυχώς να συμμετέχει στο πρόγραμμα MUSISμε επικεφαλής την Γαλλία και άλλες πέντε χώρες, καλύπτοντας τα όποια κενά υπάρχουν στον πληροφοριακό τομέα, σε σχέση με την τουρκική επικράτεια.

Η ουσία όμως είναι ότι ο κίνδυνος για τον ελληνικό στρατό, πολεμικό ναυτικό και πολεμική αεροπορία, είναι μεγάλος και υπαρκτός, διότι η Τουρκία σπαταλά τριπλάσια και πενταπλάσια ποσά, σε σχέση με την χώρα μας.

Αυτό σε βάθος χρόνου θα αποδειχθεί μέγα θέμα σε πολλούς τομείς, και είναι αυτό που τελικά επιδιώκουν οι πασάδες στην Άγκυρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...