Κόσμος

Η Μαδρίτη αποσύρει χιλιάδες αστυνομικούς από την Καταλονία

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ξεκινά την απόσυρση χιλιάδων αστυνομικών που είχε ως ενισχύσεις στην Καταλονία παραμονές του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος του Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία.

Υπολογίζεται ότι η Μαδρίτη είχε στείλει τότε έως και 10.000 αστυνομικούς για να εμποδίσουν το δημοψήφισμα που είχε κριθεί παράνομο από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η απόσυρση θα ολοκληρωθεί μέχρι το Σάββατο.

Το δημοψήφισμα επισκιάστηκε από τη χρήση βίας από τους αστυνομκούς, που προσπάθησαν με γκλομπς και πλαστικές σφαίρες να εμποδίσουν τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες. Τουλάχιστον 92 άτομα είχαν τραυματιστεί στις συμπλοκές, αν και οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι χρειάστηκε να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες σε έως και 900 άτομα.

Μολονότι η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι δεν είπε ποτέ πόσους ακριβώς αστυνομικούς είχε στείλει ως ενισχύσεις στην Καταλονία, πολλά ΜΜΕ έκαναν λόγο για έως και 6.000 αν και η El Pais ανέβασε τον αριθμό αυτό στις 10.000.

Επικαλούμενοι τη βίαιη καταστολή οι Καταλανοί αυτονομιστές έκαναν τότε λόγο για «δύναμη κατοχής».

Όμως παρά την αποστολή ενισχύσεων και τις συχνά βίαιες επεμβάσεις τους το δημοψήφισμα διεξήχθη δίνοντας συντριπτική πλειοψηφία στους αυτονομιστές. Ο Ισπανός συντηρητικός πρωθυπουργός, ωστόσο, απέπεμψε τον πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουτζντεμόν, διέλυσε την κυβέρνησή του και η Μαδρίτη ανέλαβε τη διακυβέρνηση της πλούσιας βορειοανατολικής περιφέρειας. Στις εκλογές που προκήρυξε και διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας διατήρησαν την πλειοψηφία τους και αναμένεται να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση.

Πληροφορίες: Γαλλικό Πρακτορείο

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...