Ελληνοτουρκικά

Η Ελλάδα πυροκροτητής εξελίξεων: Θρίαμβος για την Αθήνα η επίσκεψη Ερντογάν και η εξέλιξη της - Κλιμακώνει με Αγια Σοφιά και Θράκη

Ποιος την έστησε στον Ρ.Τ.Ερντογάν; Ποιος σχεδίασε την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας αυτή τη χρονική στιγμή στην Ελλάδα; Ποιος έστησε τη συνέντευξη που έδωσε ο Ρ.Τ.Ερντογάν και έγινε αφορμή να ανάψουν σήμερα τα αίματα αναγκάζοντας τον ΠτΔ, Προκόπη Παυλόπουλο να απαντήσει σε σκληρό ύφος και έπειτα να ξεκινήσει η σφοδρή επίθεση Ερντογάν; Μια επίθεση όμως που όμως έχει βρει απέναντι του όλη την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Κοινώς μήπως κάποιοι σχεδίασαν ελληνοτουρκικό επεισόδιο για να τον "ξεβρακώσουν" εντελώς";

Εδώ και ημέρες ακούγεται ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από την πρόσκληση της Αθήνας στον Ρ.Τ.Ερντογάν. Κάποιοι φαίνεται ότι ήθελαν να αποδείξουν σε πιο στρατόπεδο ανήκει, της Δύσης ή της Μόσχας...

Mήπως αυτό το επεισόδιο θα έχει και συνέχει ωθώντας την κατάσταση στα άκρα;

Eουν σκάσει ήδη δύο γεγονότα που θα "τεντώσουν" ακόμη πιο πολύ τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Μήπως η Ελλάδα χρησιμεύει ως ο "πυροκροτητής" για πολλούς σχεδιασμούς στην περιοχή;

Επιτυχημένη για την κυβέρνηση ήταν η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωπολιτικής και Οικονομικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννη Μάζη.

«Θεωρώ ότι το τάιμινγκ της επίσκεψης του Ερντογάν στην Αθήνα δεν ήταν καλό. Έπρεπε να γίνει λίγο αργότερα. Δεν περιμέναμε να δούμε κάτι άλλο», δήλωσε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Οικονομικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Μάζης.

Πρόσθεσε, όμως, ότι :

«Από εκεί και πέρα σε επίπεδο εξωτερικής εντύπωσης η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ανάβει λαμπάδες στον Ερντογάν.

»Έκανε τόσα λάθη, έφυγε τόσο πολύ από τον δυτικό διπλωματικό κοινωνικό πολιτισμό που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και στην Ευρώπη και την Αμερική».

Οντως ΗΠΑ-ΕΕ-Γερμανία-Βρυξέλλες είναι εναντίον του και η κατάσταση χειροτερεύει...

Δείτε προσεκτικά το Βίντεο

Πριν λίγο ο ψευδομουφτής της Θράκης, Αχμέτ Μετέ λίγες ώρες πριν την άφιξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κομοτηνή προκάλεσε...

«Αγκαλιάστε τους Τούρκους πρόεδρε Ερντογάν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ενώ κάνει λόγο για σκοτεινές και εχθρικές δυνάμεις εναντίον της μειονότητας.

Την Παρασκευή ο Ερντογαν ταξιδεύει για την Θράκη, και το ενδιαφέρον πλέον όλων, θα επικεντρωθεί εκεί.

Δείτε το βίντεο από τον Alpha

Μετά τις ΗΠΑ και την Γερμανία τώρα και η Ε.Ε. παίρνει σαφείς αποστάσεις από τα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τις πρώτες ώρες της επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Απορία εκφράζουν οι Βρυξέλλες στην πρώτη αντίδραση για το κλίμα της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Οι Βρυξέλλες απορούν πως μια συνάντηση «που θα έχτιζε γέφυρες κατέληξε boxing match» και ηθελημένα κρατάνε αποστάσεις από τα όσα συμβαίνουν στην Αθήνα.

Δημοσίευμα του ευρωπαϊκού ιστότοτοπου euractiv.com, το οποίο επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστήσει σαφές ότι όλες οι υποψήφιες χώρες πρέπει να σέβονται τις διεθνείς συνθήκες, κάνοντας σαφή αναφορά στις δηλώσεις Ερντογάν, ότι πρέπει να επικαιροποιηθεί η Συνθήκη της Λοζάνης.

«Είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία να διατηρήσουν τον διάλογο και την άμεση επαφή» φέρεται να δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «οι προσδοκίες μας σε όλες τις υποψήφιες χώρες όσον αφορά το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη δέσμευση έναντι του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών είναι σαφείς σε όλους».

Ασταμάτητος ο Ρ.Τ.Ερντογάν - Τι τρέχει με την Αγια Σοφιά;

«Δώσε θάρρος στον Τούρκο……» , ξεσάλωσαν σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα οι απανταχού Τούρκοι μετά τις ωμές και προκλητικές  δηλώσεις Ερντογάν για την πλήρη αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης,  και τώρα μέσω του ΑΚΡ ζητούν την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί, με πρόσχημα λένε... την ανακήρυξη της Ιερουσαλήμ σε πρωτεύουσα του Ισραήλ.  

«Το AKP  προτείνει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί μετά την απόφαση του Τράμπ για την Ιερουσαλήμ».

Αυτό δήλωσε ο Şamil Tayyar ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας σε αντίποινα εναντίον των ΗΠΑ για την απόφαση  του Προέδρου Ν.Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Αν το θέλετε έτσι, αφήστε μας την Αγία Σοφία να ανοίξει για προσευχές. Θα πρέπει να αρχίσουμε να κρατάμε κάνουμε ισλαμικές προσευχές την Παρασκευή στην Αγία Σοφία», δήλωσε ο Tayyar .

Η Άγκυρα είχε ήδη τονίσει ότι ο ιερός τόπος στην Ιερουσαλήμ ήταν μια "βάση για τους μουσουλμάνους" και σημείωσε η πράξη του Αμερικανού πρόεδρου ότι θα μπορούσε ακόμη και να διασπάσει τους δεσμούς με το Ισραήλ προκαλώντας πολλά παρεπόμενα .

Πρόκειται για πρόκληση την οποία έχουν στα σκαριά οι Τούρκοι εδώ και καιρό με την μετατροπή του Ι.Ν. της χριστιανοσύνης,  την Αγία Σοφία σε Τζαμί για να ικανοποιήσουν τα εκατομμύρια των μουσουλμάνων στην χώρα, με όποιο πρόσχημα και να διαλέξουν.

Ταυτόχρονα οι Τούρκοι κατηγορούν την Ελλάδα και την σημερινή κυβέρνηση για «καταπίεση» της μειονότητας στην δυτική Θράκη,  αυξάνοντας και άλλο τον ρυθμό των προκλήσεων και σε αυτό το πεδίο , με δηλώσεις πριν λίγο του νέου Σουλτάνου Ερντογάν που θέλει να εξοστρακίσει το φάντασμα του Κεμάλ και να γίνει αυτός ο νέος ηγέτης της τουρκικής ιστορίας.

«Η Ελλάδα παρεμβαίνει μόνιμα στις ελευθερίες της θρησκείας της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης,  και δεν επιτρέπει  την εκλογή μουφτήδων από την τουρκική μειονότητα , ενώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκλέγει τους δικούς του ηγέτες», τόνισε ο Ερντογάν στον κ.Παυλόπουλο, ξεχνώντας το διωγμό χιλιάδων Ελλήνων το 1955 και 1965 με φτηνές δικαιολογίες,  ενώ τώρα ζητάνε και απαιτούν για τους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης τους οποίους "δεν ενοχλεί κανένας" .

Ο καθεδρικός ναός όλων των χριστιανών μετατράπηκε σε τζαμί τον 15ο αιώνα, όταν  οι Οθωμανοί Τούρκοι εισέβαλαν στην ελληνική αυτοκρατορία και κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη την οποία και μετονόμασαν σε Ινσταμπούλ.

Στη δεκαετία του 1930, ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ,  μετέτρεψε το Ι.Ν. σε μουσείο  δημιουργώντας παράλληλα  μια κοσμική δημοκρατία πάνω στα ερείπια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τώρα που ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προωθεί ένα πιο σημαντικό ρόλο για το Ισλάμ στην Τουρκία, της οποίας οι πολίτες είναι συντριπτικά μουσουλμάνοι σουνίτες , η ιδέα να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε Τζαμί  έχει γίνει και πάλι πιο ελκυστική .

Η ιδέα φαίνεται να έχει ήδη αποφασιστεί  στους πολιτικούς κύκλους της Τουρκίας, και το θέμα είναι τι θα πράξουν οι απανταχού Έλληνες και η ελληνική κυβέρνηση.

Εμείς υπενθυμίζουμε ότι γέροντας της Ορθοδοξίας είχε προφητεύσει χαρακτηριστικά για αυτό το θέμα:

«Μήπως δεν το βλέπουμε ότι οι Τούρκοι επιζητούν από μόνοι τους την καταστροφή; Μήπως δεν αισθανόμαστε ότι σήμανε η στιγμή όπου θα αρχίσει το Θείο Σχέδιο να γίνεται πλέον ορατό; Βλέπετε και αισθάνεστε εγκατάλειψη από τον Κύριο; Νιώθετε απουσία ή αδιαφορία από τον Θεό της Αγάπης; Ζει στα Ουράνια; Ζει στη Νέα Υόρκη; Ζει στην Ιερουσαλήμ; Κατοικεί μήπως στην Αθήνα; Ζει μέσα στις ψυχές μας και μην τον ψάχνετε αλλού…».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ