Ελληνοτουρκικά

Η Ελλάδα κατηγορείται από τον τουρκικό Τύπο για υπόθαλψη τρομοκρατών στο Λαύριο -Αυτό είναι το "ευχαριστώ" των Τούρκων που σώσαμε τον ηγέτη τους

Στο στόχαστρο βρέθηκε ξανά η χώρα μας με αφορμή το δημοσίευμα για τους 9 Τούρκους τρομοκράτες που "στόχευαν" να σκοτώσουν τον "Σκορπιό" που ήταν η κωδική ονομασία του Ερντογάν κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα.

Τουρκική μεγάλη εφημερίδα πριν λίγο ανέφερε ότι , η Ελλάδα είναι εδώ και καιρό μια από τις χώρες στις οποίες η αριστερή τουρκική οργάνωση DHKP-C είναι πολύ δραστήρια, ενώ  η ίδια  διαθέτει ένα στρατόπεδο προσφύγων , το οποίο αποτελεί προκάλυμμα , και βρίσκεται στην πόλη Λαύριο, 60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει αυξηθεί θεαματικά.

Η Ελλάδα  άλλαξε την  πολιτική της ανεκτικότητας για τους υποστηρικτές της οργάνωσης DHKP-C και αρκετοί μαχητές συνελήφθησαν το 2014 σε διάφορες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και υψηλόβαθμα μέλη της ομάδας.

Η κίνηση θεωρήθηκε ότι βελτιώνει την αντιτρομοκρατική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, αν και η άρνηση των ελληνικών δικαστηρίων να εκδώσουν αρκετούς υπόπτους επισκίασε τις προσπάθειες , συνεχίζει η τουρκική εφημερίδα .

Το DHKP-C, αν και λιγότερο ισχυρό στην Τουρκία από άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK, εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική απειλή για την ασφάλεια της χώρας, ειδικά μετά από μια πρόσφατη σειρά επιθέσεων.

Η ομάδα είναι μια παραλλαγή ενός μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος που ιδρύθηκε στη δεκαετία του '70 , αφού διαχωρίστηκε από μια ευρύτερη ομάδα αριστερών οργανώσεων   που ευθύνονται για μια σειρά επιθέσεων που περιλαμβάνουν τη δολοφονία δύο Τούρκων πολιτικών το 1980, αρκετών αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών και τον  Özdemir Sabancı, μέλος της οικογένειας Sabancı, μια  από τις πλουσιότερες οικογένειες στην Τουρκία που κατέχουν μεγάλο συγκρότημα επιχειρήσεων, καταλήγει η τουρκική εφημερίδα...αποδίδοντας έτσι το "ευχαριστώ" στις ελληνικές αρχές που έσωσαν τον ηγέτη τους .

Σύμφωνα με την εφημερίδα το «Βήμα» και ρεπορτάζ αποκαλύφθηκε λεπτομερές σχεδιάγραμμα για  μια πολύ καλά οργανωμένη τρομοκρατική επίθεση κατά του αυτοκινήτου του  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την διάρκεια της κίνησης του εντός ελληνικού εδάφους .  

Αυτό φέρεται να ανακάλυψε η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία η οποία έχει πολλές αποτελεσματικές επιχειρήσεις στο ενεργητικό της το τελευταίο διάστημα , μέσα στο διαμέρισμα  που ζούσαν  οι εννέα Τούρκοι της αριστερής οργάνωσης DHKP-C οι οποίοι συνελήφθησαν στην Αθήνα στα τέλη Νοεμβρίου.

Σε ένα από τα διαμερίσματα εντοπίστηκε μία αυτοσχέδια ρουκέτα, ένα όπλο και ένα εγχειρίδιο κανόνων μυστικότητας που έπρεπε να ακολουθούν τα μέλη της οργάνωσης.

Ο Τούρκος Πρόεδρος φέρεται να είχε  τον κωδικό «Σκορπίος», χωρίς όμως να προκύπτει με σαφήνεια το ακριβές σημείο της οδού  στο οποίο θα πραγματοποιούσαν την πιθανή  επίθεση.

Οι Τούρκοι  βρίσκονται υπό κράτηση αντιμέτωποι, μεταξύ άλλων, με κατηγορίες για σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης.

Στελέχη  της Ελληνικής Αστυνομίας, αναφέρουν ότι κύριο μέλημα της υπηρεσίας είναι να βρεθεί οπωσδήποτε το μεγάλο οπλοστάσιο που έκρυψαν οι Τούρκοι τρομοκράτες όλα τα όπλα τους  πριν από την επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής.

Οι συλληφθέντες θεωρούνται μέλη του μαρξιστικού-λενινιστικού κόμματος DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα – Μέτωπο), το οποίο είναι παράνομο στην Τουρκία. Μάλιστα το κόμμα έχει δύο διαφορετικές οντότητες. Μία το πολιτικό κομμάτι και μία το «Μέτωπο» που είναι το ένοπλο κομμάτι, υπεύθυνο για δολοφονίες και τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία.

Η σύλληψη όμως των μελών της οργάνωσης DHKP-C αποτελεί καθαρά «προϊόν» παρακολούθησης της αντιτρομοκρατικής με τα υπερμηχανήματα παρακολούθησης που διαθέτει , σε συνδυασμό πληροφοριών  για δράση Τούρκων υπηκόων στην περιοχή της Καλλιθέας και Νέου Κόσμου που συνελήφθηκαν , οι οποίοι κινούνταν ύποπτα εδώ και ένα σχετικό χρονικό διάστημα.

Μπορούμε να φανταστούμε ποιος θα ήταν ο αντίκτυπος μιας ενδεχόμενης επίθεσης κατά του Ερντογάν εντός ελληνικού εδάφους, η οποία θα προκαλούσε άμεσα το μένος των Τούρκων , οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία κατηγορούν την χώρα μας ως «άσυλο τρομοκρατών» και Κούρδων ανταρτών.

Η επιτυχία των ελληνικών διωκτικών αρχών απέτρεψε σύμφωνα με  πολλούς αναλυτές ένα τρομερά μεγάλο διπλωματικό επεισόδιο , οι προεκτάσεις του οποίου δεν είναι «κατανοητές» ακόμα στην ελληνική κυβέρνηση και ίσως να κατέληγε σε κάτι πολύ χειρότερο και επικίνδυνο σε περίπτωση «απώλειας της ζωής» του Τούρκου προέδρου.

Σε κάθε περίπτωση τα συγχαρητήρια ανήκουν στην ελληνική αστυνομία στο σύνολο της που εργάζεται κάτω από δύσκολες συνθήκες με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ