Κόσμος

Η Γερμανία αρνείται να πουλήσει τον κινητήρα του Eurofighter στο νέο τουρκικό μαχητικό TF-X (βίντεο)

Νέο πεδίο αντιπαράθεσης στις Τουρκο-γερμανικές σχέσεις που αυτή την στιγμή θα έχει και σημαντικές επιπτώσεις για την εξοπλιστική πολιτική της Άγκυρας είναι η άρνηση της εταιρείας Eurojet Consortium να απαντήσει στο αίτημα του τουρκικού Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας να αποστείλει την πρόταση της για τον εξοπλισμό των πρωτότυπων αεροσκαφών του προγράμματος TF-X με τον κινητήρα EJ200.

Το σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί από την τουρκική υπηρεσία μεταξύ άλλων και στην γερμανική εταιρεία, ώστε τα πρώτα αεροσκάφη του προγράμματος του νέου τουρκικού μαχητικού να εξοπλιστούν με ένα δοκιμασμένο και ισχυρό κινητήρα όπως ο EJ200.

Ο συγκεκριμένος κινητήρας βασίζεται τεχνολογικά στον κινητήρα XG-40 της Rolls-Royce, έως ότου η βρετανο-τουρκική κοινοπραξία TAEC (Turkish Air Engine Company) αναπτύξει τον νέο κινητήρα που θα εξοπλίσει τα αεροσκάφη παραγωγής του προγράμματος.

Η νέα εταιρεία αποτελείται από την τουρκική εταιρεία Kale Group και την βρετανική Rolls-Royce με την τουρκική εταιρεία να κατέχει ποσοστό 51% και την βρετανική εταιρεία να διαθέτει το 49% του μετοχολογίου της TAEC.

Αυτός ίσως είναι ο λόγος για την ανάπτυξη εθνικού τουρκικού κινητήρα που θα πρέπει να αποδίδει 20.000 λίβρες επιτρέποντας στο δικινητήριο αεροσκάφος μέγιστη επιχειρησιακή οροφή 55.000 πόδια και μέγιστη εμβέλεια 600 ναυτικά μίλια.

https://youtu.be/nCWeDJEibj0

https://youtu.be/ss96tsbG5KY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ