Οικονομία

«Ζεστό» χρήμα 8,5 δισ. ευρώ φέρνει το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης

«Η τρίτη αξιολόγηση δεν έκλεισε. Υπάρχει συμφωνία για τα προαπαιτούμενα που απαιτούνται προκειμένου αυτή να κλείσει. Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμα» ανέφερε χθες ο Ντέκλαν Κοστέλο της Ε.Ε., μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Στην κυβέρνηση πλέον ανεβάζουν ταχύτητες για την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων μέχρι το πρώτο Εurogroup του 2018 στις 22 Ιανουαρίου.

Μετά την ολοκλήρωση των 110 προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης, η νέα δόση που θα εκταμιεύσουν οι δανειστές θα είναι τουλάχιστον 8,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ακριβές ύψος της δόσης δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί αλλά θα είναι σίγουρα πολύ πιο πάνω από 5,5 δισ. που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2018.

Οι θεσμοί περιμένουν να δουν το τελικό ύψος του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος, εάν δηλαδή μετά το μέρισμα και τα υπόλοιπα κοινωνικά μέτρα φθάσει την τελευταία πρόβλεψη του προϋπολογισμού για 2,44% ή 4,36 δισ. ευρώ. Και αυτό γιατί να ποσό από την φετινή υπέρβαση θα χρησιμοποιηθεί ως «μαξιλάρι ασφαλείας» για την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Η νέα μνημονιακή δόση θα είναι αυξημένη εξαιτίας και των λιγότερων αξιολογήσεων του ελληνικού προγράμματος ενώ τα λεφτά που έχουν περισσέψει από αυτό και είναι διατεθειμένοι να μας δώσουν οι θεσμοί φθάνουν τα 18,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η χώρα δεν έχει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες το 2018. Οι καθαρές δανειακές ανάγκες ανέρχονται στα 10,2 δισ. που είναι από τις χαμηλότερες εξαιτίας των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ