Οικονομία

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Τα μέτρα για μείωση συντάξεων και αφορολόγητου θα εφαρμοστούν και χωρίς το ΔΝΤ

Μόλις το 30% των 110 προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης έχουν ολοκληρωθεί δήλωσε το πρωί της Τρίτης Ευρωπαίος αξιωματούχος στην Αθήνα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αυτό ίσως να είναι και λίγο παραπλανητικό καθώς πολλά έχουν προχωρήσει αρκετά.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ακολουθούν μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας που αναμένεται στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου (εκταμίευση τον Φεβρουάριο) 82 key deliverables (βασικά παραδοτέα) για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Για τη δόση που πρέπει να περιμένει η Ελλάδα είπε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αλλά σημείωσε ότι ο αρχικός σχεδιασμός στο κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης ήταν 5 δισ. ευρώ και θα μπορούσε να είναι το ποσό μεγαλύτερο ή μικρότερο.

Ο αξιωματούχος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων:

- Για να ολοκληρωθεί το προαπαιτούμενο για τους πλειστηρισμούς θα πρέπει να συνεχιστούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αλλά και οι πλειστηριασμοί με φυσική παρουσία σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Αθήνα. Επίσης πρόσθεσε ότι αποτελεί προαπαιτούμενο να ενεργοποιηθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για τα χρέη προς το Δημόσιο.

- Για το Ελληνικό: «Θέλουμε να δούμε μπουλντόζες να μπαίνουν στο Ελληνικό, να αρχίσουν να κατασκευάζουν πράγματα και να δημιουργούν θέσεις εργασίας».

- Για τα καυτά θέματα που αφορούν το ΦΠΑ στα νησιά, τα μέτρα της διετίας 2019-2020 και το πλαίσιο μετά το τέλος του Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018 ανέφερε τα εξής:

1. Για το ΦΠΑ στα νησιά είπε ότι το θέμα συζητείται ακόμη, δεν εμφανίστηκε ωστόσο ιδιαίτερα ευέλικτος για τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή επικαλούμενος γραφειοκρατικά προβλήματα που δημιουργεί μια τέτοια διαφοροποίηση. Είπε ωστόσο ότι «υπάρχει καλή θέληση από όλες τις πλευρές για λύση που θα υποστηρίξει τα νησιά».

2. Για το αν θα εφαρμοστούν τα μέτρα μείωσης των συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου το 2020 σημείωσε τα εξής: καταρχάς είπε ότι τον Μάιο θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι με το ΔΝΤ για το αν προβλέπεται η επίτευξη του στόχου το 2018 και «εκεί είναι θέμα του ΔΝΤ να αποφασίσει» αν θα είναι μέρος του προγράμματος. «Δεν θέλω να κάνω υποθέσεις» πρόσθεσε. Ερωτηθείς, ωστόσο, αν σε περίπτωση που η Ελλάδα πετύχει την «καθαρή» έξοδο από το Μνημόνιο μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί ή να ακυρώσει τα μέτρα της διετίας 2019-2020 είπε: Το προνομοθετημένο πακέτο δεν υπάρχει μόνο στο πρόγραμμα του ΔΝΤ, υπάρχει και στο πρόγραμμα του ESM. Είναι πολύ σημαντικό για όλες τις πλευρές να τηρήσουμε ό,τι έχει συμφωνηθεί. Σε άλλο σημείο των ερωτήσεων είπε «we need people to stick to what has been agreed» εννοώντας δηλαδή ότι όλες οι πλευρές πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

3. Για την επόμενη ημέρα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι η κουβέντα για το χρέος θα αρχίσει από το Φεβρουάριο και ότι το Μάιο κατά την ολοκλήρωση της δ΄ αξιολόγησης θα εκτιμηθεί το κατά πόσο η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση με βάση τις συνθήκες στην αγορά και τις χρηματοδοτικές ανάγκες.

Ερωτηθείς, δε, για το ενδεχόμενο clean exit είπε ότι η πορεία αυτή τη στιγμή είναι θετική.

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του αξιωματούχου ότι υποεκτελέστηκε το 2017 ο κοινωνικός προϋπολογισμός. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι ενώ θα μπορούσαν 700.000  άτομα να επωφεληθούν από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, οι δικαιούχοι έχουν φτάσει τις 500.000 χωρίς ωστόσο να επικρίνει την κυβέρνηση λέγοντας ότι η διαδικασία προχωράει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...