Περιβάλλον

Ετοιμαστείτε! Θα χιονίσει και στην Αθήνα τα επόμενα 24ωρα- Στην κατάψυξη όλη η χώρα

Στην… κατάψυξη όλη η χώρα, με το σκηνικό να είναι χειμωνιάτικο και χριστουγεννιάτικο.

Πολύ κρύο την ίδια στιγμή που χιόνια πέφτουν σχεδόν παντού, ενώ ίσως χιονίσει και στην Αθήνα. Μάλιστα, τα χιόνια στην Πάρνηθα μάλλον θα αναγκάσουν την Περιφέρεια να βγάλει στους δρόμους εκχιονιστικά μηχανήματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις αποχιονισμού στην Πάρνηθα, στη Μαλακάσα και στο Καπανδρίτι, όπως επίσης στα Βίλια.

Συνολικά επιχειρούν οκτώ αποχιονιστικά μηχανήματα κι ένα μηχάνημα έργου, τύπου JCB.

Λόγω της χιονόπτωσης η κίνηση των οχημάτων στην Παλιά Εθνική Οδό Αθηνών-Θηβών από το 270ο χλμ με κατεύθυνση προς Θήβα γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Παράλληλα, από το βράδυ της Πέμπτης, η Περιφέρεια Αττικής έχει δώσει στη δημοσιότητα κατάλογο με τους θερμαινόμενους χώρους σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής.

Πρόγνωση Καλλιάνου για την Αττική

Σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο, Γιάννη καλλιάνο, υπάρχει πιθανότητα χιονόπτωσης στα βόρεια προάστια, «οριακά μέχρι το Χαλάνδρι», όπως είπε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, το βράδυ του Σαββάτου προς την Κυριακή το πρωί.

Ο «βρετανικού τύπου καιρός» θα διατηρηθεί σε μεγάλο μέρος της χώρας, θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση το Σάββατο, ενώ αναμένεται νέα ψυχρή εισβολή από Σάββατο βράδυ προς Κυριακή πρωί.

Τη Δευτέρα, ανήμερα Χριστούγεννα, ο καιρός θα είναι αισθητά βελτιωμένος, με ηλιοφάνεια και κρύο, ενώ η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει στους 14-15 βαθμούς Κελσίου.

Πολύ χιόνι στο Πήλιο

Το χιόνι στο Πήλιο έχει ξεπεράσει τα 25 εκατοστά στα Χάνια, ενώ στην περιοχή Αγριόλευκες έφτασε τα 50! Το θερμόμετρο δείχνει -4 βαθμούς Κελσίου!

Σημειώνεται ότι οι δρόμοι στο Πήλιο είναι ανοιχτοί, καθώς τα εκχιονιστικά μηχανήματα δουλεύουν εντατικά, από την Πορταριά έως το Καράβωμα και γίνονται συνεχείς ρίψεις αλατιού για να μην παγώσουν οι δρόμοι.

Οι οδηγοί που κινούνται με τα αυτοκίνητά τους στον δρόμο Βόλου-Ζαγοράς, υποχρεώνονται από την Τροχαία Βόλου να χρησιμοποιήσουν οπωσδήποτε αντιολισθητικές αλυσίδες, λίγο μετά την Πορταριά.

Πυκνό χιόνι έπεσε και στην Όθρυ και σε όλα τα ορεινά του Αλμυρού.

Κανονικά πραγματοποιούνται όλα τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Μαγνησίας.

Σε επιφυλακή οι αρχές στην Κρήτη

Σε συναγερμό έχουν τεθεί και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης. Η πρόγνωση της ΕΜΥ από σήμερα έως και την Κυριακή δίνει επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά την πτώση της θερμοκρασίας, τους θυελλώδεις ανέμους και τις καταιγίδες.

Σε ανακοίνωση του τμήματος Πολιτικής Προστασίας, καλούνται οι πολίτες να είναι προσεκτικοί και έχουν δοθεί οδηγίες για την αντιμετώπιση εκτάκτων καιρικών φαινομένων.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι παροδικά νεφελώδης, ειδικά τις πρωινές ώρες. Η Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 (μηδέν) έως 5 βαθμούς κελσίου και οι άνεμοι θα είναι βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Κλειστό το πορθμείο Ρίου - Αντιρρίου 

Δεν εκτελούνται δρομολογία στην πορθμειακή γραμμή Ρίου - Αντιρρίου από νωρίς το πρωί, σύμφωνα με επικοινωνία του τοπικού μέσου tempo24.gr, με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πατρών.

Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, τα πλοία καθηλώθηκαν.

Σε ισχύ έχει τεθεί και το μέτρο ασφαλειάς στη Γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου "Χαρίλαος Τρικούπης", που αφορά στον περιορισμό κυκλοφορίας για οχήματα και πεζούς λόγω ανέμων.

Με μήνυμα στο Twitter, οι υπεύθυνοι ενημερώνουν πως απαγορεύται η διέλευση σε δίκυκλα, τροχόσπιτα και οχήματα μεγάλης επιφάνειας χωρίς φορτίο. Σχετική ενημέρωση γίνεται και στους σταθμούς διοδίων της Ολύμπιας και της Ιόνιας Οδού.

Την ίδια ώρα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για το άνοιγμα των δρόμων στο Εθνικό και Επαρχιακό Οδικό δίκτυο που οδηγεί στα Καλάβρυτα και στην ευρύτερη περιοχή. Η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο σε αντιολισθητικές αλυσίδες και με ιδιαίτερη προσοχή από και προς τα Καλάβρυτα.

Πάντως, εξακολουθεί να χιονίζει στα ορεινά της Αχαΐας.

Συγχρόνως, σύμφωνα με το tempo24.gr δίνεται αγώνας για την προσέγγιση συνεργείων της ΔΕΗ, για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στα χωριά Άνω-Κάτω  Βλασσία, Λαπάτες, Φλάμπουρα, Ορθολίθι, Τρεχλό, Μετόχι, Μάνεσι, Μπούμπουκας, Κρυονέρι, Νεοχώρι, καθώς και το Μοναστήρι της Μακελαριάς. Από νωρίς το βράδυ της Πέμπτης παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό, λόγω βλάβης που προκλήθηκε από τη σφοδρή κακοκαιρία και της αδυναμίας των κλιμακιών της ΔΕΗ να μεταβούν, στο σημείο εξαιτίας της χιονόπτωσης.

«Καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες, ώστε να μείνουν ανοικτοί όλοι οι δρόμοι, από και προς τα Καλάβρυτα, αλλά και όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς.

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα του δήμου και της περιφέρειας επιχειρούν συνεχώς, ώστε να απομακρύνουν το χιόνι και τον παγετό, προσθέτει.

Τα συνεργεία της ΔΕΗ, προσπαθούν να αποκαταστήσουν την παροχή ρεύματος σε κοινότητες του δήμου, που έχει διακοπεί λόγω πτώσης δένδρων, από το βάρος του χιονιού, πάνω στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, αναφέρει στο Γιώργος Λαζουράς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μάλιστα, λόγω της πτώσης των δέντρων κοντά στην κοινότητα Μάνεσι, έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στην κίνηση των αυτοκινήτων, στη εθνική οδό Πατρών - Καλαβρύτων, μέσω Χαλανδρίτσας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Αστυνομία, απαραίτητη είναι η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων στις εξής εθνικές και επαρχιακές οδούς της Αχαΐας:

*Καλαβρύτων - Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου.

*Καλαβρύτων - Πατρών, μέσω Χαλανδρίτσας.

*Καλαβρύτων - Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου.

*Καλαβρύτων - Αιγίου, μέσω Πτέρης.

*Καλαβρύτων - Κλειτορίας, μέσω Λουσών.

*Κλειτορίας - Αροανίας, έως και Ψωφίδα.

*Κλειτορίας - Γκούρας, μέσω Λυκουρίας.

*Ακράτας - Ζαρούχλας, από το 16ο χιλιόμετρο και άνω.

*Ακράτας - Περιστέρας, από το 16ο χιλιόμετρο και άνω.

*Αιγείρας - Περιθωρίου, από το 15ο χιλιόμετρο και άνω.

*Στην δημοτική Μίχα - Κομπηγαδίου - Δεμεστίχων - Λεοντίου - Ρακίτας.

Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων
Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων

Στην Αιτωλοακαρνανία, τα προβλήματα, λόγω του χιονιού, εντοπίζονται στις ορεινές περιοχές, αφού είναι αναγκαία η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων για τις μετακινήσεις στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας -Προυσσού, από το 11ο χιλιόμετρο, έως τα όρια του νομού Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και στις επαρχιακές οδούς Ναυπάκτου - Πλατάνου, από το ύψος του Παλαιοπύργου και Ναυπάκτου - 'Ανω Χώρας, από το ύψος της Ρέρεσης.

Προβλήματα παρατηρούνται στη Φθιώτιδα με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στο εθνικό δίκτυο Αθηνών-Θεσσαλονίκης, το οποίο παραμένει ανοιχτό. Από τον κόμβο του Μαρτίνου στο 117 χλμ και μέχρι τα διόδια της Τραγάνας, στο 130 χλμ της ΠΑΘΕ, η χιονόπτωση ήταν χθες πυκνή και τα εκχιονιστικά μηχανήματα συνεχώς καθάριζαν το οδόστρωμα, για να κρατήσουν το εθνικό δίκτυο ανοιχτό.

Στο υπόλοιπο δίκτυο της Φθιώτιδας, στο δρόμο Λαμίας-Δομοκού και στο δρόμο Θερμοπυλών- Ιτέας στην περιοχή του Μπράλου το χιόνι έχει ξεπεράσει και τα 30 εκ. και το βράδυ της Πέμπτης απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων

Στο δρόμο Λαμίας- Καρπενησίου, αμέσως μετά την Μακρακώμη και μέχρι τη σήραγγα του Τυμφρηστού, υπήρξε ισχυρή χιονόπτωση αλλά ο δρόμος παραμένει ανοιχτός από την προσπάθειες των εκχιονιστικών που δουλεύουν ασταμάτητα. Οι οδηγοί όμως θα πρέπει να έχουν μαζί τους και τις αλυσίδες.

Στα χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας και ιδιαίτερα στην περιοχή της Σπερχειάδας και της Μακρακώμης, η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη μετά τις 4 το απόγευμα, με συνέπεια πολλά χωριά να μην έχουν επικοινωνία.

Η ένταση της χιονόπτωσης ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και στις περιοχές των Καμένων Βούρλων, της Αμφίκλειας και της Κάτω Τιθορέας.

Τρίπολη: Με αντιολισθητικές αλυσίδες οι μετακινήσεις των οχημάτων στις ορεινές περιοχές της Κορινθίας και της Αρκαδίας

Στις ορεινές περιοχές της Κορινθίας και της Αρκαδίας εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα, λόγω της χιονόπτωσης, στη περιφέρεια Πελοποννήσου.

Πάντως, τα εκχιονιστικά μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων εργάζονται συνεχώς, ώστε να μην υπάρξουν αποκλεισμοί.


Σήραγγα του Αρτεμισίου στα σύνορα Αργολίδος - Αρκαδίας

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στις παρακάτω εθνικές και επαρχιακές οδούς της Κορινθίας:

*Ξυλοκάστρου-Τρικάλων, από το 20ο χιλιόμετρο και άνω.

*Τρικάλων-Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο και άνω.

*Δερβενίου - Γκούρας, από το 20ο χιλιόμετρο και άνω.

*Γκούρας - Κιάτου, από το 1ο έως το 18ο χιλιόμετρο.

*Γκούρας - Σαραντάπηχου, έως το 18ο χιλιόμετρο.

* Γκούρας - Λυκούριας, από το 1ο έως 18ο χιλιόμετρο.

*Κιάτου - Γκούρας, από το 13ο χιλιόμετρο και άνω.

*Δάφνης - Καστρακίου - Μποζικάς - Τιτάνης, από το 1ο, έως το 130 χιλιόμετρο.

*Γαλατά - Ψαριού, από το 2ο, έως το 9ο χιλιόμετρο.

Στην Αρκαδία, αναγκαία είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις εθνικές οδούς

*Τρίπολης -Πύργου, από το 35ο, έως το 60ο χιλιόμετρο.

*Τρίπολης - Σπάρτης, από το 10ο, έως το 23ο χιλιόμετρο

*Τρίπολης- 'Αστρους, από το 12ο, έως το 17ο χιλιόμετρο

*Τρίπολης- Λεβιδίου- Νεμέας, από το 29ο, έως το 35ο χιλιόμετρο.

*Πατρών - Τρίπολης, από το 124ο, έως το 134ο χιλιόμετρο.

Επίσης, στην παλαιά εθνική οδό 'Αργους- Τρίπολης, από το 58ο, έως το 56ο χιλιόμετρο, καθώς και στο μεγαλύτερο μέρος του ορεινού επαρχιακού - δασικού οδικού δικτύου της Αρκαδίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...