Κύπρος

Ερχεται το Deepsea Metro-2 - Οι τ/κ έδωσαν άδεια στην Τουρκία για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ - Οι ΗΠΑ την εφοδιάζουν με πυραύλους για πλήγματα πέρα από τον ορίζοντα

Διαρκής κλιμάκωση: H Τουρκοκυπριακή κυβέρνηση εξέδωσε «νόμιμη» άδεια στην Τουρκία για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο (κυπριακή ΑΟΖ) . Την ίδια στιγμή ετοιμάζεται για την κατάδυση στην "Καλυψώ" το "Saipem 12000". 

Με λίγα λόγια αυτό είναι το «πράσινο φως» για μια νομιμοφάνεια στην νέα πρόκληση που έχουν ετοιμάσει οι Τούρκοι στην περιοχή με την παρουσία τουρκικού πολεμικού στολίσκου , επανδρωμένου και με  Τούρκους κομάντος της δύναμης SAT για όλα τα ενδεχόμενα.  

Την ίδια στιγμή το πλωτό νορβηγικό γεωτρύπανο Deepsea Metro-2 πέρασε τα Δαρδανέλια στις 18:15 και έφτασε ήδη  στην Κωνσταντινούπολη προς την νότια ακτή και το λιμάνι της περιοχής, από όπου σε δύο ημέρες θα αποπλεύσει πιθανόν με κατεύθυνση Αιγαίο-Κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κρατική εταιρεία Turkish Petroleum Corporation (TPAO) θα  χρησιμοποιήσει το πλωτό γεωτρύπανο για να κάνει γεωτρήσεις στη Ανατολική Μεσόγειο εντός της κυπριακή ΑΟΖ εφόσον δόθηκε και η ειδική άδεια για να είναι «νόμιμοι» οι νέο-οθωμανοί με επικεφαλής το γαμπρό του Τούρκου προέδρου Μ. Αλμπιγιάκ.

Το πλωτό γεωτρύπανο με σημαία των Νήσων Μάρσαλ 51283 τόνων στις 18:15 έφτασε στα Δαρδανέλια συνοδευόμενο από σκάφος της τουρκικής  ακτοφυλακής και κατευθύνθηκε στην συνέχεια  προς τη θάλασσα του Μαρμαρά.

Εντωμεταξύ σε μια ακατανόητη κίνηση των ΗΠΑ, ενισχύουν το οπλοστάσιο της Τουρκίας ως προς τους πυραύλους αέρος-αέρος για βολές πέρα από τον οπτικό ορίζοντα .

Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής όπλων Raytheon Co απέκτησε ένα συμβόλαιο ύψους 634 εκατομμυρίων δολαρίων για πυραύλους «Εξελιγμένους Μέσου Βεληνεκούς Πύραυλος Αέρος-Αέρος» (ΑΜRAAM) ανακοίνωσε το Πεντάγωνο την Πέμπτη.

Η Τουρκία συνεχίζει τις "επιθέσεις φιλίας και εξαγοράς" των ΗΠΑ όπως είδε τόνισε από χτες το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ.

Στην ανακοίνωσή του επισημαίνει πως το συμβόλαιο συμπεριλαμβάνει και πωλήσεις πυραύλων στην Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Μαρόκο, Πολωνία, Ινδονησία, Ρουμανία, Ισπανία, Μπαχρέϊν, Κατάρ και Τουρκία.

Αξίζει να τονιστεί πως ο πύραυλος αυτός βρίσκεται ήδη στο οπλοστάσιο της Τουρκίας, οπότε όταν παραδοθούν και αυτοί θα μιλάμε απλά για ενίσχυση του οπλοστασίου της και αύξηση των αποθεμάτων της.

Στις εκδόσεις του B και C-5/C-7, ο πύραυλος βρίσκεται και στο οπλοστάσιο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Πρόκειται για πύραυλο για πλήγματα πέραν του οπτικού ορίζοντα καθώς το βεληνεκές του στην έκδοση Β είναι περίπου στα 64 χιλιόμετρα και στην C στα 74 χιλιόμετρα.

Καθοδηγείται προς τον στόχο του αρχικά με στοιχεία από το ραντάρ του αεροσκάφους φορέα και στη συνέχεια με δικό του ραντάρ ενεργής καθοδήγησης, δίνοντας τη δυνατότητα στον πιλότο του αεροσκάφους που τον εκτόξευσε να απομακρυνθεί αμέσως μετά, περιορίζοντας την πιθανότητα να αποτελέσει και αυτός στόχο.

Ετοιμάζεται για την κατάδυση στην "Καλυψώ" το "Saipem 12000"

Τα διαδικαστικά απομένουν για την κατάδυση του πλωτού γεωτρύπανου Saipem 12.000 στο βυθό του κοιτάσματος Καλυψώ του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Εκτός απροόπτου, το τρυπάνι της γαλλοιταλικής κοινοπραξία ΕΝΙ – ΤΟΤΑΛ θα χτυπήσει τον στόχο παραμονή Πρωτοχρονιάς ή την Πρωτοχρονιά.

Η κυβέρνηση, έχοντας στο χέρι τα 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου του Αφροδίτη, δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξη σε σχέση με τις προοπτικές εντοπισμού νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου από τη γεώτρηση στο τεμάχιο 6, αλλά και από τις τρεις γεωτρήσεις που θα ακολουθήσουν εντός του 2018, μια στο τεμάχιο 3 και δύο στο τεμάχιο 10.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί, εκδίδοντας, το μεσημέρι, νέα NAVTEX, με την οποία δεσμεύει περιοχή βορειοανατολικά της Κύπρου για να διεξάγει έρευνες με το Barbaros.

To τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος, όπως φαίνεται και στον χάρτη, έπλεε σήμερα βορειοανατολικά της Κύπρου, κοντά στις τουρκικές ακτές. Ταυτόχρονα, η Άγκυρα επιδιώκει να κάνει αισθητή την παρουσία της εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Εδώ και μερικές μέρες, μικρός αριθμός τουρκικών πολεμικών πλοίων πλέουν, στην περιοχή της επικείμενης γεώτρησης, αλλά εκτός της απαγορευμένης ζώνης των 500 μέτρων.

Η κυπριακή κυβέρνηση, πάντως, καθησυχάζει και προβάλλει την εδώ παρουσία ενεργειακών κολοσσών.

Η γεώτρηση στο τεμάχιο 6 θα διαρκέσει γύρω στις 35 μέρες και θα φτάσει γύρω στα 3500 μέτρα.
Τα γεγονότα από εδώ και στο εξής εκτιμάται ότι θα είναι ανεξέλεγκτα διότι όπως έχουμε αναφέρει και παλαιότερα ο Ερντογάν για τους υδρογονάνθρακες σε Αιγαίο και ειδικά στην Κύπρο είναι ικανός να φτάσει στα... άκρα.

Δείτε Βίντεο με τις εξελίξεις.

https://www.youtube.com/watch?v=2pv6w7hIQDk

https://www.youtube.com/watch?v=HsZ4_YuzjQ4

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ