Στρατός Ξηράς

Πέρασε από την Επιτροπή Εξοπλισμών η απόκτηση 70 ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior - Τα παίρνουμε για να τα...κανιβαλίσουμε

Ειδικού Συνεργάτη

70 ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior θα παραλάβει η χώρα μας και η υπόθεση έχει ήδη κλείσει. Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του ΓΕΕΘΑ, η πρόταση πέρασε από την Eπιτροπή Eξοπλισμών της Βουλής και η χώρα παραλαμβάνει 70 ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior.

Ομως εκκρεμεί απόφαση από το ΚΥΣΕΑ αλλά θεωρείται δεδομένη η έγκριση.

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του ΓΕΕΘΑ από τα 70 ελικόπτερα τα 36 μόνο είναι επιχειρησιακά και αυτά με περιορισμένο όριο ζωής ενώ τα υπόλοιπα 34 θα χρησιμοποιηθούν για εκπαίδευση και ανταλλακτικά.

Αρα τι παίρνουμε; Μια "τρύπα στο νερό" πάλι κάνει η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ-ΥΠΕΘΑ.

Δεν είναι τυχαία τα όσα είπε ο επικεφαλής της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ,  στρατηγός Κέβιν Μάνγκουμ, στην πρόσφατη έκθεση AUSA στην Ουάσινγκτον.

Ο Μάνκουμ ανακοίνωσε εκεί την οριστική απόφαση της απόσυρσης όλων των Kiowa και την ανάθεση των αποστολών τους στα AH-64E Apache.

Ο Μάγκνουμ είπε ότι η ιδέα του εκσυγχρονισμού των OH-58 Kiowa μοιάζει με την τοποθέτηση “νέων πετάλων σε ένα γέρικο άλογο και τελικά απορρίφθηκε” .

Υπολόγισε το συνολικό κόστος αναβάθμισης τους σε 10 δισ δολάρια!

Ο Αμερικανός στρατηγός είπε επίσης τα αυτονόητα πως πρέπει να δοθεί έμφαση στα μη επανδρωμένα ιπτάμενα μέσα .

Οσο αφορά το σενάριο αναβάθμισης των F-16, η ίδια ανώτατη πηγή ανέφερε, πως δεν υπάρχει Boeing στο σενάριο αναβάθμισης τους.

H πρόταση των Αμερικανών έχει ήδη έρθει.

Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ προτείνει την Lockheed Martin για τις διαπραγματεύσεις και αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να πέσει το κόστος εκσυγχρονισμού 85 αεροσκαφών στο 1,1 δισ ευρώ.

Αυτή τη στιγμή οι Αμερικανοί ζητούν 1, 35 δισ ευρώ.

Ο Ελληνικός Στρατός θεωρεί ότι τα Kiowa μπορεί να δώσουν λύσεις στην χαμηλή διαθεσιμότητα των ΑΗ-64D Apache,  καθώς υφίσταται στη χώρα μας τεχνογνωσία και υποδομή συντήρησης και υποστήριξης για συστήματα και συγκροτήματα του ελικοπτέρου (ουσιαστικά πρόκειται για το ΑΒ-206 JetRanger) και βάσει των όσων πληροφοριών υποστήριξης έχουν παραχωρηθεί από τις αμερικανικές αρχές θεωρείται ότι υπάρχει ακριβής εκτίμηση του «κεκαλυμμένου» κόστους που συνοδεύει την ένταξη ενός κύριου οπλικού συστήματος σε υπηρεσία.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Στρατός των ΗΠΑ αποφάσισε τον παροπλισμό του συνόλου του στόλου των 630 ελικοπτέρων OH-58A/-D που διαθέτει στο πλαίσιο ριζικής αναδιοργάνωσης της Αεροπορίας Στρατού.

Σε ότι αφορά τις αποστολές αναγνώρισης τα OH-58D θα αντικατασταθούν από συνδυασμό επιθετικών ελικοπτέρων AH-64 Apache και μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV).

Το ΓΕΣ θεωρεί ότι επιχειρησιακά βολεύει να διασπαρούν σε όλη την μεθόριο τα ελικόπτερα και να προσδώσoυν σημαντικές ικανότητες επιτήρησης λόγω της ύπαρξης του Mast Mounted Sight (MMS) που διαθέτει υψηλής ανάλυσης τηλεοπτική κάμερα, αισθητήρες θερμικής απεικόνισης και λέιζερ τηλέμετρο / καταδείκτη και επιτρέπει επιχειρήσεις ημέρα και νύκτα, μια ικανότητα που τώρα δεν διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός.

Επίσης το μικρό μέγεθος (μήκος 12,85 μέτρα, διάμετρος ρότορα 10,67 μέτρα, ύψος 3,93 μέτρα) του ελικοπτέρου που επιτρέπει την εύκολη απόκρυψη – παραλλαγή στο έδαφος (ακόμη και εντός αγροτικών εγκαταστάσεων – υποστέγων) και η-έστω περιορισμένη ικανότητα μεταφοράς οπλικού φορτίου (πολυβόλα των 7,62 χλστ., κάλαθοι ρουκετών των 2,7», κατευθυνόμενα βλήματα αέρος – αέρος [ATAS Stinger] και αέρος –εδάφους [AGM-114 Hellfire]) μπορούν να το καταστήσουν «πολυεργαλείο» για όσο καιρό αντέξουν...

https://www.youtube.com/watch?v=eZCB2t5b4wc

https://www.youtube.com/watch?v=BUtF3PmOExY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ