Κυβέρνηση

Κυβερνητική κρίση - Αδειάζει Κοτζιά ο Α.Τσίπρας και προσκυνά Ερντογάν: "Ναι, θα αλλάξουμε τον τρόπο εκλογής του αρχιμουφτή στη Θράκη" - Βίντεο

Δεν πέρασαν λίγες ώρες από τη γνωστοποίηση των δηλώσεων του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος εκλογής του αρχιμουφτή της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και η είδηση επιβεβαιώθηκε από το στόμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έκανε λόγο για μια νέα αντίληψη περί ανθρωπισμού και τόνισε ότι πρέπει να γίνει μια συζήτηση ώστε ο θρησκευτικός ηγέτης της μειονότητας που θα αναγνωρίζεται από την ελληνική πολιτεία να μην αμφισβητείται από τα μέλη της μειονότητας.

Ως προπομπός για τις πρωτοβουλίες που ετοιμάζεται να λάβει το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση αποτελούν πλέον οι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου αναφορικά με την εκλογή αρχιμουφτή από τη μουσουλμανική μειονότητα.

Σε επίσημη επιβεβαίωση προχώρησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής ανέφερε:

«Αυτή τη συζήτηση η κυβέρνηση την έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό στο εσωτερικό της. Είναι αντικειμενική ανάγκη και δεν αφορά τον Τούρκο Πρόεδρο και πρέπει να επεκταθεί δημοσιά και ανοικτά με τη μειονότητα. Με τη μουσουλμανική μειονότητα που είναι τριφυλους προέλευσης».

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε, λέγοντας ότι ήδη έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες, στην κατεύθυνση μεταρρυθμίσεων που έχουν να κάνουν με την εργασία, την αύξηση του βιωτικού επιπέδου και αναφέρθηκε στη σαρία.

Για να συμπληρώσει ότι «η συζήτηση αφορά το πως μπορούμε να αμβλύνουμε αντιθέσεις και αυτή είναι η συζήτηση που πρέπει να την κάνουμε. Να φτάσουμε στο σημείο εκείνο που αυτούς που αναγνωρίζει ως θρησκευτικούς ηγέτες η πολιτεία , δεν θα τους αμφισβητεί μέρος της μειονότητας».

Στο μεταξύ, κυβερνητικό στέλεχος σχολιάζει ότι η κυβέρνηση μελετά μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και την υποστήριξη της μειονότητας είπε ότι «επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν μόλις καταλήξουμε».

Nωρίτερα ο Κοτζιάς διέψευδε!

Στο περίπλοκο θέμα με την αλλαγή στον τρόπο εκλογής του αρχιμουφτή της μουσουλμανικής μειονότητας, θέμα που έθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν πριν από μία εβδομάδα από την Αθήνα ζητώντας ευθέως αμοιβαιότητα με τον τρόπο εκλογής του Οικουμενικού Πατριάρχη, ενεπλάκη και ο υπουργός των Εξωτερικών.

«Με τον κ. Ερντογάν δεν συζητάμε για τέτοια πράγματα» είπε με επισημότητα ο Νίκος Κοτζιάς όταν ρωτήθηκε αν η αλλαγή στον τρόπο εκλογής του αρχιμουφτή την οποία προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου γίνεται έπειτα από αίτημα του προέδρου της Τουρκίας.

Κι ενώ ο υπουργός Εξωτερικών θέλησε να παρουσιάσει την ανακοίνωση περί αλλαγής του τρόπου εκλογής του θρησκευτικού ηγέτη των μουσουλμάνων της Θράκης σαν αυτόνομο σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης, η χρονική σύμπτωση των ανακοινώσεων με την μετάβαση του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα δημιουργεί εύλογους συνειρμούς.

Μιλώντας σε διπλωματικούς συντάκτες στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών «άδειασε» τον υπουργό Παιδείας, ο οποίος νωρίτερα είχε ταχθεί υπό προϋποθέσεις υπέρ της εκλογής.

«Δεν συζητάμε τέτοια θέματα με την Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς. Σημειώνεται ότι το θέμα άνοιξε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του στο Κανάλι της Βουλής η οποία θα προβληθεί το βράδυ, ο κ. Γραβρόγλου άνοιξε θέμα εκλογής μουφτή, υπό προϋποθέσεις.

Η δήλωση Γαβρόγλου έρχεται μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

«Θα πρέπει να αρχίσει μια πολύ σοβαρή συζήτηση με την ίδια τη μειονότητα ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων. Το σοβαρό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί -και νομίζω πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για συζητήσεις- είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος. Τον Πατριάρχη δεν τον εκλέγει η ρωμαίικη κοινότητα στην Πόλη, δεν τον εκλέγουν καν ιερείς, τον εκλέγουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Άρα υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα».

Δεν υπάρχει διάσταση Κοτζιά-Γαβρόγλου

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο ,τέλος, αρνούνται τα περί διάστασης Κοτζιά – Γαβρόγλου λέγοντας ότι όσα είπε ο κ. Κοτζιάς ότι «δεν συζητάμε τέτοια θέματα με την Τουρκία» εντάσσονται στο ότι πρόκειται για θέματα της ελληνικής κυβέρνησης που δεν θα διαπραγματευόμαστε με την Τουρκία.

"Λαγός" ο Γαβρόγλου, άδειασμα στον Κοτζιά, "στα 4" στον Ερντογάν. Αυτή είναι η ουσία. 

Προφανώς, ο κ. Τσίπρας δεν θα μπορούσε να παραδεχθεί ότι πιθανή αλλαγή στον τρόπο εκλογής του μουφτή γίνεται έπειτα από πιεστική «παρότρυνση» της τουρκικής κυβέρνησης.

Δείτε το Βίντεο με τις δηλώσεις.

https://www.youtube.com/watch?v=FgRO0qsCG2E

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ