Μέση Ανατολή

Η Μέση Ανατολή στις «φλόγες»: Προκλητική δήλωση Ν.Τραμπ λίγο πριν το διάγγελμα - Σε πολεμική διάταξη η Ρωσία



Του Βασίλη Καπούλα

Σε μια απίστευτη δήλωση προέβη πριν λίγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ καθώς προσέρχεται για το διάγγελμα αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ! Τι είπε; "Και πολύ το καθυστέρησα"! Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής λαμβάνουν θέσεις μάχης ενώ πολεμικές κινήσεις παρατηρούνται και από τη Ρωσία.

"Εχουμε να κάνουμε μια σημαντική ανακοίνωση" είπε ο Τραμπ.

"Πολλοί πρόεδροι έχουν πει ότι θέλουν να κάνουν κάτι και δεν το κάνουν είτε οφείλεται στο ότι δεν έχουν το κουράγιο είτε αλλάζουν γνώμη" δήλωσε, σε μια συνάντηση που είχε με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του, αναφερόμενος στην υπόσχεση που είχαν δώσει προκάτοχοι του να μεταφέρουν την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ-Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

"Μπορώ να σας πω ότι πολύ το καθυστέρησε το ζήτημα".

Ο Ν.Τραμπ προφανώς θέλησε να φανεί ως ο Πρόεδρος που τηρεί τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Δείτε εδώ το Βίντεο

Σύμφωνα με πληροφορίες το Ισραήλ, έχει θα φωταγωγήσει την παλιά Πόλη με τα χρώματα της Αμερικανικής σημαίας μετά το διάγγελμα Ν.Τραμπ.

Τηλεοπτικό διάγγελμα αναμένεται να πραγματοποιήσει ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς.

Ειδικότερα, το μήνυμα που θέλει να στείλει έρχεται ως αποτέλεσμα των ανακοινώσεων του Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ, όπως γνωστοποίησε Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Νετανιάχου: "Η Ιστορική και εθνική μας ταυτότητα θα αναγνωριστεί σήμερα".
https://twitter.com/MiddleEastEye/status/938423341945425920?ref_src=twsrc%5Etfw

Ο Δήμαρχος της Ιερουσαλήμ, Nir Barkat, είπε ότι η ιστορική διακήρυξη στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα σε ολόκληρο το κόσμο ότι οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ και της Ιερουσαλήμ.
https://twitter.com/luketress/status/938420399997685762?ref_src=twsrc%5Etfw

Η Βολιβία ζητεί έκτακτο συμβούλιο του ΟΗΕ για την Ιερουσαλήμ

Η Βολιβία, μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα ζητήσει να συγκληθεί εκτάκτως το όργανο αυτό του ΟΗΕ, εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαιώσει την απόφασή του να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής της, ο Σάσα Σολίς.

«Αναμένουμε την ανακοίνωση» που θα είναι «μια επικίνδυνη και απερίσκεπτη απόφαση που θα αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας» δήλωσε σε δημοσιογράφος ο Βολιβιανός διπλωμάτης.

«Εάν αυτό επιβεβαιωθεί (η μεταφορά της πρεσβείας), η Βολιβία θα ζητήσει από την προεδρία (της Ιαπωνίας) του Συμβουλίου Ασφαλείας να συγκαλέσει το συντομότερο μια δημόσια συνεδρίαση επί αυτού του θέματος» συμπλήρωσε ο Σολίς.

«Εάν αυτή η απόφαση ληφθεί, θα πρόκειται για μια απειλή όχι μόνο για την ειρηνευτική διαδικασία αλλά μια απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια σε διεθνές επίπεδο» κατέληξε ο ίδιος.

Παρέμβαση Μέι για το καθεστώς στην Ιερουσαλήμ: Να μοιραστεί σε Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους

Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι σκοπεύει να μιλήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, το οποίο, είπε, θα καθοριστεί στο πλαίσιο μιας διευθέτησης ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστινίους.

Η Μέι είπε πως την αρχαία πόλη πρέπει να μοιράζονται εν τέλει το Ισραήλ και ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος. Είπε πως πρέπει να υπάρξει ένα κυρίαρχο και βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος στο πλαίσιο μιας λύσης δύο κρατών.

«Σκοπεύω να μιλήσω με τον πρόεδρο Τραμπ για το θέμα αυτό», είπε η Μέι. «Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να καθοριστεί σε μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους». «Η Ιερουσαλήμ θα πρέπει εν τέλει να αποτελέσει μια πρωτεύουσα που θα μοιράζονται το ισραηλινό και το παλαιστινιακό κράτος», είπε η Μέι.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον διαβεβαίωσε πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που πρόκειται να αναγνωρίσει σήμερα την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, είναι «πολύ δεσμευμένος στην ειρηνευτική διαδικασία» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
https://twitter.com/sfrantzman/status/938457163399299072?ref_src=twsrc%5Etfw

«Ο πρόεδρος (Τραμπ) είναι πολύ δεσμευμένος στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή» δήλωσε ο Τίλερσον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως υπάρχει μια πολύ καλή ευκαιρία για ειρήνη και ο πρόεδρος έχει μια ομάδα που είναι πλήρως αφοσιωμένη σε αυτό», επέμεινε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Της ομάδας αυτής, που εργάζεται για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους, ηγείται ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ.

«Εργάστηκε με πολλή επιμέλεια για νέες προσεγγίσεις της ειρηνευτικής διαδικασίας, είχε διακριτικά πολλές επαφές στην περιοχή γύρω από αυτή τη διαδικασία» και «εργάζεται σκληρά», είπε ο Τίλερσον, λέγοντας ότι του ζητήθηκε να δώσει «συμβουλές» για τα πιο «δύσκολα» θέματα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ