Εκκλησία

«Δεν παραιτείται ο Δημήτριος» λέει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Η Αρχιεπισκοπή διαψεύδει ότι επίκειται παραίτησή του

Στη διάψευση των δημοσιογραφικών πληροφοριών ότι ζητήθηκε ή ότι επίκειται παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής Δημητρίου προχώρησε η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, απαντώντας σε σχετικό αίτημα της «δημοκρατίας».

Σε γραπτή δήλωσή του ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής κ. Σταύρος Παπαγερμανός ανέφερε: «Σχετικά με τα χθεσινά δημοσιεύματα (σ.σ.: στον ελληνικό κυριακάτικο Τύπο) περί παραιτήσεως του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, ισχύει απολύτως η ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής της 2ας Σεπτεμβρίου 2017, η οποία τότε ρητώς έλεγε ότι οι σχετικές δημοσιεύσεις είναι απολύτως ψευδείς και ανυπόστατες».

Επιπλέον, ο αξιωματούχος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής τόνισε: «Εξίσου ψευδείς και ανυπόστατες είναι και οι πρόσφατες πληροφορίες ότι δήθεν υπάρχει σχετικό γράμμα παραιτήσεως. Οχι μόνον δεν υπάρχει τέτοιο γράμμα, αλλά δεν έγινε καν λόγος για το θέμα αυτό στην πρόσφατη Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην οποία ήταν παρών και ο Αρχιεπίσκοπος ως συνοδικός».

Βυζαντινή ίντριγκα

Τους τελευταίους μήνες την ειδησεογραφία για την πλέον νευραλγική -από πολλές απόψεις- επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, μονοπωλεί έντονο παρασκήνιο που αφορά το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου. Μάλιστα, από κύκλους εντός και εκτός των ΗΠΑ διαρρέουν πληροφορίες σχετικές με την οικονομική διαχείριση στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και την πρόοδο των εργασιών ανακατασκευής της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη, ο οποίος καταστράφηκε στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, που όντως έχουν διακοπεί λόγω οικονομικών δυσχερειών.

Από άλλους κύκλους διέρρεαν φήμες περί δυσαρέσκειας του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, παρότι στις 29 Νοεμβρίου η Αγία και Ιερά Σύνοδός του σε ανακοινωθέν της είχε καταδικάσει «δημοσιευθέντα σχόλια διά το ανακύψαν εν τη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής θέμα και τα εις βάρος του προσώπου του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου». Μάλιστα, στο ίδιο ανακοινωθέν σημειωνόταν ότι τον Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής τα μέλη της Ιεράς Συνόδου «περιβάλλουν μετ᾿ αδελφικής αγάπης και τιμής». Ψύχραιμοι εκκλησιαστικοί παρατηρητές, πάντως, εκτιμούν ότι θα πρέπει να υπάρξει κλίμα κατευνασμού και εκτόνωση της έντασης, προκειμένου να επανέλθει η ομαλότητα στους κόλπους της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ