Κύπρος

«Βροχή» τουρκικών NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ: Το πλωτό γεωτρύπανο «Saipem 12000» έβαλε πλώρη ενώ οι Τούρκοι ετοιμάζουν ναυτική «παγίδα» (βίντεο)

"Παγίδα" ετοιμάζουν  οι νεο-οθωμανοί στις αρχές περίπου του 2018 στην κυπριακή ΑΟΖ έχοντας στόχο να αναθεωρήσουν όχι μόνο την συνθήκη της Λωζάνης αλλά όλες τις συμφωνίες της Λευκωσίας με ενεργειακούς κολοσσούς στην εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Αυτό άλλωστε προανήγγειλε και ο Ερντογάν και στην Αθήνα, αποκρυπτογραφώντας  με προσοχή τις δηλώσεις του μιλώντας για τα τουρκικά κεκτημένα σε Αιγαίο και Κύπρο. 

   

Την ίδια περίοδο έχουμε «βροχή» τουρκικών NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ λίγο πριν τη γεώτρηση στην Καλυψώ ενώ πορεία προς το τεμάχιο 6 και τον στόχο του ξεκίνησε αργά το απόγευμα της Πέμπτης,  το γεωτρύπανο Saipem 12000 που βρισκόταν τους τελευταίους μήνες αγκυροβολημένο στα ανοικτά του Λας Πάλμας στις Κανάριες Νήσους.

Ουσιαστικά ο χρόνος που έβαλε πλώρη για την Κύπρο το Saipem 12000 είναι με ακρίβεια  αυτός που καθορίστηκε  πριν από ένα  μήνα περίπου από την ΕΝΙ, κάτι που δείχνει ότι και αυτή τη φορά όλα κινούνται κανονικά εντός χρονοδιαγραμμάτων, αλλά χωρίς όμως να υπολογίζουν ότι ο Ερντογάν ο οποίος ετοιμάζει «παγίδα» και πιθανόν ναυτικό «επεισόδιο» .

Οι πληροφορίες του κυπριακού τύπου αναφέρουν ότι το γεωτρύπανο θα πιάσει δουλειά λίγο πριν την Πρωτοχρονιά. Μετά το τεμάχιο 6 θα ακολουθήσει γεώτρηση στο τεμάχιο 3 και τον στόχο Σουπιά και ανάλογα με τα αποτελέσματα πιθανό να γίνει στη συνέχεια και τρίτη γεώτρηση.

Την ίδια στιγμή οι Τούρκοι έχουν επιδοθεί σε ένα όργιο προκλήσεων και NAVTEX , λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της γεώτρησης των ΕΝΙ και TOTAL στο κοίτασμα.

Σε μια πρωτοφανή προκλητική ενέργεια, η Άγκυρα έχει δεσμεύσει  θαλάσσια περιοχή που «κλειδώνει»  τις ακτές σχεδόν ολόκληρης της ελεύθερης Κύπρου.

Από τον Ακάμα μέχρι το Κάβο Γκρέκο. Εξάλλου, με δεύτερη παράτυπη οδηγία η Τουρκία είχε δεσμεύσει από τις 9 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι τα οικόπεδα 7,8,9,11 και 12 για στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

https://youtu.be/qdwahyo5pRY?t=1

Ασκήσεις οι οποίες βεβαίως δεν πραγματοποιήθηκαν. Στην περιοχή έπλεε το απόγευμα το γεωτρύπανο SAIPEM 10.000,   το οποίο επιστράτευσε η γαλλοϊταλική κοινοπραξία του οικοπέδου 6 για τη γεώτρηση στο στόχο Καλυψώ.

Σε όλες τις περιπτώσεις η Κύπρος  εξέδωσε δικές της NAVTEX ,  που  αφορούν στη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στην ίδια περιοχή την Κυριακή και την Δευτέρα.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η ένταση των προκλήσεων συνδέεται με την επικείμενη έναρξη της γεώτρησης στο οικόπεδο 6, επαναλαμβάνοντας ότι η Λευκωσία δεν θα παίξει το παιχνίδι της Άγκυρας και πως οι ενεργειακοί σχεδιασμοί συνεχίζονται απρόσκοπτα.

Αμυντικοί αναλυτές  που γνωρίζουν τα τουρκικά «παιχνίδια» κάνουν λόγο για ενδεχόμενη «παγίδα» από την Άγκυρα με σκοπό την πρόκληση διεθνούς ναυτικού επεισοδίου , την μετακίνηση ίσως ακόμη και του τουρκικού γεωτρύπανου , με σκοπό την διακοπή των γεωτρήσεων και την έναρξη «διαπραγματεύσεων» . 

Αυτό επιδιώκουν οι Τούρκοι τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο με όλα τα μέσα . 

Το ερώτημα είναι εάν οι αμερικανικοί και ευρωπαϊκοί ενεργειακοί κολοσσοί θα τους επιτρέψουν να το πράξουν ενώ νωπή είναι η συμφωνία Ελλάδος –Αιγύπτου και Κύπρου για θαλάσσια επιτήρηση της μεγαλονήσου.

Ελπίζουμε να ενεργοποιηθούν όλα αυτά σύντομα πολύ σύντομα…διότι οι Τούρκοι και ο παράφρων Ερντογάν βιάζονται.

https://www.youtube.com/watch?v=CC_DVfsiJ9Y

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...