Εκκλησία

Αρχίσαμε πάλι εν όψη Χριστουγέννων! «Ανακάλυψη» μυστικών ελληνικών κειμένων του Ιησού στον αδερφό του με την ονομασία «Πρώτη Αποκάλυψη» (ΒΙΝΤΕΟ)

Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια ... Πριν από τις μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης κάποιοι όλως τυχαίως "ανακαλύπτουν" πληροφορίες για την ζωή και την δράση του Θεανθρώπου. Μια μας λένε για ερωτικές σχέσεις με την Μαρία την Μαγδαληνή, μια πως είχε ολόκληρη οικογένεια και τόσα άλλα ευφάνταστα...
Το φετινό επεισόδιο στο ίδιο σήριαλ έχει να κάνει με δήθεν "αιρετικές διδασκαλίες"... Το παλαιότερο αντίγραφο ενός βιβλικού κειμένου που περιγράφει "μυστικά γραπτά" από τον Ιησού στον αδελφό του Ιάκωβο υποστηρίζεται πως έχει ανακαλυφθεί στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Το ελληνικό κείμενο, γνωστό ως "Πρώτη Αποκάλυψη του Ιακώβου", βρέθηκε πρόσφατα από βιβλικούς μελετητές στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν. Οι ερευνητές, Geoffrey Smith και Brent Landau, λένε ότι τα δειγματα χρονολογούνται από τον πέμπτο ή τον έκτο αιώνα και δείχνουν τις υποτιθέμενες διδασκαλίες από τον Ιησού στον αδελφό του που δεν υπάρχουν στη σύγχρονη Βίβλο.

Το αρχικό ελληνικό αντίγραφο της «μυστικής διδασκαλίας του Ιησού στον αδελφό του Ιάκωβο» έχει ανακαλυφθεί από βιβλικούς μελετητές. Τα περιγράμματα ενός αιρετικού εγγράφου ηλικίας 1.600 ετών περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο ο Ιησούς περνά τη γνώση του ουρανού και των μελλοντικών γεγονότων, συμπεριλαμβανομένου του αναπόφευκτου θανάτου του Ιάκωβου.

Το κείμενο, από την ιστορία της «Πρώτης Αποκάλυψης του Ιάκωβου», αναφέρεται στον Ιάκωβο ως αδελφό του Ιησού, αν και «όχι ουσιαστικά».

Η ιστορία θεωρήθηκε «απαγορευμένη» επειδή τα γραπτά που προστίθετναι ή αλλάζουν την υπάρχουσα Καινή Διαθήκη με οποιονδήποτε τρόπο δεν είναι επιτρεπόμενα.

Πάντως τα εν λόγω γραπτά υποστηρίζεται πως αποτελούν μέρος της βιβλιοθήκης Nag Hammadi, μιας σειράς από 52 θρησκευτικά χειρόγραφα που γράφονται κάποια στιγμή μεταξύ του 2ου και 6ου αιώνα μ.Χ. και βρέθηκαν θαμμένα στην Αίγυπτο, προϊον της αιρετικής παράδοσης γνωστής ως Γνωστικισμός - μιας πρώιμης, μυστηριώδους μορφής του Χριστιανισμού.

Το κείμενο αποτελεί μέρος της Γνωστικής ιστορίας «Πρώτη Αποκάλυψη του Ιάκωβου». Το χειρόγραφο είναι γνωστό για την περιγραφή των μυστικών διδασκαλιών του Ιησού στον Ιάκωβο, τον οποίο συχνά τον αναφέρει όχι ως πραγματικό αδελφό,αλλά ως φίλο του ως «όχι τον αδελφό μου ουσιαστικά».

Το κείμενο είναι τεχνικά αιρετικό, καθώς θα βρισκόταν εκτός των χριστιανικών κανονικών ορίων που ο Άγιος Αθανάσιος, Επίσκοπος Αλεξάνδρειας είχε θέσει.

ΟΙ ερευνητές υποστηρίζουν ότι το κείμενό του, το ομοιόμορφο χειρόγραφο, καθώς και τα λόγια του, χωρίζονται σε συλλαβές, σαν κωδικοποιημένη ή εκπαιδευτική γραφή. "Αυτή η νέα ανακάλυψη είναι σημαντική εν μέρει γιατί καταδεικνύει ότι οι Χριστιανοί εξακολουθούσαν να διαβάζουν και να μελετούν εξωκωδικοποιητικά κείμενα πολύ καιρό αφότου οι χριστιανοί ηγέτες τους έκριναν ως αιρετικούς", δήλωσε ο Geoffrey Smith, βοηθός καθηγητής θρησκευτικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Texas στο Ώστιν και ένας από τους δύο μελετητές που πραγματοποίησαν την ανακάλυψη.

Όπως και τα περισσότερα βιβλία Γνωστικών, πολλά από τα χειρόγραφα του Nag Hammadi είναι γραμμένα στην κοπτική.

Γενικά έχουν βρεθεί αρκετά ελληνικά κομμάτια του 5ου ή του 6ου αιώνα της Γνωστικής ιστορίας της Πρώτης Αποκάλυψης του Ιάκωβου, η οποία θεωρήθηκε ότι διατηρήθηκε μόνο στις κοπτικές μεταφράσεις της μέχρι σήμερα. "Ποτέ δεν υποψιαζόμασταν ότι τα ελληνικά κομμάτια της Πρώτης Αποκάλυψης του Ιακώβου επέζησαν από την αρχαιότητα. Αλλά ήταν εκεί ακριβώς μπροστά μας" σχολίασε ο ίδιος ερευνητής.

Στο κείμενο, ο Ιησούς υποτίθεται πως αποκαλύπτει πληροφορίες για το μέλλον, τον ουρανό και τον επικείμενο θάνατο του Ιακώβου.
"Το κείμενο συμπληρώνει τον βιβλικό απολογισμό της ζωής και της διακονίας του Ιησού, επιτρέποντάς μας να έχουμε πρόσβαση σε συζητήσεις που υποτίθεται ότι έγιναν μεταξύ του Ιησού και του αδελφού του, μυστικές διδασκαλίες που επέτρεψαν στον Ιάκωβο να είναι καλός δάσκαλος μετά τον θάνατο του Ιησού"υποστηρίζεται από τους ερευνητές.

https://www.youtube.com/watch?v=Bf-nQZx_C3U

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ