Άγιο Όρος

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-Αγιορείτικη Μονή Ζωγράφου: Δεν είμαστε σχισματικοί. Δεν αλλοιώνεται ο βουλγαρικός χαρακτήρας μας. Δεν γεμίσαμε Ρώσους

Για φήμες και συκοφαντίες εις βάρος της κάνει λόγο σε βαρυσήμαντη επιστολή της η αγιορείτικη βουλγαρική Μονή Ζωγράφου. Στην ανοιχτή επιστολή που υπογράφεται από τον ηγούμενο Αρχιμανδρίτη Αμβρόσιο και την αδελφότητα των μοναχών ξεκαθαρίζεται πως η μονή προτίθεται να “καταστείλει οποιαδήποτε ενέργεια που οδηγεί σε σχίσμα”, ενώ τονίζεται επίσης πως δεν απειλείται ο βουλγαρικός χαρακτήρας του μοναστηριού.

Αφορμή για την επιστολή υπήρξαν κάποια δημοσιεύματα στη Βουλγαρία σύμφωνα με τα οποία το μοναστήρι είναι γεμάτο από Ρώσους μοναχούς και ότι ο βουλγαρικός του χαρακτήρας απειλείται σοβαρά.

Σύμφωνα με την επιστολή της μονής αυτές οι φήμες χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων για να δείχνουν ότι το μοναστήρι δεν είναι σε θέση να διαχειρίζεται σωστά την περιουσία του στη Βουλγαρία.

Στην επιστολή γίνεται λόγος για ανακάτεμα πραγματικών γεγονότων με φαντασιώσεις προκειμένου να δημιουργηθεί μια εικόνα “εικονικών μοναχών ως υπευθύνων σχίσματος και αντικανονικών αντιλήψεων”. Αφού τονίζεται πως υφίσταται μια μόνιμη παραπληροφόρηση υπογραμμίζεται πως η “αδελφότητα δεν μπορεί παρά να έχει σκοπό να καταστείλει οποιαδήποτε ενέργεια που οδηγεί σε σχίσμα” και χαρακτηρίζει “σκοπυπίδια” καθώς και κακόβουλους τους ισχυρισμούς για «σχισματική» δραστηριότητα.

Όσο για το βουλγαρικό χαρακτήρα της μονής στην επιστολή διευκρινίζεται πως είναι εξασφαλισμένος και ότι παραμένει άθικτος και δεν απειλείται από τίποτα.

“Δεν είναι περιττό να γνωρίζουμε ότι η κατάσταση της μονής προστατεύεται όχι μόνο από χιλιάδες χρόνια παράδοσης, αλλά και από διεθνείς συνθήκες” λέει χαρακτηριστικά και αναφέρεται συγκεκριμένα στην Συνθήκης Ειρήνης του 1920 που επιβεβαιώθηκε από το πρωτόκολλο αριθ. 16 της Συνθήκης της Λωζάνης (1923).

Για τις εθνικότητες των μοναχών δε που εγκαταβιούν εντός της μονής διευκρινίζει πως υπάρχει ένας Ρώσος μοναχός μέλος της αδελφότητας ο οποίος μάλιστα πρόσφατα διαγνώστηκε με καρκίνο και ζητούν τις προσευχές όλων μας για τον πατέρα Παφνούτιο (αυτό είναι το όνομά του).

“Στην αδελφότητα μας υπάρχουν και αρκετοί αρχάριοι από άλλα έθνη - Μολδαβίας, Ουκρανίας, Λετονίας, Γεωργίας. Επίσης, υπάρχουν αρκετοί Ιερομόναχοι στην κατάσταση των επισκεπτών της μονής (μη καταγεγραμμένοι στην αδελφότητα) βουλγαρικής και ρωσικής εθνικότητας, οι οποίοι συμβάλλουν στη σταθερή απόδοση των καθημερινών λειτουργικών κύκλων” λέει η επιστολή.

Η επιστολή καταλήγει με τη φράση “γνωρίζουμε πού εξελίσσονται οι προαναφερθείσες φήμες και συκοφαντίες. Προσευχόμαστε ότι ο Θεός θα συγχωρήσει αυτούς τους ανθρώπους και θα τους φέρει σε μετάνοια”.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ