Σκοπιανό

Ανιστόρητος και προκλητικός ο πρόεδρος των Σκοπίων: «Ινδική προέλευση η ονομασία της "Μακεδονίας"»

Ανιστόρητος αν και πρώην πανεπιστημιακός. Ο λόγος για τον πρόεδρο των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος φέρεται να δήλωσε προκλητικά πως η ονομασία «Μακεδονία» έχει… ινδική προέλευση και καθιερώθηκε κατά τη ρωμαϊκή εποχή. Και το ερώτημα βέβαια είναι γιατί διεκδικούν να είναι «Μακεδόνες».

Την αποκάλυψη της «κοτσάνας» Ιβάνοφ, έκανε περιχαρής ο Ινδός Πρέσβης στη Βραζιλία  Αμπχάι Κουμάρ, ο οποίος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter : «Είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον Δρ Γκιόργκι Ιβάνοφ, Πρόεδρος της "Μακεδονίας" στην τελετή έναρξης της "μακεδονικής" Πρεσβείας στη Μπραζίλια. Ο ίδιος μου είπε το ενδιαφέρον πως η λέξη "Μακεδονία" προέρχεται από την Ινδία. Από τις λέξεις "Maa" και "Duniya" απ’ όπου οι Ρωμαίοι άρχισαν να αποκαλούν "Μακεδονία" έπειτα».

Ο Πρέσβης της Ινδίας στην Βραζιλία, συνάντησε τον Σκοπιανό πρόεδρο στα εγκαίνια της πρεσβείας της πΓΔΜ στην Μπραζίλια την προηγούμενη εβδομάδα.

Για την ιστορία, τα ονόματα Μακεδονία και Μακεδόνας προέρχονται απ' τη δωρική λέξη μάκος (που σημαίνει μήκος) και δήλωνε ότι η Μακεδονία είναι η χώρα με τους ψηλούς, μακριούς, ανθρώπους. Άλλη τους ονομασία ήταν Μακέτες και η χώρα Μακετία.

Για την ιστορία, η μυθολογία όμως λέει ότι η Μακεδονία πήρε τ' όνομά της απ' το Μακεδόνα ή Μάκεδνο, που ήταν γενάρχης του λαού των Μακεδόνων, που, κατά μια άποψη, ήταν γιος του Δία και της Θυίας, ενώ κατ' άλλη ήταν γιος του βασιλιά της Αρκαδίας Λυκάονα. Ο Ηρόδοτος λέει ότι οι Μακεδόνες είναι απόγονοι των Τημενιδών - Ηρακλειδών απ' το Άργος που έφυγαν μ' επικεφαλής τα βασιλόπουλα Γαυάνη, Αέροπο και Περδίκκα κι εγκαταστάθηκαν στη βορινή αυτή περιοχή της Ελλάδας.

Αυτό όμως δεν μπορεί νά 'ναι σίγουρο, ότι δηλαδή έγινε μετακίνηση απ' το νότο στο βορρά, μια και ξέρουμε ότι οι Έλληνες κατέβηκαν απ' τα βόρεια της Ευρώπης προς το νότο γύρω στο 12ο π.Χ. αιώνα. Ένα μέρος των Δωριέων έμεινε στη Μακεδονία και κράτησε για αρκετό διάστημα την ελληνικότητα της φυλής, αφού και οι Έλληνες που κατέβηκαν στο νότο και στα αστικά παράλια δημιούργησαν έναν άλλο πολιτισμό. Ωστόσο, η ομοιότητα που υπήρχε στη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα με τους Έλληνες του νότου, είναι αυτή που μάλλον συντέλεσε και στη δημιουργία του μύθου για την άνοδο των Τημενιδών.

Πάντως αν ο πρόεδρος των Σκοπίων συνεχίζει να ψάχνει απογόνους των συμπατριωτών του στη μακρινή Ινδία, «φάουλ» θεωρείται και η αποδοχή των ισχυρισμών Ιβάνοφ από τον Ινδό πρέσβη στη Βραζιλία, μια και ο Αμπχάι Κουμαρ θεωρείται κορυφαίος άνθρωπος της ινδικής πνευματικής  διανόησης και συγκαταλέγεται στους πλέον πολυδιαβασμένους ποιητές της χώρας του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ