Πατριαρχεία

“Ανίερες” συμφωνίες τις ιερές μέρες των Χριστουγέννων-Πρώτη επίσημη συνάντηση των σχισματικών των Σκοπίων με την βουλγαρική Εκκλησία

Και ενώ όπως επανειλημμένως έχουμε γράψει το πολιτικό παρασκήνιο δίνει και παίρνει στην υπόθεση των σχισμαστικών των Σκοπίων, χθες είχαμε και την πρώτη σοβαρή επίσημη εκκλησιαστική συνάντηση.

Στις 21 Δεκεμβρίου 2017, λοιπόν, σύμφωνα με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της βουλγαρικής Εκκλησίας (BOC-BP), επιτροπή της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αποτελούμενη από τους Μητροπολίτες Στ. Ζαγοράς Κυπριανό (Πρόεδρος της Επιτροπής), Λόβετς Γαβριήλ, Πλόβντιβ Νικόλαο, Βάρνας Ιωάννη, Νευροκοπίου Σεραφείμ και Βράτσας Γρηγόριο συναντήθηκε με επιτροπή της Ορθόδοξης “Εκκλησίας της Μακεδονίας” αποτελούμενη από τον ίδιο τον “Αρχιεπίσκοπο” Στέφανο και τους Επισκόπους Πρεσπών Πέτρο, Debarsko-Kichevo Τιμόθεο και τον Γραμματέας της Επιτροπής.

Σύμφωνα με το βουλγαρικό ανακοινωθέν συζητήθηκε “με αδελφική αγάπη εν Χριστώ η κατάσταση γύρω από τη Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία και το κανονικό καθεστώς και την ενότητά της” και οι δύο πλευρές εστίασαν στις ενέργειες για την υλοποίηση της απόφασης που ελήφθη από τον την βουλγαρική σύνοδο στις 27 Νοεμβρίου.

Σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων πάντως αναφέρει πως ο “αρχιεπίσκοπος” της μη αναγνωρισμένης Εκκλησίας των Σκοπίων, Στέφανος, συναντήθηκε στη Σόφια και με τον Βούλγαρο Πατριάρχη Νεόφυτο.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο Στέφανος ευχαρίστησε όλους στη Βουλγαρία που υποστήριξαν το αίτημα της “εκκλησίας” του.

«Η επιστολή που εστάλη στο βουλγαρικό Πατριαρχείο για να γίνει για την εκκλησία μας η μητέρα Εκκλησία, εγκρίθηκε ομόφωνα από την Ιερά Σύνοδο. Κάποιοι μπορεί να έχουν τη δική τους άποψη, αλλά είναι σημαντική η απόφαση της πλειοψηφίας», δήλωσε ο Σκοπιανός αρχιεπίσκοπος στα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Πατριάρχης Νεόφυτος σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ κράτησε αποστάσεις πάντως και δήλωσε με τη σειρά του ότι η αποδοχή από τη Βουλγαρική Εκκλησία δεν είναι καθόλου εύκολη γιατί δεν έχει γίνει τίποτε για την επίλυση του προβλήματος της Εκκλησίας των Σκοπίων .

«Η σοφία του Θεού ας ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες στην επιτροπή διαχριστιανισμού να επιτύχουν με κάθε τρόπο το επιθυμητό αποτέλεσμα», είπε ο Βούλγαρος πατριάρχης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...