Κόσμος

Αίμα, δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες στους δρόμους του Μπουένος Άιρες - Άγριο ξύλο για ώρες μπροστά στο Κοινοβούλιο

Η ειρηνική διαδήλωση με τις κατσαρόλες και τα συνθήματα δεν άργησε να δώσει τη θέση της στα εκτεταμένα επεισόδια στο Μπουένος Άιρες. Η Αργεντινή έζησε μια από τις πιο επεισοδιακές πορείες της, με ξύλο, δακρυγόνα, σφαίρες καουτσούκ, τραυματίες και συλλήψεις.

Όλα ξεκίνησαν από τις κινητοποιήσεις κατά της μεταρρύθμισης για τις συντάξεις. Την ώρα που στη Βουλή γινόταν η σχετική συζήτηση, ολόκληρη η Αργεντινή «έβραζε». Και το Μπουένος Άιρες έγινε εμπόλεμη ζώνη, ανάμεσα στην αστυνομία και ομάδες ταραχοποιών.

«Πόλεμος» στο Μπουένος Άιρες

Εκατοντάδες νεαροί, οι περισσότεροι με τα πρόσωπά τους καλυμμένα, πέταξαν πέτρες, μπουκάλια ακόμη και πυροτεχνήματα στους αστυνομικούς. Όλα έγιναν έξω από τη Βουλή.

Τα επεισόδια κράτησαν τέσσερις ώρες. Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας έκαναν χρήση βλημάτων από καουτσούκ και δακρυγόνων.

Άνθρωποι με αίματα στο πρόσωπο, δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις.

Όταν έπεσε η νύχτα, αστυνομικοί συνέχιζαν να είναι παραταγμένοι σε αλυσίδα γύρω από το κοινοβούλιο, όπου η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση, που προβλεπόταν να διαρκέσει περίπου οκτώ ώρες, συνεχιζόταν.

Στην πλατεία του Κογκρέσου και στους δρόμους γύρω από αυτή έβλεπε κανένας πέτρες, συντρίμμια, κάλυκες βλημάτων που χρησιμοποίησε η αστυνομία, ακόμη και πετάσματα προστασίας εργοταξίων που αφαιρέθηκαν και πυρπολήθηκαν.

Δεν ήταν η πρώτη φορά τις τελευταίες μέρες που έγιναν επεισόδια στο Μπουένος Άιρες. Την περασμένη Πέμπτη, η χωροφυλακή κατέστειλε τις ταραχές που ακολούθησαν την προηγούμενη κινητοποίηση εναντίον της μεταρρύθμισης.

Εξαιτίας των ταραχών, η Βουλή αποφάσισε να αναβάλει για χθες Δευτέρα (18.12.2017) τη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης του κεντροδεξιού προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι. Αργεντινή Μπουένος Άιρες συντάξεις επεισόδια

Ειρηνικά με… κατσαρόλες

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα συνδικάτων και κομμάτων της αντιπολίτευσης. Με κατσαρόλες και σημαίες στα χέρια, χιλιάδες ήταν εκείνοι που διαδήλωσαν ειρηνικά.

Σε πολλές συνοικίες του Μπουένος Άιρες, κάτοικοι βγήκαν στα παράθυρα χτυπώντας κατσαρόλες σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον του νομοσχεδίου.

Συντάξεις πείνας

Ο 74χρονος συνταξιούχος Ούγο Ρεϊνόσο δήλωσε ότι ελπίζει να μην περάσει η μεταρρύθμιση. Όπως και η σύζυγός του, παίρνει την κατώτερη σύνταξη των 7.200 πέσος (350 ευρώ). Φοβάται ότι με τον πληθωρισμό να παραμένει σταθερά υψηλός—πάνω από 20% σε ετήσια βάση την τελευταία δεκαετία—η αγοραστική του δύναμη θα μειωθεί ακόμα περισσότερο.

Ο Χόρχε Λόπες, 72 χρονών, ο οποίος παίρνει μια αρκετά μεγαλύτερη σύνταξη, 20.000 πέσος (1.000 ευρώ). Κατήγγειλε από την πλευρά του «τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που πλήττει τους πιο ευάλωτους». «Κι αν δουλεύεις μέχρι τα 70, υπάρχουν λιγότερες δουλειές για τους νέους», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Αυτό το νομοσχέδιο θα θέσει εκατομμύρια συνταξιούχους σε κίνδυνο. Αλλάζει όλο το σύστημα», έκρινε από την πλευρά της η 34χρονη δασκάλα, η Λάουρα Ρίβας. «Θα πρέπει να δουλεύουμε περισσότερα χρόνια πριν πάρουμε σύνταξη, και κατόπιν οι συντάξεις που θα παίρνουμε θα είναι πενιχρές, άρα μας πλήττει κι ως εργαζόμενους», πρόσθεσε.

Η μεταρρύθμιση προβλέπει αλλαγή του τρόπου αναπροσαρμογής των συντάξεων, συνδέοντάς τις με τον επίσημο δείκτη του τιμάριθμου, καθώς και την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 70 χρόνια για τους άνδρες κι από τα 60 στα 63 για τις γυναίκες.

Η κυβέρνηση αναζητεί πεδία για περικοπές προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα στο 3,2% του ΑΕΠ το 2018 (από το 4,2% που προβλέπει φέτος). Θέλει επίσης να μειώσει τον πληθωρισμό στο 8-12% το 2018 από περίπου 20% φέτος. Ελπίζει να εξοικονομήσει ένα ποσό που θα ανέρχεται σε σχεδόν πέντε δισεκατομμύρια τον χρόνο με τη μεταρρύθμιση.

Το νομοσχέδιο έχει ήδη εγκριθεί από τη Γερουσία και απέμενε μόνο η έγκριση της κάτω Βουλής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ