Κόσμος

Έξαλλος ο Μακρόν με τον Άσαντ: «Απαράδεκτες οι δηλώσεις του»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε σήμερα «απαράδεκτη» τη δριμεία κριτική που άσκησε χθες ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο οποίος κατηγόρησε τη Γαλλία ότι «υποστηρίζει την τρομοκρατία».

«Ήμασταν συνεπείς από την αρχή», πολεμώντας έναν μόνο εχθρό «τον Νταές» (αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία), δήλωσε ο Μακρόν ενώπιον των δημοσιογράφων μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Είναι γι’ αυτό που οι δηλώσεις είναι απαράδεκτες» επειδή αν «κάποιος πολέμησε και μπορεί να κερδίσει έως τα τέλη Φεβρουαρίου αυτός είναι ο διεθνής συνασπισμός», πρόσθεσε.

«Δεν πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει διαρκής ειρήνη και πολιτική λύση χωρίς τη Συρία και τους Σύρους. Δεν πιστεύω ωστόσο πως η Συρία συνοψίζεται στον Μπασάρ αλ-Άσαντ», πρόσθεσε.

«Θα έπρεπε να είναι πιο διακριτικός»

Χαρακτηρίζοντας επίσης «εκτός τόπου» τις δηλώσεις του Άσαντ, ο Μακρόν είπε πως ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν του απάντησε καταλλήλως λέγοντας τη Δευτέρα (χθες) στην Ουάσινγκτον: «Όταν κάποιος έχει περάσει τον καιρό του σφαγιάζοντας τον λαό του, πρέπει γενικά να έχει λίγη περισσότερη διακριτικότητα».

«Η Γαλλία ήταν ο σημαιοφόρος της υποστήριξης της τρομοκρατίας στη Συρία από τις πρώτες ημέρες» του πολέμου, είπε χθες ο Άσαντ αναφερόμενος στην υποστήριξη του Παρισιού στους αντάρτες που πολεμούν εναντίον της κυβέρνησής του από το 2011 και τους οποίους η Δαμασκός χαρακτηρίζει «τρομοκράτες». «Δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει (τα αποτελέσματα) της διάσκεψης για την ειρήνη» επεσήμανε.

«Εκείνος που στηρίζει την τρομοκρατία δεν έχει δικαίωμα να μιλάει για ειρήνη και δεν έχει καν το δικαίωμα να αναμειγνύεται στις υποθέσεις της Συρίας» υπογράμμισε.

Καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις

Ο τελευταίος κύκλος διαπραγματεύσεων που οργανώθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ολοκληρώθηκε την Πέμπτη στη Γενεύη χωρίς να σημειωθεί καμία πρόοδος.

Μία ημέρα μετά, το γαλλικό ΥΠΕΞ κατήγγειλε την «ανεύθυνη στρατηγική παρακώλυσης» του καθεστώτος, εκτιμώντας ότι η Δαμασκός «αρνήθηκε να δεσμευτεί» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...