Κόσμος

Έκκληση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για πολιτική λύση στην κρίση της Βόρειας Κορέας

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες έκανε έκκληση σήμερα στις χώρες που εμπλέκονται στην κρίση με τη Βόρεια Κορέα να ανοίξουν "διαύλους επικοινωνίας" προκειμένου να εξευρεθεί μια πολιτική λύση στο πρόβλημα.

Ο Γκουτέρες έκανε τη δήλωση αυτή στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συγκλήθηκε από την ιαπωνική προεδρία του. Παρόντες ήταν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον και –πράγμα σπάνιο– ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στον Οργανισμό, Τζα Σονγκ Ναμ.

Ο Γκουτέρες είπε στο Συμβούλιο ότι «ανησυχεί πολύ για τον κίνδυνο μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης" στην κορεατική χερσόνησο. Κατήγγειλε επίσης ότι φέτος έχουν γίνει πολλές πυραυλικές δοκιμές στην περιοχή "χωρίς να υπάρξει προηγουμένως κάποια ενημέρωση" προς τις αρχές αεροπορικής και ναυτικής ασφάλειας.

"Είναι καιρός να αποκαταστήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων μεταξύ των Κορεών (σ.σ. Νότιας και Βόρειας) και μεταξύ των στρατιωτικών", συνέχισε. Υπενθύμισε επίσης ότι είναι διαθέσιμος να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή στην κρίση αυτή που θεωρείται η πιο επικίνδυνη παγκοσμίως στην παρούσα φάση.

Το 2017 το Συμβούλιο Ασφαλείας επέβαλε δύο φορές σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα – τον Αύγουστο μετά από δοκιμαστικές εκτοξεύσεις διηπειρωτικών πυραύλων και τον Σεπτέμβριων μετά από μια πυρηνική δοκιμή. Η χώρα δεν έχει πλέον έσοδα από τις εξαγωγές άνθρακα, σίδηρου, αλιευμάτων και υφασμάτων ενώ έχουν περιοριστεί σημαντικά οι εισαγωγές πετρελαίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...