Εσωτερική Ασφάλεια

Άγρια επεισόδια για τον Γρηγορόπουλο: Κουκουλοφόροι διαλύουν το κέντρο της Αθήνας - Σαρώνουν τα πάντα

Άγρια επεισόδια έχουν ξεσπάσει στο κέντρο της Αθήνας από το πρωί επ αφορμής των συλλαλητηρίων για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Τα επεισόδια ξέσπασαν ξαφνικά στα Προπύλαια όταν ομάδα περίπου 40 ατόμων με κουκούλες άρχισαν να προκαλούν ένταση.

Πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ και στην συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Ακαδημίας. Αυτήν την στιγμή καίνε κι σπάνε ό,τι βρουν στα πέριξ της πλατείας Συντάγματος.

Οι κουκουλοφόροι έστησαν οδόφραγμα στην Μασαλλίας στα Προπύλαια και είναι οπλισμένοι με πέτρες και καδρόνια. Άλλοι, στην οδό Πανεπιστημίου ξηλώνουν πινακίδες και σπάνε φανάρια. Επίσης έβαλαν φωτιά σε κάδο και σπάνε ό,τι βρουν μπροστά τους.

Ωστόσο όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ η παρουσία αστυνομικών είναι ελάχιστη στα Προπύλαια αφήνοντας τις ομάδες κουκουλοφόρων να δρουν ανεξέλεγκτα. Οι κουκουλοφόροι, σπάνε τα πεζοδρόμια και ξηλώνουν περιφράξεις τσίγκινες χτίζοντας πιθανότατα οπλοστάσιο για τις συγκρούσεις που ίσως ακολουθήσουν στην συνέχεια.

Παράλληλα σύμφωνα με τις πληροφορίες, φαίνεται να υπάρχει εντολή στις αστυνομικές δυνάμεις να μην επέμβουν παρά μόνο εάν τα επεισόδια επεκταθούν για να μην προκληθεί ένταση.

Επίσης η μαθητική πορεία ξεκίνησε με καθυστέρηση μίας ώρας.

Αθήνα: Πόλη της ταλαιπωρίας για 3 ήμερες

Την ίδια ώρα η ταλαιπωρία για τους Αθηναίους δεν πρόκειται να… αμφισβητηθεί αφού πέραν των αυστηρών μέτρων ασφαλείας, θα υπάρχουν και μαθητές και φοιτητές που θα συγκεντρωθούν στα Προπύλαια στις 12:00, όπου το «παρών» θα δώσουν και αντιεξουσιαστές.

Στις 6 το απόγευμα, επίσης στα Προπύλαια, είναι προγραμματισμένη η συγκέντρωση διαφόρων ομάδων αντιεξουσιαστών που θα κινηθούν προς το σημείο που δολοφονήθηκε πριν 9 χρόνια ο 15χρονος μαθητής.

Σε συνεχείς συσκέψεις των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ αποφασίστηκε να «οχυρωθεί» το κέντρο της Αθήνας με βάση το πλάνο που χρησιμοποιήθηκε στο Πολυτεχνείο.

Συνολικά θα διατεθούν περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί με σκοπό οι δυο συγκεντρώσεις να μην καταλήξουν στο γνωστό κλεφτοπόλεμο στους δρόμους της Αθήνας και έξω από το Πολυτεχνείο.

Σύμφωνα με το πλάνο, ένστολοι αλλά και αστυνομικοί με πολιτικά θα λάβουν μέρος στα μέτρα, ενώ όλη η δύναμη της αστυνομίας θα είναι σε επιφυλακή. Άδειες και ρεπό ανακλήθηκαν ενώ ένας μεγάλος αριθμός αστυνομικών που υπηρετούν σε γραφεία θα βγουν στους δρόμους.

Κλειστό το μετρό

Ο σταθμός «Σύνταγμα» θα κλείσει από τις 12:00 και ο σταθμός «Πανεπιστήμιο» από τις 16:00 με εντολή της αστυνομίας.

Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς χωρίς να πραγματοποιούν στάση, μέχρι να δοθεί εντολή να ανοίξουν εκ νέου.

Λόγω των εκδηλώσεων-κινητοποιήσεων για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, αλλά και της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα, τροποποιήσεις δρομολογίων θα γίνουν και σε λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ από την Τετάρτη 6 έως και την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ θα προβεί σε προσωρινές τροποποιήσεις της διαδρομής λεωφορειακών γραμμών, γραμμών τρόλεϊ και τραμ στο κέντρο της πόλης των Αθηνών από την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου και ώρα 10:00 π.μ. έως τις Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου και ώρα 07:00 π.μ., σταδιακά και ανάλογα με τις υποδείξεις και τα μέτρα της Τροχαίας και τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν, ο ΟΑΣΑ θα προβεί σε προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας και τροποποιήσεις λεωφορειακών γραμμών και γραμμών τρόλεï στο κέντρο της πόλης της Αθήνας σταδιακά και ανάλογα με τα μέτρα και τις υποδείξεις της Τροχαίας, από την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου και ώρα 06:00 π.μ. έως τη λήξη της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα για την οδό Πανεπιστημίου στην λεωφορειολωρίδα αντίθετης ροής (από Σίνα έως Πλ. Συντάγματος) και για την οδό Βασ. Γεωργίου Α’ θα πραγματοποιηθεί διακοπή της κυκλοφορίας των διερχόμενων ΜΜΜ καθ’ όλη την διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

Με το μυαλό στην αυριανή άφιξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν τα μέτρα της Αστυνομίας είναι κάτι παραπάνω από δρακόντεια. Σύμφωνα με πληροφορίες:

-Από νωρίς το πρωί λαμβάνουν μέτρα 3.000 ένστολοι. Από αυτούς οι 2000, θα ανήκουν στην Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων. Θα είναι δηλαδή διμοιρίες της ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης), διμοιρίες της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης) και της ΟΠΚΕ (Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας).

-Άνδρες της Ασφάλειας, της Τροχαίας, των τοπικών αστυνομικών Τμημάτων αλλά και ειδικοί φρουροί ασχολούνται αποκλειστικά με τις εκδηλώσεις και τις δυο πορείες.Στο σχέδιο δράσης συμπεριλαμβάνεται και μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής. Οχήματα και άνδρες βρίσκονται σε προκαθορισμένα σημεία προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αν και όποτε χρειαστεί.

-Διπλασιάζονται οι φρουρές σε αστυνομικά τμήματα του κέντρου και δημόσια κτίρια, ενώ δόθηκε εντολή άμεσα να επικαιροποιηθεί το πλάνο με τους πιθανούς στόχους, υπό τον φόβο ενός «επετειακού» χτυπήματος.

-Παράλληλα από τις 12 το πρωί θα αρχίζουν να κλείνουν και οι δρόμοι καθώς θα ξεκινήσει μαθητική πορεία από τα Προπύλαια, μέσω των δρόμων Εδουάρδου Λω, Πεσματζόγλου, πλατείας Κοραή, Σταδίου, Σύνταγμα και τελικό σημείο τη Βουλή. Στις 6 το απόγευμα θα ξεκινήσει η συγκέντρωση από τα Προπύλαια στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο 15χρονος μαθητής στα Εξάρχεια.

Ταλαιπωρία περιμένει το επιβατικό κοινό της πρωτεύουσας την Τετάρτη, καθώς εκτός από τις τροποποιήσεις δρομολογίων σε λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ, κλείνουν και σταθμοί του μετρό, λόγω της ένατης επετείου από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ