Μητρόπολη Πειραίως: Είναι επιτρεπτό να τιμάται ο Ν. Καζαντζάκης από την Εκκλησία;

Δημοσίευση: 7 Δεκεμβρίου 2017, 10:54 πμ

Ζώντας σε καιρούς αποκαλυπτικούς, βιώνουμε μια πρωτοφανή παραδοξότητα.Oι ευγενείς ανθρώπινες ενασχολήσεις να υπηρετούν το σύγχρονο κακό. Να προάγουν την πλάνη και να γίνονται δίαυλοι, μέσω των οποίων ο μέσος άνθρωπος να οδηγείται μακριά από το Σωτήρα Χριστό και την Εκκλησία Του και να μυείται στα φοβερά διδάγματα και τις πρακτικές της «Νέας Εποχής» και του διεθνούς σκηνικού του αποκρυφισμού, δηλαδή της δαιμονολατρίας. Μια από τις ευγενείς αυτές ανθρώπινες ενασχολήσεις, η οποία χρησιμοποιείται για το σκοπό αυτό, είναι και η λογοτεχνία, και δη όταν γίνεται δημόσιο θέαμα, δια της «Έβδομης Τέχνης», δηλαδή του κινηματογράφου. Το πλέον τραγικό είναι, όταν, αυτής της δόλιας πρακτικής, γίνονται συνήγοροι και εκκλησιαστικά πρόσωπα, και ιδίως μεγαλόσχημοι κληρικοί, οι οποίοι γίνονται (εκόντες – άκοντες) χειροκροτητές σαθρών και το χειρότερο βλάσφημων συγγραφέων, λογοτεχνών και κινηματογραφικών παραγωγών.

Αφορμή για το παρόν σχόλιό μας πήραμε από πρόσφατη εκδήλωση των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας, στις 17 Νοεμβρίου, για τον γνωστό κρητικό συγγραφέα Ν. Καζαντζάκη, στην οποία πήρε μέρος και μίλησε και ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος. Άλλωστε η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στα 60 χρόνια από το θάνατο του λογοτέχνη και για το λόγο αυτό γυρίστηκε ταινία η ζωή του και γίνονται διάφορες εκδηλώσεις. Η συμμετοχή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και η ομιλία του στην εκδήλωση αυτή έλαβε μεγάλη δημοσιότητα και προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση και πικρία στον πιστό λαό, διότι ο συγκεκριμένος συγγραφέας, πέρα από τις αντιφατικές και αλλοπρόσαλλες δοξασίες του, υπήρξε ένας σφοδρός πολέμιος της πίστεως της Εκκλησίας στο Πρόσωπο του Χριστού. Υπήρξε ο εισηγητής ενός «Χριστού», που είναι πιστό αντίγραφο των θεοσοφικών και νεοεποχίτικων «Χριστών» – «Αντιχρίστων», οι οποίοι «ενσαρκώνουν» τα διδάγματα της «Νέας Εποχής». Ενός «Χριστού» ολότελα απογυμνωμένου από τη Θεότητά Του.

Δυστυχώς ο Ν. Καζαντζάκης, ένας όντως οξυδερκής άνθρωπος και δυνατό μυαλό, με το έργο του υπήρξε ένας από τους προωθητές του «πνεύματος» της «Νέας Υδροχοϊκής Εποχής». Ένας τραγικός άνθρωπος, ο οποίος δε γνώρισε ποτέ στη ζωή του την ηρεμία και τη γαλήνη, βιώνοντας μια αδιάκοπη ταραχή και ανασφάλεια, προϊόν της εσωτερικής του κενότητας, την οποία μάταια προσπαθούσε να γεμίσει με δοξασίες του θεοσοφικού κινήματος, του ανατολικού μυστικισμού και του αποκρυφισμού. Τα έργα του είναι ο αψευδής μάρτυρας της εναγώνιας προσπάθειάς του, να δημιουργήσει μια δικής του εμπνεύσεως θρησκευτική πίστη, δομημένη με αποκρυφιστικά στοιχεία και ορθολογική φαινομενολογία, αρνούμενος την παραδεδομένη πίστη της Εκκλησίας.

Δεν αρκέστηκε ο Μακαριώτατος στην παρουσία του στην εκδήλωση, αλλά μίλησε κιόλας, εκθειάζοντας τον Καζαντζάκη. Παρουσίασε μια στρεβλή εικόνα για κείνον, αφήνοντας κατά μέρος το αντιχριστιανικό του πρόσωπο. Είπε χαρακτηριστικά: «Ο Καζαντζάκης ήταν ένας ταξιδευτής σ’ όλη του τη ζωή. Γι’ αυτό και αισθανόταν τον εαυτό του σαν ένα πουλί, που δεν τον χωράει η γη, γιατί ήθελε να πετάξει, να γνωρίσει λαούς, να γνωρίσει θρησκείες…». Πράγματι ο Καζαντζάκης το 1922 επισκέφτηκε τη Βιέννη, όπου ήρθε σε επαφή με το έργο του Σίγκμουντ Φρόυντ και τις βουδιστικές γραφές, όπου και διαμόρφωσε τις δοξασίες του και τα πιστεύω του.

Μπορούμε επομένως να εκθειάζουμε έναν άνθρωπο ο οποίος, ενώ γεννήθηκε σε ορθόδοξη χώρα, από ορθοδόξους γονείς, διδάχτηκε την ορθόδοξη πίστη στο σχολείο, συναναστράφηκε με ορθοδόξους συγγενείς και φίλους του και στο τέλος αρνήθηκε την Ορθοδοξία, ή τουλάχιστον την αμφισβήτησε και γι’ αυτό ψάχνει να βρει την αλήθεια και τις απαντήσεις στις ανησυχίες του σε άλλες θρησκείες; Ο Καζαντζάκης υπήρξε ένας αμφισβητίας της Ορθοδοξίας και αναζητητής της αλήθειας εκτός αυτής!


Αλλά δεν είναι μόνον η αμφισβήτηση της Ορθοδοξίας και οι θρησκευτικές αναζητήσεις του κρητικού λογοτέχνη, αλλά οι ύβρεις του κατά της Εκκλησίας και των θείων και ιερών προσώπων της Πίστεώς μας. Ο ταλαίπωρος εκείνος άνθρωπος, μέσα στον στροβιλισμό των εσωτερικών του συμπλεγμάτων, ξεσπούσε συχνά σε απίστευτες βλασφημίες κατά της Εκκλησίας μας, μιμούμενος ή και ξεπερνώντας τους γνωστούς διάσημους εχθρούς του χριστιανισμού. Κύριος στόχος του υπήρξε η απαξίωση και ο υποβιβασμός του Χριστού σε έναν σημαντικό άνθρωπο. Η απογύμνωσή Του από την Θεανθρώπινη υπόστασή Του και τον υποβιβασμό του όχι απλά σε έναν έστω ενάρετο σημαντικό άνθρωπο, αλλά σε εμπαθή. Σε άνθρωπο, ο οποίος διακατέχονταν από τα πλέον ταπεινά πάθη και αδυναμίες. Στο πλέον βλάσφημο έργο του «Ο Τελευταίος Πειρασμός», φτάνει στην έσχατη κατάντια να παρουσιάζει το Χριστό επάνω στο σταυρό, να διακατέχεται από αισχρούς λογισμούς και να παραδέχεται την ήττα του! Βεβαίως εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως αυτή τη προσπάθεια του Ν. Καζαντζάκη δεν είναι δική του επινόηση, αλλά πανάρχαια απόπειρα να αναιρεθεί ο Θεανθρώπινος χαρακτήρας του Χριστού και να πάψει έτσι να είναι ο σωτήρας του κόσμου. Ο Καζαντζάκης στρατεύτηκε σε αυτή την αναποτελεσματική προσπάθεια και χρησιμοποιώντας το λογοτεχνικό του ταλέντο, αποπειράθηκε να παρουσιάσει έναν άλλο «Χριστό», από τον Χριστό της Εκκλησίας, έναν «Χριστό» άνθρωπο, ανίκανο να σταθεί εμπόδιο στις επιδιώξεις των σκοτεινών κύκλων, οι οποίοι εργάζονταν (από τότε) για την εγκαθίδρυση της «Νέας Εποχής», την εποχή η οποία στόχο έχει να σβήσει από τη μνήμη των ανθρώπων τον Θεάνθρωπο Χριστό της Εκκλησίας. Να δεχτεί τον αντί Αυτού, τον ερχόμενο Αντίχριστο, το «Χριστό» της «Νέας Εποχής». Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, τη «Νέα Εποχή» εγκαινίασε και προώθησε το παγκόσμιο θεοσοφικό κίνημα και ο Καζαντζάκης υπήρξε αποδέκτης και φορές των θεοσοφικών αρχών και δοξασιών. Ολόκληρο το έργο του είναι εμπνευσμένο από τη Θεοσοφία.

Η Εκκλησία δεν έμεινε απαθής μπροστά στα βλάσφημα έργα του. Υπενθυμίζουμε ότι το 1928 εκδηλώθηκε η πρώτη αντίδραση για εκείνον, όταν ο Μητροπολίτης Σύρου Αθανάσιος έφερε στην Ιερά Σύνοδο καταγγελία για το βλάσφημο βιβλίο του «Ασκητική». Το 1930 παραπέμφθηκε σε δίκη για αθεϊσμό, του εν λόγω βιβλίο του, αλλά «αόρατοι παράγοντες» φρόντισαν να μη γίνει ποτέ αυτή η δίκη. Τη δεκαετία του 1950 εγέρθηκε νέα σφοδρή αντίδραση από μέρους της Εκκλησίας για το πλέον βλάσφημο έργο του «Ο Τελευταίος Πειρασμός». Οι καθηγητές Π. Μπρατσιώτης και Ν. Λούβαρης το θεώρησαν ως «ως εμπνεόμενο από τις Φροϋδικές θεωρίες και εκείνες του ιστορικού υλισμού. Η θεανδρική μορφή του Κυρίου κακοποιείται κατά τρόπον βλάσφημον». Το Βατικανό το 1954 εκδίδει καταδίκη και το εντάσσει στον «Κατάλογο των απαγορευμένων βιβλίων». Ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας Καλλίνικος εισηγείται στην Ιερά Σύνοδο την επίσημη καταδίκη, θεωρώντας «πως ο Καζαντζάκης προσεγγίζει τη ζωή και τα πάθη του Χριστού κατά τρόπο δοκητικό πέρα από κάθε ιστορική και δογματική βάση, υποβαθμίζοντας τον θεανθρωπικό χαρακτήρα του». Ο καθηγητής Ν. Λούβαρης, σχολίαζοντας τον «Τελευταίο Πειρασμό», χαρακτήρισε τον Καζαντζάκη «ανίδεο θρησκευτικά». Η τέχνη για τον Kαζαντζάκη, κατά τον Λούβαρη, ήταν «μέσο μηδενιστικών προταγμάτων». Ο Κασσανδρείας Καλλίνικος στο μεταξύ υπέβαλε νέα εισήγηση, ασχολούμενος με το άλλο έργο του: «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται». Πολλοί Ιεράρχες πίεζαν για να εκδοθεί αφοριστική απόφαση για τον βλάσφημο λογοτέχνη. Αλλά αυτή προσέκρουε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα, ο οποίος τον προστάτευε και του έδινε «εκκλησιαστική ασυλία», αρνούμενος κάθε καταδίκη του, με το αιτιολογικό ότι καταγόταν από επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου! Ο ίδιος ο Καζαντζάκης δεν έμεινε απλά απαθής στις απειλές περί αφορισμού του, αλλά αντιδρούσε με ιδιαίτερη θρασύτητα, διαμηνύοντας στους Ιεράρχες: «Μου δώσατε μια κατάρα, Άγιοι Πατέρες, σας δίνω μια ευχή: Σας εύχομαι να ‘ναι η συνείδησή σας τόσο καθαρή όσο η δική μου και να ‘στε τόσο ηθικοί και θρήσκοι όσο είμαι εγώ»!
Σε διαδικτυακό δημοσίευμα αναφέρεται επίσης πως, «ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, γεννημένος στα κρητικά χώματα, ανατράφηκε σαν παιδί με πολλές αναμνήσεις από αυτά που άφησε σαν παρακαταθήκη ο Κρητικός αυτός συγγραφέας, που κατάφερε μέσα από τα έργα του που μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες του κόσμου να αναδείξει με γλαφυρό τρόπο τη φιλοσοφία της τοπικής κρητικής κοινωνίας, ακόμη και κάποια αρνητική της πλευρά, δίνοντάς της μία άλλη όψη, με την ωραία πένα του» (Ιστ.news247 )! Αλλά «ωραία πένα» είχαν και πολλοί αιρετικοί και χριστιανομάχοι του παρελθόντος, όμως η Εκκλησία μας τους έδωσε τις απαντήσεις που τους έπρεπε.

Επίσης ο Μακαριώτατος θέλησε να παρουσιάσει τον υβριστή του Χριστού Καζαντζάκη ως …ευσεβή προσκυνητή του Αγίου Όρους: «Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας δε λησμόνησε να αναφέρει τη συνάντηση του Νίκου Καζαντζάκη με μεγάλους ασκητές στο Άγιον Όρος, όπου γονάτισε κοντά τους, εκεί όπου σχηματοποίησε και την ιδέα του ότι «ο άνθρωπος είναι μία χούφτα από χώμα, γεμάτος από Θεό…»! Μόνο που παραβλέπει ο Μακαριώτατος πως μια μεγάλη μερίδα «προσκυνητών» του Αγίου Όρους είναι αγνωστικιστές και αλλόθρησκοι, οι οποίοι μεταβαίνουν στον Άθωνα για τουριστικούς λόγους. Προφανέστατα και η επίσκεψη του κρητικού λογοτέχνη ανήκε σε αυτή την κατηγορία. Επίσης η ανωτέρω φράση του Καζαντζάκη, τι άλλο μπορεί να σημαίνει, εκτός από τη θεοσοφική αντίληψη περί ανθρώπου;

Το ανωτέρω διαδικτυακό δημοσίευμα συνεχίζει:«Παίρνοντας αφορμή και από τα πρόσφατα Καβάφεια και την επιρροή του Κωνσταντίνου Καβάφη στην Αλεξάνδρεια αλλά και τα όσα ακούστηκαν για τις περιγραφές του Νίκου Καζαντζάκη για την Αίγυπτο, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας πρότεινε να γίνει στο μέλλον μία ημερίδα που να αναφερθεί από κοινού στο έργο των αυτών μεγάλων της ελληνικής λογοτεχνίας, καθώς και οι δύο “αισθάνονται το χώμα όπου μυρίζει τη μυρωδιά της θνησιμότητας και μέσα τους να ανθίζει πάντα μία ελπίδα που είναι η αθανασία…”, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο ίδιος ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος» (Όπου ανωτ.)! Ζητά λοιπόν ο Μακαριώτατος να τιμηθεί το συγγραφικό έργο, τόσο του γνωστού για την προσωπική του ζωή Καβάφη, όσο και του βλάσφημου Καζαντζάκη! Και πάλι ρωτάμε με έκπληξη για το λόγιό του:

«αισθάνονται το χώμα όπου μυρίζει τη μυρωδιά της θνησιμότητας και μέσα τους να ανθίζει πάντα μία ελπίδα που είναι η αθανασία…». Έχει καμιά σχέση αυτή η θέση με την χριστιανική ανθρωπολογία και σωτηριολογία; Για «αθανασία της ψυχής» διδάσκουν όλες οι θρησκείες και φιλοσοφίες, αλλά αυτών οι αντιλήψεις είναι διαμετρικά αντίθετες με την χριστιανική διδασκαλία. Λυπούμαστε, αλλά η παραπάνω θέση είναι ταυτόσημη με την θεοσοφική ανθρωπολογία! Αλλά για ποια «αθανασία» του έργου του Καζαντζάκη μπορούμε να μιλάμε, αφού ο ίδιος παράγγειλε να γραφεί στον τάφο του το γνωστό απόφθεγμα, το οποίο συνοψίζει το πιστεύω του και το μηδενιστικό υπαρξιακό του κενό: «ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ»;

Ο αγωνιστής θεολόγος κ. Α. Κυριακού, σχολιάζοντας την επίσκεψη και ομιλία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου στην εκδήλωση αυτή, παραθέτει ένα μικρό απόσπασμα ενός από τους πλέον εμβριθείς μελετητές του Καζαντζάκη, του Ι. Κορδορούμπα: «Απ’ τους κρατήρες που προκαλεί η απιστία του [Καζαντζάκη] εκτινάσσεται με δύναμη η καυστική λάβα των φρικτών του βλασφημιών κατά του προσώπου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και της πανάγνου και αειπαρθένου Μητρός του, που όμοιές των μόνο ο Σατανάς θα μπορούσε να εμπνευσθεί».

Δεν θέλουμε να επεκταθούμε περισσότερο, άλλωστε οι αναγνώστες μας και γενικά ο πιστός λαός μας γνωρίζει τι εστί Καζαντζάκης και πόσο μεγάλη ζημία προκάλεσε στην Εκκλησία μας. Απλά θέλουμε να εκφράσουμε τη λύπη μας για τα εκκλησιαστικά πρόσωπα, τα οποία παραβλέπουν το βλάσφημο και αντίχριστο έργο του και τον εκθειάζουν και τον τιμούν δημόσια. Λυπούμαστε ιδιαιτέρως για τη συμμετοχή και την ομιλία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας, ο οποίος, τιμώντας τον άνθρωπο Καζαντζάκη, τίμησε και το βλάσφημο έργο του. Προσπαθούμε να διαγνώσουμε την «αναγκαιότητα» της πατριαρχικής αυτής συμμετοχής και δε μπορούμε να τη βρούμε. Σε καμιά περίπτωση δε θεωρούμε επιτρεπτό να τιμώνται πρόσωπα σαν τον υβριστή του Κυρίου μας και άλλων ιερών προσώπων της πίστης μας Ν. Καζαντζάκη. Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός είχε πει πως όποιος μας βρίζει προσωπικά έχουμε χρέος να τον συγχωρούμε, «αν όμως, όπως είπε, βρίζει το Χριστό και την Παναγία μου δεν θέλω ούτε να τον βλέπω!».Κλείνουμε, με τη βαθειά ανησυχία μας, για τα νέα ήθη, τα οποία εισήλθαν στην Εκκλησία μας και τα οποία στόχο έχουν να αλλοιώσουν το φρόνημά της, το οποίο είναι διαμετρικά αντίθετο με το φρόνημα του κόσμου.

Εκ του Γραφείου επί των Αιρέσεων και Παραθρησκειών

 • Sebastian Saporo

  ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΡΑΣΟΦΟΡΟΙ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ, Η ΟΧΙ ? ΚΑΤΟΧΙΚΟΙ ΤΡΑΓΟΙ ΒΡΗΚΑΝ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΘΕΜΑ, ΑΠ’ ΤΑ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ, ΓΙΑ ΔΙΧΟΝΟΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΥΜΠΑΝΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΟΥΣ, ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΣΤΟ ΘΕΟ

  • o.k.man powerup

   ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟ, ΑΛΛΑ ΕΔΩ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΑΡΝΗΤΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ, ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΡΑΣΟΦΟΡΟΙ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΑΤΟΧΙΚΟΙ ΤΡΑΓΟΙ» ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ Η ΥΒΡΗΣ ΣΕ ΕΣΕΝΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΞΕΓΡΑΨΕΣ! ΚΟΙΝΩΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΣΑΙ!

  • protagoras333

   ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟ, ΑΛΛΑ ΕΔΩ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ
   ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΑΡΝΗΤΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΤΟΥ
   ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ, ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΙΕΡΕΙΣ
   ΚΑΙ ΡΑΣΟΦΟΡΟΙ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΑΤΟΧΙΚΟΙ ΤΡΑΓΟΙ» ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ Η ΥΒΡΗΣ ΣΕ
   ΕΣΕΝΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΞΕΓΡΑΨΕΣ! ΚΟΙΝΩΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΣΑΙ!

   • protagoras333

    Αλλά επίσης να προσθέσω για την αποδεδειγμένα υπαρκτή πίστη στον Θεό και στον Χριστιανισμό, ότι πρέπει να μιλάμε με στοιχεία και αποδείξεις. Διότι και ο λόγος μόνο δεν στηρίζεται πουθενά! Πρέπει να παραθέτουμε στοιχεία και αποδείξεις, γιά του λόγου το αληθές.

    Και επειδή συνέχεια αυτές τις ψευτοδικαιολογίες λέτε. λοιπόν εσείς το θελήσατε αι αρχίζουμε με τα αποδεικτικά και επιστημονικά βίντεο περί ύπαρξης Θεού, μεταθανάτιας ζωής και ύπαρξης ψυχής.

    1. ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΥΠΑΡΞΗΣ ΨΥΧΗΣ! ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ!

    ΕΔΩ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΚΠΛΗΣΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΟΥΝ ΤΑ
    ΘΑΥΜΑΤΑ ΑΥΤΑ. ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΑΣ ΕΡΜΗΝΕΥΣΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΥΤΑ!

    2. Επιστημονικές αποδείξεις για μεταθανάτιες εμπειρίες.

    3. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ – ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ.

    • protagoras333

     4. ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΙΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ – LIFE AFTER DEATH
     ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ SKAI.

     ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΕΔΩ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ
     ΤΙΣ ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΙΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ.

     5. «Η απόδειξη του παράδεισου» Ένας γιατρός βιώσε το θείο.

     https://www.pentapostagma.gr/2012/10/blog-post_972.html
     5. Ο Νευροχειρουργός του Χάρβαρντ και η μεταθανάτια εμπειρία του. Υποστηρίζει ότι πήγε στον παράδεισο και ότι υπάρχει Θεός.
     http://www.huffingtonpost.gr/2015/12/13/viral-theos-paradeisos-_n_8799184.html

     6. ΘΑΥΜΑ! ΣΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ!
     ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΟΥΝ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ!
     ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ESPRESSO.

     7. ΘΑΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ!

     8. ΘΑΥΜΑΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

     • protagoras333

      9. Ο ΘΕΟΣ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ
      ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ – ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ ΣΚΑΪ.

      10. ΠΡΩΗΝ ΑΘΕΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ.

     • protagoras333

      11. ΜΕΓΑ ΘΑΥΜΑ ΛΕΕΙ Ο ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗΣ
      κ.ΓΙΑΜΑΡΕΛΟΣ ΟΣΙΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ 1 – ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ALTER.

      12. ΜΕΓΑ ΘΑΥΜΑ ΛΕΕΙ Ο ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗΣ
      κ.ΓΙΑΜΑΡΕΛΟΣ ΟΣΙΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ 2 – ΕΚΠΟΜΠΗ ALTER.

     • protagoras333

      Και αυτά είναι πολύ λίγα μπροστά σε όλες αυτές τις ενδείξεις και αποδείξεις περί ύπαρξης Θεού, μεταθανάτιας ζωής και ύπαρξης αιώνιας ψυχής.

      Και αν θέλετε ευχαρίστως μπορώ να σας ξαναστείλω συνεχώς πολλές και άλλες αποδείξεις με ιστοσελίδες και επιστημονικά βίντεο.

  • alex

   Ακόμη και κάποιος τελείως απομακρυσμένος από τον χώρο της Εκκλησίας , δεν μπορεί να μην αγανακτεί με τις αισχρές και συνάμα γελοίες μεθοδεύσεις αυτού του είδους , προκειμένου να βληθεί η Ορθόδοξη Πίστη .
   Είναι γνωστή από πολύ παλιά , η επιθυμία της ΝΤΠ να διαβρώσει και να καταστρέψει την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία εκ των έσω , κάτι που ενώ ποτέ δεν αποδέχθηκαν και το ανήγαγαν στην σφαίρα της Συνομωσιολογίας :-) , αυτό το κάτι όλοι γνωρίζουμε ότι ήδη έχει επιτευχθεί , πέραν πάσης αμφιβολίας .
   Απ’ ότι φαίνεται οι Νεοταξίτες δεν αρκέσθηκαν μόνο στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία , και η προσπάθεια να διαβρώσουν εκ των έσω και όλες τις λοιπές χριστιανικές Εκκλησίες , κάτι που όπως όλα δείχνουν ότι επίσης το κατόρθωσαν , συνεχίζεται μέχρι σήμερα .
   Την Ορθόδοξη Καθολική και Αποστολική Εκκλησία μας , δείχνουν να την παλεύουν με την μεγαλύτερη μανία από όλες και πολύ φοβάμαι ότι εάν δεν γίνει κάτι και σύντομα , και η Ορθοδοξία μας , θα μπει στο club των Εκκλησιών που κατέρρευσαν αφού διαβρώθηκαν εκ των έσω , κάτι που φυσικά όλοι απευχόμαστε .
   Σταυρωμένες αγελάδες σε χριστιανικούς ναούς και λιτανείες με αγάλματα ξένων θεοτήτων μέσα σε χριστιανικούς ναούς , Μουσουλμάνοι κατακαημένοι μετανάστες , που προσεύχονται μέσα σε Χριστιανικές Εκκλησίες στον Αλλάχ , με » πρωτοβουλίες » υποτιθέμενων » Χριστιανών » κληρικών , υψηλόβαθμων και μη , στην πράξη Τεκτόνων , εκδιώκουν το Ποίμνιο τους από τους Ναούς τους οποίους μετατρέπουν σε Τεμένη , ή οτιδήποτε άλλο .
   Μερικοί από αυτούς που θέλουν να εμφανίζονται σήμερα σαν Χριστιανοί ιεράρχες , ενώ δεν είναι , έχουν ένα πολύ αρρωστημένο χιούμορ και μία αστείρευτη βλάσφημη διάθεση …
   Εάν δεν τους εκπαραθυρώσουν συντόμως από την Εκκλησία , θα έχουμε και εμείς εδώ παρόμοια αρρωστημένα φαινόμενα και εξοργιστικά περιστατικά . Νομίζω μία κάθαρση και στον χώρο της Εκκλησίας είναι επιβεβλημένη . Οι πολέμιοι του Χριστιανισμού , όλα δείχνουν ότι έχουν βρει τρόπο να νέμονται τις υψηλότερες θέσεις της εκκλησιαστικής ιεραρχίας και αυτό κρίνεται ανησυχητικό . Πρέπει με κάποιο τρόπο να καταστραφεί η δυνατότητα δημιουργίας στεγανών , που οι αιρετικοί , θέλουν να δημιουργούνται , ώστε ανενόχλητοι να συνεχίσουν να καταστρέφουν την πίστη μας .

 • alex

  Πολύ σωστά μίλησε ο κύριος Κυριακού . Δεν είναι δυνατόν η Εκκλησία μας να εκθειάζει αυτό που καταδικάζει . Ο Καζαντζάκης είναι γνωστός Τέκτονας , όπως γνωστή είναι και η θέση της Εκκλησίας μας για τον Τεκτονισμό . Δημιουργεί εύλογες απορίες και δικαιολογημένη καχυποψία , η συμπεριφορά ορισμένων κληρικών που κατ’ αυτόν τον τρόπο εμμέσως πλην σαφώς , αποθεώνουν τους διώκτες της Ορθοδοξίας και εσκεμμένα προσπαθούν να πλήξουν το γόητρο της , αποδεχόμενοι ανύπαρκτα λάθη .

 • TeoHellas

  Πόσο τυχαίο είναι που ΟΛΟΙ οι μορφωμένοι Έλληνες λόγιοι και πνευματικοί ηγέτες του τόπου, καταδικάζουν και αποκαλύπτουν το πραγματικό πρόσωπο της ιουδαϊκής θρησκείας;

  • protagoras333

   ΠΟΙΟΙ ΟΛΟΙ ΒΡΕ ΚΟΙΝΕ (ή ΜΑΛΛΟΝ ΚΥΝΕ) ΣΥΚΟΦΑΝΤΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΨΕΥΤΗ;;!
   Οι περισσότεροι μορφωμένοι Έλληνες ήταν και είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Συναπάντηση στις αισχρές συκοφαντίες σου. Πιστοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί μορφωμένοι Έλληνες: Μερικά μόνο τρανταχτά παραδείγματα!
   1) Κωνσταντίνος Καβάφης
   2) Παπαδιαμάντης
   3) Άγγελος Σικελιανός (Υποψήφιος για Νόμπελ Λογοτεχνίας)
   4) Οδυσσέας Ελύτης (Βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας και ο οποίος συν τοις άλλοις είχε απαντήσει λίγα χρόνια πριν πεθάνει στους δημοσιογράφους γιατί αρνήθηκε την επίσημη πρόταση από τον Αντώνη Σαμαρά να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας πως ήθελε να πεθάνει μέσα στην Χριστιανική σιωπή)
   5) Γιώργος Σεφέρης (βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας ο οποίος συν τοις άλλοις είχε γράψει και τις μεταφράσεις από την Αγία Γραφή τοι ποιήματος «Άσμα Ασμάτος» και την «Αποκάλυψη του Ιωάννη»)

   Θέλεις περισσότερες συνέχειες ψευδέστατε συκοφάντη;;!
   Όντως δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι μορφωμένοι Έλληνες λόγοι και πνευματικοί ηγέτες του τόπου υποστηρίζουν και πιστεύουν στον Χριστιανισμό

   • protagoras333

    Αλλά επειδή λέω μπορεί (ξαναλέω μπορεί) να ανήκεις στην παλιόρατσα των νεοπαγανιστών μασόνων που μιλάνε για «δωδεκαθεϊσμό» και επειδή έχω βαρεθεί να ακούω την ψευτιά γιά την ψεύτικη δήθεν «ελληνική» θρησκεία, οι επίσημοι αρχαιολόγοι αλλά και οι αρχαίοι ιστορικοί Ηρόδοτος (που θεωρείται και από τους ιστορικούς ως ο πατέρας της Ιστορίας) και Παυσανίας κ.α. αποδεικνύουν ότι ο δωδεκαθεϊσμός είναι και εισαγόμενη θρησκεία.

    ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟ ΔΩΔΕΚΑΘΕΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΑΛΛΑ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟ !
    (ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ) !

    Δεν το λέω εγώ αλλά ο αρχαίος ιστορικός και γεωγράφος του 5ου π.Χ. Ηρόδοτος μας πληροφορεί ότι η θρησκεία τών αρχαίων ελλήνων προήλθε απο άλλους λαούς » Οι αιγύπτιοι πρώτοι κατονόμασαν 12θεούς…» ΙΣΤΟΡΙΑΙ 2,4, καθώς επίσης κ.α.

    Επίσης ο αρχαίος ιστορικός και γεωγράφος Ηρόδοτος τον 5ο π.Χ. αιώνα στο Ιστορίαι 2.55 λέει ότι ο «έλληνας» Δίας προέρχεται από την Αίγυπτο και είναι ο αιγυπτιακός «θεός» Άμμων !

    Οι αποδείξεις ότι το δωδεκάθεο είναι Αφρικανικής προελέσεως είναι σε αυτό το βίντεο στο κανάλι : symposionGR (παρακαλώ δείτε και τα άλλα βιντεάκια που έχει ανεβάσει είναι κατά της πλάνης των δωδεκαθεϊστών!).

    ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΕΟΙ Αυτοχθονες οντοτητες, ή , εισαγομενα προιοντα youtube.com/watch?v=78WjQtzLN5U

    όταν επίσης ο ιστορικός και περιηγητής Παυσανίας λέει τα ίδια»της ουρανίας Αφροδίτης η λατρεία καθιερώθηκε εξαρχής στους Ασσυρίους,…στους αθηναίους την εισηγαγε ο Αιγέας» ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ 10,14,7. Τα ίδια λέγει και για την Άρτεμη που την φέραν απο την Ταυρική ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ, Λακωνικά 11,7.

    Κατανοώ την δυσανασχεσή σας 1700 χρόνια ανυπαρξίας όπως αποδείχτηκε αφρικανικού δωδεκαθεϊσμού, αν και νομιζόμενη «ελληνική» εγκαταλείφθηκε από τους έλληνες (αλήθεια γιατί ο δίας και η παρέα του δεν έκαναν τίποτα και εξαφανίστηκε αυτή η θρησκεία για 1700 χρόνια από προσώπου γής;) και τώρα εμφανιστήκατε λίγοι γιά να μας πείτε τί; ότι υπάρχετε;

   • protagoras333

    Από τους νεώτερους κορυφαίους μεγάλους Έλληνες λογοτέχνες και συγγραφείς, λόγοι και πνευματικοί ηγέτες κ.α. που είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί να προσθέσω ΜΟΝΟ τους κορυφαίους:
    1) Καργάκο Σαράντο, καθώς και τον πασίγνωστο σε όλους μας
    2) Γεώργιο Μπαμπινιώτη (ο καλύτερος και πιο κορυφαίος Γλωσσολόγος της Ελληνικής γλώσσας που βγήκε ποτέ, δείτε συνολικά όλη την βιβλιογραφία του και αποδεδειγμένα θα το διαπιστώσετε)

  • alex

   Θεωρείς ότι οι μόνοι μορφωμένοι Έλληνες είναι οι Τέκτονες ??? Τι σε κάνει να πιστεύεις κάτι τέτοιο ???
   Γνωρίζουμε την τάση που έχει επικρατήσει ,μεταξύ των Τεκτόνων να προωθούν ,καταξιώνουν και αποθεώνουν , μέσω της διαφήμισης , τους ομοϊδεάτες τους , ακόμη και όταν δεν συντρέχουν πραγματικοί λόγοι για να συμβαίνει κάτι τέτοιο .
   Πολλοί λένε ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ( επαγγελματική αποκατάσταση , χρήμα και εύνοια των ισχυρών ) πολλοί μυούνται στον Τεκτονισμό και δίνουν όρκους χωρίς να γνωρίζουν καν , τι ακριβώς καλούνται να αποδεχθούν και να προωθήσουν στο μέλλον . Είναι γνωστό από παλαιοτάτων χρόνων , ότι μόνιμη επιδίωξη είναι να στρατολογηθούν οι ισχυροί του χρήματος , του πνεύματος και της Τέχνης , αλλά …
   Βάσει φρικτών όρκων δεσμεύονται ότι δεν θα αποκλίνουν από την γραμμή της στοάς , συνεπώς δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλούς γενναίους να διαφοροποιηθούν με κάποιο τρόπο από τις επικρατούσες εντός της στοάς αντιλήψεις , τις αποφάσεις και εντολές που λαμβάνουν .
   Δεδομένου ότι θέλουν να μονοπωλήσουν την μόρφωση ,ας μην μας διαφεύγει ότι οι μορφωμένοι που θέλουν να μας παρουσιάσουν , και την μόρφωση γενικότερα σαν αποτέλεσμα της Αποστασίας , είναι οι μέχρι πρότινος Χριστιανοί Ορθόδοξοι , που αγνοούσαν τι θα εκαλούντο να αντιπροσωπεύσουν και όπως γνωρίζουμε δεν είχαν ούτε θα έχουν ποτέ την δυνατότητα να αμφισβητήσουν η να διαφοροποιηθούν . ( Ας μην μας διαφεύγει ότι φθάσαμε και στην εποχή που επισήμως το κράτος αρνείται να παράσχει μόρφωση και γνώση στα παιδιά μας , χωρίς λογοκρισία . Έτσι βλέπουμε να επιδιώκεται η ουσιαστική κατάργηση των Αρχαίων Ελληνικών της Ιστορίας και των Θρησκευτικών , επειδή δεν ταιριάζουν :-) με το πνεύμα της εποχής . Απλή σύμπτωση λοιπόν η μόρφωση να γίνει προνόμιο των ισχυρών ??? )
   Πολλοί πιθανώς να μπήκαν με την πεποίθηση ότι πρόκειται περί ενός πατριωτικού Club .
   Κανείς φυσικά δεν μπήκε στον κόπο να τους εξηγήσει εκ των προτέρων , που έγκειται ο πατριωτισμός , αφού τηρείται απόλυτη μυστικότητα , και οι πληροφορίες που μπορούν να έχουν εξαρτώνται μόνο από τον βαθμό της μύησης .
   Δηλαδή έχουμε στην περίπτωση αυτή τέρατα μορφώσεως , που δεν γνωρίζουν τι γνωρίζουν , αλλά είναι υπερήφανα για τις γνώσεις τους , κάτι που φυσικά επιθυμούν να διατυμπανίζουν τοις πάσι !!! :-)
   Κατ’ αυτό τον τρόπο λοιπόν κατορθώνουν και δημιουργούν στεγανά και εκπαραθυρώνουν από πόστα , όσους δεν ανήκουν στην αδελφότητα , καταργώντας εμμέσως πλην σαφώς την αξιοκρατία και υπονομεύοντας τις οποιεσδήποτε προοπτικές για ανάπτυξη και πραγματική ανεξαρτησία , μίας χώρας . Έτσι υπονομεύθηκαν πέρα από τα κράτη και όλες οι Χριστιανικές Εκκλησίες εκ των ένδον . Σήμερα βάλλεται η Ορθοδοξία σαν το μόνο Δόγμα που εξακολουθεί να ανθίσταται .
   Σήμερα λένε ότι στο Hollywood πιθανώς και σε όλους τους άλλους κλάδους επαγγελματικής δραστηριότητας , δεν μπαίνει κανείς εάν δεν ανήκει στην αδελφότητα . Σήμερα λένε άνθρωποι μέσα από το κύκλωμα ότι δεν υπάρχει περίπτωση παιδάκι να παίξει κάποιον ρόλο σε ταινία , και να μην βγει , από παιδάκι , ολοκληρωμένη γυναίκα !!! ή έστω … περίπου !!!
   Να είναι έτσι τα πράγματα , ή δεν είναι ???