Πνευματικά ωφέλιμα

Μετάνοια Θεέ μας, Δώσε μας πολύ Μετάνοια

Με τις ευλογίες του Πατέρα μας, Μεγαλομάρτυρα Δημητρίου του Μυροβλήτου, σκεφτήκαμε λίγες μέρες προ της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων, να υπενθυμίσουμε σε όλους μας, το μυστικό της ευτυχίας, το μυστικό της αλλαγής της ζωής μας προς το καλύτερο, το μυστικό που θα αλλάξει την τραγική κατάσταση που βιώνει η Πατρίδα μας και το οποίο δεν είναι άλλο από την Μετάνοια.

Όπως όλοι μας βλέπουμε και το βιώνουμε, πάμε από το κακό στο χειρότερο. Άνθρωποι πεινάνε, μικρά παιδάκια πεθαίνουν από την πείνα, οικογένειες χάνουν τα σπίτια τους, κυριαρχεί μια ατμόσφαιρα ανασφάλειας, άγχους και κατάθλιψης, όλοι μας τρέμουμε για το αύριο, τύμπανα πολέμου ηχούν από την μακρινή Ιερουσαλημ και την Βόρεια Κορέα και όλοι μας αναρωτιόμαστε τι μέλλει γενέσθαι.

Ως νέοι της Αγιοτόκου Θεσσαλονίκης, συμμετέχουμε, συμπονάμε και συμπάσχουμε με τον πονεμένο, πληγωμένο και αδικημένο Ελληνικό λαό. Ειλικρινά! Όμως δεν θέλουμε να χάσουμε την ελπίδα μας, την πίστη μας, διότι ο δεύτερος προστάτης μας, Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης, μας δίδαξε ότι υπάρχει λύση, υπάρχει διέξοδο στο αδιέξοδο που βιώνουμε και δεν είναι άλλη από τον Χριστό.

Ο Χριστός είναι το παν. Στον Χριστό υπάρχουν όλα τα ωραία. Ο Χριστός είναι ο φίλος, ο αδερφός, ο Πατέρας μας. Αξίζει να τον γνωρίσουμε, αξίζει να τον αγαπήσουμε. Η Μετάνοια είναι ο δρόμος, η οδός, που θα μας οδηγήσει αληθινά προς Εκείνον, ο Οποίος θα μας οδηγήσει στην χαρά, στην ηρεμία, στην όντως Ζωή.
Όλοι μας ακούγοντας αυτά, θεωρούμε ότι η Μετάνοια είναι κάτι φοβερό, δύσκολο, αδύνατο. Όμως δεν είναι έτσι. Η Μετάνοια είναι λύτρωση, το να συγχωρέσεις με όλη σου την καρδιά αυτόν που σε πλήγωσε, που σε στεναχώρησε, που σε πόνεσε, είναι κάτι υπέροχο. Ακόμα πιο υπέροχο όμως, είναι, το να μπορέσεις να δεις τα δικά σου λάθη, τις δικές σου αμαρτίες-αστοχίες και να ζητήσεις μια εκ καρδίας Συγνώμη, πρώτα από τον Θεό και έπειτα από τους συνανθρώπους σου.

Κάποιοι θα πουν ότι δεν έχει κανένα νόημα, το να μετανοούμε καθημερινώς και συνεχώς. Κάνουν μεγάλο λάθος. Η επιμελημένη Μετάνοια είναι αυτή που γλυκαίνει, μαλακώνει τον άνθρωπο, είναι αυτή που τον Αγιάζει. Αυτό κάνανε και οι Άγιοι, μετανοούσαν συνεχώς, αυτό ήταν το μυστικό της, κατά Θεόν, προκοπής τους. Αξίζει και έχουμε χρέος να τους μιμηθούμε.

Τελειώνοντας, θερμοπαρακαλούμε όλους τους Ιεροκήρυκες του Θείου Λόγου, Κληρικούς και λαϊκούς, να αρχίσουν να μιλάνε Παντού για την Μετάνοια, να καλούν τον λαό σε Αυτήν, μιμούμενοι τον Τίμιο Πρόδρομο και όλους τους Προφήτες. Τους ικετεύουμε ως νέα παιδιά της Μάνας Εκκλησίας. Μπορούνε να το κάνουν, μην αργούν, ας το ξεκινήσουν από σήμερα, διότι το έχουμε Ανάγκη, μα πάνω απ’ όλα το έχει Ανάγκη η Πατρίδα μας και οι Νέοι μας που αργοπεθαίνουν. Ας αναλογιστούν την ευθύνη τους απέναντι στον Κύριο και στις μετέπειτα γενιές και ας πράξουν ανάλογα.

Καλή Μετάνοια αδέρφια! Καλά Χριστούγεννα με Χριστό στις καρδιές μας!
Με πολύ ιερό πόνο και αγάπη.
Πτυχιούχοι και φοιτητές της Θεολογικής Σχολής και Άλλων Σχολών της Θεσσαλονίκης, τέκνα των Αγίων Δημητρίου και Πορφυρίου

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...