Ιστορία

Δεκεμβριανά: Σπάνια βίντεο - ντοκουμέντα από τις οδομαχίες στην Αθήνα (Σκληρές εικόνες)


Επτά δεκαετίες μετά τα Δεκεμβριανά ήρθαν στο φως βίντεο μίας από τις σκοτεινές και θλιβερές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας χάρη στον φακό του British Pathe. Πολύ πριν μπει η τηλεόραση στην ζωή μας οι άνθρωποι πήγαιναν στις κινηματογραφικές αίθουσες για να ενημερωθούν για τις εξελίξεις μέσα από τα "δελτία ειδήσεων" που προηγούνταν της προβολής της ταινίας.

Το British Pathe πρωταγωνιστής στην παραγωγή ειδήσεων από την εποχή του βουβού κινηματογράφου έως και την δεκαετία του '70, οπότε και παραδέχθηκε την ήττα της από την μικρή οθόνη, παρήγαγε πάνω από 85.000 ειδησεογραφικές ταινίες από όλο τον κόσμο. Οι ταινίες αυτές ψηφιοποιήθηκαν και ένας μεγάλος αριθμός από αυτές είναι προσβάσιμες πλέον σε όλους καθώς έχουν αναρτηθεί στο youtube.

Για την Ελλάδα η παρουσία του φακού του Britih Pathe στην Αθήνα τους μήνες που ακολούθησαν την απελευθέρωση κρίνεται εξαιρετικά σημαντική καθώς προσέφερε μοναδικά ντοκουμέντα για τα Δεκεμβριανά που μπορούν να συγκριθούν μόνο με αυτά που κατέγραψε με τον φακό του o Ουκρανός ανταποκριτής του Time Dmitri Kessel.

Το πρώτο βίντεο, με αμοντάριστο υλικό και χωρίς ήχο η σχολιασμό , ξεκινάει με εικόνες από την βοήθεια που στέλνουν οι δυτικοί σύμμαχοι και προχωράει με σκηνές από την πορεία που πραγματοποιήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1944 η οποία πνίγηκε στο αίμα.

Στο επόμενο όπου έχει προστεθεί η πομπώδης μουσική και ο σχολιασμός βλέπουμε τα γεγονότα που εξελίχθησαν, κυριολεκτικά και μεταφορικά, μέσα από την ματιά των Βρετανών καθώς ο φακός παρακολουθεί το σφυροκόπημα και τους βομβαριδισμούς των δυνάμεων του ΕΛΑΣ από τους Άγγλους.

Στο τρίτο βίντεο (σ.σ. το έτος που αναγράφεται, 1945, είναι λάθος και προφανώς έχει να κάνει με την ημερομηνία που αρχειοθετήθηκε) βλέπουμε τις οδομαχίες και την εισβολή του βρετανικού τανκ στα κεντρικά γραφεία του ΕΑΜ - του χώρου που κατέλαβαν μετά από την αποχώρηση των Γερμανών όπου το χρησιμοποιούσαν ως αρχηγείο οι κατακτητές - στην Κοραή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ