Έντονη ανησυχία για πολεμικό επεισόδιο: Τι λένε οι θρησκευτικοί ηγέτες των Αγίων Τόπων για την απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

Δημοσίευση: 7 Δεκεμβρίου 2017, 3:22 μμ

Την άποψη ότι η μεταβαλλόμενη κατάσταση της Ιερουσαλήμ θα προκαλέσει «ανεπανόρθωτη βλάβη” εκφράζουν στοιχισμένα οι εκπρόσωποι των χριστιανικών δογμάτων των Αγίων Τόπων με αφορμή την μονομερή απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την ιερή πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.


Οι χριστιανοί ηγέτες της ιερής πόλης παρακολουθούν τις «ανησυχητικές” αναφορές σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ θα μπορούσαν μονομερώς να αναγνωρίσουν την πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και εκφράζουν την άποψη πως κάτι τέτοιο θα αυξήσει το «μίσος, τις συγκρούσεις, τη βία και την ταλαιπωρία”. Απευθύνονται δε στον ηγέτη των ΗΠΑ ζητώντας προώθηση της «ειρήνης και ενότητας” στην περιοχή.

Οι Χριστιανοί θρησκευτικοί ηγέτες στην Ιερουσαλήμ εξέδωσαν επίσημη δήλωση σχετικά . Ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε χθες την διατήρηση του status quo.

Στην επιστολή τους, οι θρησκευτικοί ηγέτες αναφέρουν ότι «παρακολουθούν, με ανησυχία, τις αναφορές σχετικά με τη δυνατότητα αλλαγής του τρόπου με τον οποίο κατανοούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ασχολούνται με το καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Είμαστε βέβαιοι ότι τέτοια βήματα θα οδηγήσουν σε αυξημένο μίσος, συγκρούσεις, βία και ταλαιπωρία στην Ιερουσαλήμ και τους Αγίους Τόπους, απομακρύνοντας μας από τον στόχο της ενότητας και βαθύτερα προς καταστροφική διαίρεση ».

Για τους θρησκευτικούς ηγέτες στην Ιερουσαλήμ, μια τέτοια λύση θα οδηγούσε «μακρύτερα από τον στόχο της ενότητας και βαθύτερα προς καταστροφική διαίρεση». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καλούν το Τραμπ να «βοηθήσει όλους μας να περπατήσουμε προς περισσότερη αγάπη και οριστική ειρήνη, που δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς η Ιερουσαλήμ να είναι για όλους».


«Οι επίσημες συμβουλές και οι λόγοι μας είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες να συνεχίσουν να αναγνωρίζουν το σημερινό διεθνές καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Τυχόν ξαφνικές αλλαγές θα προκαλούσαν ανεπανόρθωτη βλάβη. Είμαστε βέβαιοι ότι, με την ισχυρή υποστήριξη των φίλων μας, οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι μπορούν να εργαστούν για τη διαπραγμάτευση μιας βιώσιμης και δίκαιης ειρήνης, ωφελώντας όλους όσοι θέλουν η Αγία Πόλη της Ιερουσαλήμ να εκπληρώσει το πεπρωμένο της” αναφέρουν και προσθέτουν πως στην Ιερουσαλήμ «μπορούν να μοιραστούν και να απολαύσουν πλήρως μια πολιτική διαδικασία που βοηθά στην απελευθέρωση της καρδιάς όλων των ανθρώπων που ζουν μέσα σ ‘αυτήν, από τις συνθήκες σύγκρουσης και καταστροφής που βιώνουν για πάρα πολύ καιρό”.

Σημειώνουν ακόμη ότι «τα Χριστούγεννα έρχονται σύντομα” και αντιπροσωπεύουν «μια γιορτή της ειρήνης”. Για το λόγο αυτό, υποστηρίζουν ότι η Ιερουσαλήμ δεν πρέπει να στερηθεί ειρήνης. «Ως χριστιανοί ηγέτες της Ιερουσαλήμ, σας προσκαλούμε να περπατήσετε μαζί μας με ελπίδα, καθώς οικοδομούμε μια ειρήνη για όλους τους λαούς αυτής της μοναδικής και ιεράς πόλης” συμπληρώνουν.

Η επιστολή η οποία κλείνει με ευχές εν όψει Χριστουγέννων προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ υπογράφηκε από τον: Πατριάρχη Θεόφιλο Γ ‘, Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, Πατριάρχη Νουρχάν Μανουκιάν , Αρμενικό Πατριαρχείο, Αρχιεπίσκοπο Pierbattista Pizzaballa, Αποστολικό Διαχειριστή, Λατινικό Πατριαρχείο, Αρχιεπίσκοπο Σουρίιο Μάλκι Μουράτ, Συρορθόδοξο Πατριαρχείο, Αρχιεπίσκοπο Aba Embakob, Ορθόδοξο Πατριαρχείο Αιθιοπίας, Αρχιεπίσκοπο Ιωσήφ-Τζουλς Ζερέι, Πατριαρχείο Μελχιτών, Αρχιεπίσκοπο Μώσα Ελ-Χάγκε, Πατριαρχική Εξαρχία Μαρωνιτών, αλλά και από τον επίσκοπο Munib Younan, Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία στην Ιορδανία και στους Αγίους Τόπους και τον Επίσκοπο Pierre Malki, Πατριαρχικό Έξαρχο της Συρίας και τον μονσινιόρ Georges Dankaye, Αρμενική Καθολική Πατριαρχική Εξαρχία.