Σκοπιανό

Oριστικό: Η ΠΓΔΜ γκρεμίζει αγάλματα και 11-12 Ιουλίου 2018 μπαίνει στο ΝΑΤΟ - Στα χέρια Ν.Κοτζιά και ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της ονομασίας

Κατεβάζουν αγάλματα, γκρεμίζουν ολοκληρωτικά το σχέδιο "Σκόπια 2014" προκειμένου να εισέλθουν στο ΝΑΤΟ καθώς το χρονοδιάγραμμα έχει παρουσιαστεί. Στην τελική ευθεία μπήκε το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ καθώς στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου 2018 στις Βρυξέλλες, θα υπάρξει οριστική επίλυση του ονοματολογικού που θα επιτρέψει στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί-επιβληθεί.

Αν αυτό συμβεί θα έχει και συμβολική σημασία, 10 χρόνια μετά την ιστορική απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008.

Πρώτα, πρέπει να υπάρξει απτή πρόοδος μέχρι τον Φεβρουάριο.

Τον προσεχή Απρίλιο θα παρουσιαστούν οι Εκθέσεις Προόδου της Κομισιόν για τη διεύρυνση, με την πΓΔΜ να επιδιώκει να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Για να φτάσουμε όμως εκεί, ο νέος δήμαρχος του δήμου Κέντρου (των Σκοπίων), Σάσα Μπογντάνοβιτς, (ο οποίος εξελέγη στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, με το κυβερνών κόμμα SDSM), δήλωσε ότι θα συστήσει μια επιτροπή για να εξετάσει την ενδελεχή διευθέτηση του σχεδίου «Σκόπια 2014» ( της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι).

«Όλα τα μνημεία τα οποία ανεγέρθησαν χωρίς να υπάρχουν οι αρμόδιες αποφάσεις (του Δήμου) θεωρούνται ως παράνομα και θα απομακρυνθούν», δήλωσε Μπογκντάνοβιτς.

"Πυροβολεί" το σχέδιο "Σκόπια 2014" και το στέλεχος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) Μίροσλαβ Γκάρτσεφ και επικεφαλής της ομάδας που ορίστηκε από τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, για επανεξέταση του αμφιλεγόμενο σχεδίου «Σκόπια 2014» που μετέτρεψε την πρωτεύουσα σε… Disneyland.

Με βίντεο που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, o Γκάρτσεφ χαρακτήρισε «εφεύρημα της Γιουγκοσλαβίας» το λεγόμενο «μακεδονικό» έθνος.

«Το "μακεδονικό" κράτος ουσιαστικά εφευρέθηκε από τη Γιουγκοσλαβία στο τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά και σε αυτό έγινε προσπάθεια για καθιέρωση του "μακεδονικού" έθνους, της μακεδονικής κουλτούρας, της "μακεδονικής" γλώσσας, των "μακεδονικών" συμβόλων και όλα τα "μακεδονικά" καλλιτεχνικά επιτεύγματα» υποστήριξε ο Γκάρτσεφ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

«Αυτή η σκανδαλώδης δήλωση του Γκάρτσεφ προέρχεται από το σημερινό μέλος του Συμβουλίου Πολιτισμού του υπουργείου της "Μακεδονίας" το οποίο διάλεξε και συντόνισε ο υπουργός Ρόμπερτ Αλαγιοζόφσκι. Αυτός ο κυβερνητικός υπάλληλος αρνείται ανοιχτά το "μακεδονικό έθνος" και τον πολιτισμό του. Οι δηλώσεις του αποτελούν μέρος ενός στοχαστικού σεναρίου πνιγμού του ελεύθερα σκεπτόμενου "μακεδόνα"» σημειώνει η εφημερίδα  Βέτσερ.

Ετσι, το Σκοπιανό επιστρέφει στο διπλωματικό προσκήνιο και αναμένεται να δοκιμάσει τη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με ορόσημο τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου 2018 στις Βρυξέλλες, η Αθήνα, τα Σκόπια και ο διεθνής παράγοντας επιζητούν την οριστική επίλυση του ονοματολογικού που θα επιτρέψει στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία.

Ο Νίκος Κοτζιάς έσπευσε στην πρόσφατη συνέντευξή του να προσδώσει δραματικό τόνο στην ανάγκη επίλυσης του ζητήματος.

«Το πρώτο εξάμηνο του 2018 πρέπει να λυθεί αυτό το ζήτημα. Αν δεν λυθεί, θα υπάρξουν μεγάλες δυσκολίες. Εάν λυθεί, χρειάζονται τρεις με τέσσερις μήνες γραφειοκρατικής διαδικασίας στον ΟΗΕ. Αρα θα πάει μέχρι το τέλος του 2018, το 2019 ξεκινάει με εκλογές για πρόεδρο στη γείτονα χώρα και μετά, το καλοκαίρι του 2019, θα έχουμε εμείς εκλογές» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πρόσωπα που έχουν συνομιλήσει πρόσφατα με τον κ. Κοτζιά, ο ίδιος προσωπικά επιθυμεί διακαώς την επίλυση του Σκοπιανού, στο πλαίσιο μιας αντίληψης που λέει ότι η Αθήνα πρέπει να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα για να επικεντρωθεί στη διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Δεν πρόκειται για εύκολη εξίσωση. Ηδη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος έσπευσε να χαράξει «κόκκινη γραμμή», λέγοντας ότι τάσσεται εναντίον κάθε ονομασίας που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» και ότι μια συμφωνία με την πΓΔΜ πρέπει να παραπεμφθεί σε δημοψήφισμα.

Η απόφαση όμως του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών του 1991 που δεν δεχόταν τον όρο «Μακεδονία» έχει ήδη ξεπεραστεί από την αλλαγή πολιτικής της περιόδου 2007-2008, όταν η Αθήνα απεδέχθη τη σύνθετη ονομασία.

Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι το ζήτημα πρέπει να κλείσει. Τον ρόλο του «επιτηρητή» των βαλκανικών υποθέσεων έχει αυτή την περίοδο ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Μπράιαν Χόιτ Γι, αν και από πολιτικής άποψης την περιοχή παρακολουθεί ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές, το μήνυμα που μεταφέρει σε συνομιλητές του ο αμερικανός διπλωμάτης είναι ότι το Σκοπιανό μαζί με την προώθηση του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας και την επίλυση της εκκρεμότητας με το Σύνταγμα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης είναι ζητήματα που πρέπει «να τρέξουν» εντός του προσεχούς εξαμήνου.

Ο Νίκος Κοτζιάς με τον σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ θα επιλέξουν παρασκηνιακές επαφές για να ξεπεραστούν τα «αγκάθια».

Ηδη διαφαίνεται μια διαδικασία δύο παράλληλων οδών.

Η πρώτη οδός, που αποτελεί τον πυρήνα της εντολής του Μάθιου Νίμιτς, θα αφορά τις συνομιλίες για το όνομα και για το εύρος χρήσης, όπου είναι προφανές ότι η δυσκολία εντοπίζεται στο εύρος και στην ερμηνεία του erga omnes.

Εμπειροι παρατηρητές εκτιμούν ότι η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της πΓΔΜ θα είναι ένα πολύ υψηλό εμπόδιο και ίσως πρέπει να αναζητηθούν πιο «δημιουργικές λύσεις». Την ίδια στιγμή, η έννοια του γεωγραφικού προσδιορισμού δεν προβάλλεται ιδιαίτερα εσχάτως, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει.

Η δεύτερη οδός αφορά τα παράγωγα, τις συντμήσεις και τις εμπορικές ονομασίες. Στα παράγωγα εντάσσονται η ταυτότητα και η γλώσσα, στοιχεία που αγγίζουν τον πυρήνα του «μακεδονισμού» και του σκοπιανού αλυτρωτισμού.

Ο κ. Κοτζιάς επισημαίνει συνεχώς ότι «πρέπει να κοπεί ο αλυτρωτισμός».

Μια λύση, με την οποία θα επιλέγονταν σλαβικοί όροι για την ταυτότητα και τη γλώσσα, θα πρόσφερε ίσως διέξοδο, αν και το ζήτημα αυτό είναι το πλέον ευαίσθητο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ