Πολιτική

Handelsblatt: Ο Τσίπρας δεν θα μπορέσει να τηρήσει την υπόσχεση για τέλος της επιτήρησης

Η σωτηρία της Ελλάδας φαίνεται να βρίσκεται επιτέλους σε καλό δρόμο, γράφει η Handelsblatt, η οποία επισημαίνει όμως ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορέσει να τηρήσει την υπόσχεση για απελευθέρωση από την επιτήρηση των δανειστών, ενώ παρατηρεί ότι το δύσκολο για την Ελλάδα θα είναι να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

«Εάν ο Τσίπρας καταφέρει να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα όπως είναι προγραμματισμένο τον Αύγουστο του 2018, αυτό θα ήταν μια σημαντική πολιτική επιτυχία. Την υπόσχεσή του όμως να απελευθερώσει την χώρα του από την επιτήρηση των διεθνών πιστωτών δεν μπορεί να την τηρήσει. Μετά από τα τρία προγράμματα βοήθειας, το 80% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια διεθνών πιστωτών. Η αποπληρωμή αυτών των δανείων εκτείνεται μέχρι το 2059», αναφέρει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα.

Στα καλά νέα, η γερμανική εφημερίδα γράφει ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει τη σπάνια ευκαιρία να πάει χαλαρός σε ένα Eurogroup, τη Δευτέρα. Δικαιολογεί αυτή την άποψη αναφέροντας ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών έφυγαν από την Αθήνα αδιαμαρτύρητα, αφού η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων προχωρά τώρα σαφώς ταχύτερα.

«Το κλίμα των διαπραγματεύσεων είναι εποικοδομητικό και επί του θέματος βλέπουμε ουσιαστικές προόδους», σύμφωνα με εκπρόσωπο των θεσμών. Παράλληλα, σημειώνει ότι στο θέμα της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών η Αθήνα βρίσκεται μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. «Αντί πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% ο κ. Τσακαλώτος θα εξασφαλίσει ένα συν 2,8%.

Μέρος του πρόσθετου πλεονάσματος ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να το διανείμει τα Χριστούγεννα ως «κοινωνικό μέρισμα» με την συγκατάθεση των πιστωτών. Οι εκπρόσωποι των θεσμών ενέκριναν επίσης τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος ο οποίος θα συζητηθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο στόχος ο οποίος έχει τεθεί για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το έτος 2018 φαίνεται ρεαλιστικός».

Φιλόδοξος στόχος για έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης

Η Αθήνα ελπίζει να ολοκληρώσει την τρέχουσα αξιολόγηση ως τις 4 Δεκεμβρίου, για να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση 5,5 δισ. ευρώ, αλλά αυτό το χρονοδιάγραμμα θεωρείται πολύ φιλόδοξο από κύκλους των δανειστών, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

Την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένονται ξανά στην Αθήνα. Μέχρι τότε, η κυβέρνηση πρέπει να δουλέψει σκληρά στη μεταρρυθμιστική ατζέντα. Από τα 95 προαπαιτούμενα, περίπου 60 δεν έχουν γίνει ακόμη. Η εφαρμογή τους είναι λιγότερο πολιτική και περισσότερο οργανωτική πρόκληση, γιατί μόλις σε τρεις εβδομάδες πρέπει να περάσουν και να εφαρμοστούν δεκάδες νόμοι και ρυθμίσεις, εξηγεί το δημοσίευμα.

Οι αγορές

«Πιο δύσκολο από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα είναι να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Η Ελλάδα επέστρεψε για πρώτη φορά στις αγορές μετά τον Μάιο του 2014 με ένα πενταετές ομόλογο και η κυβέρνηση θέλει μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 να ξαναδοκιμάσει.

Από οικονομικούς κύκλους της Αθήνας αναμένεται ότι ήδη τον Νοέμβριο θα γίνει ένα ακόμα βήμα για την επιστροφή στις αγορές. 20 μικρότερα ομολόγων αξίας 29,7 δισ. ευρώ, που είχαν προκύψει από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους τον Φεβρουάριο του 2012 θα μετατραπούν σε 4 ή 5 νέα μεγαλύτερα. Η ανταλλαγή αυτή αποσκοπεί στην βελτίωση της ρευστότητας των ομολόγων, με λήξεις μεταξύ έξι και 25 ετών», γράφει ακόμη η γερμανική εφημερίδα.

Στόχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών είναι να χτίσει ένα χρηματοδοτικό απόθεμα 12 έως 15 δισ. ευρώ μέχρι την λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον επόμενο Αύγουστο ώστε να είναι θωρακισμένη σε δύσκολες συνθήκες, συνεχίζει το δημοσίευμα. «Πιθανό θεωρείται επίσης οι Ευρωπαίοι πιστωτές να δημιουργήσουν ένα δίχτυ ασφαλείας για την Αθήνα ώστε να καθησυχάσουν τις αγορές», συνεχίζει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...