Πολεμικό Ναυτικό

"Aποκεφαλισμοί" στο ΠΝ για την προσάραξη της φρεγάτας «ΚΑΝΑΡΗΣ» - Οργή στη σύσκεψη ΓΕΕΘΑ-ΓΕΝ-ΥΠΕΘΑ

Σειρά συσκέψεων με τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, όπου συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της προσάραξης της φρεγάτας ΚΑΝΑΡΗΣ.

Σύμφωνα με πηγές, θεωρήθηκε αδιανόητο να συμβεί κάτι τέτοιο και μάλιστα στο Σαρωνικό και ως εκ τούτου πρόκειται "να πέσουν κεφάλια" μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ προσάραξε χθες σε αβαθή ύδατα στη νησίδα Αταλάντη του Σαρωνικού Κόλπου, νοτιοδυτικά της Ψυττάλειας, επιστρέφοντας από προγραμματισμένη δραστηριότητα στον ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Σημαντικές ζημιές έχει υποστεί η φρεγάτα «Κανάρης» από την προσάραξη της στην νησίδα Αταλάντη, λίγο έξω από το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

Ο ανθυποβρυχιακός θόλος έχει σχεδόν καταστραφεί, αφού σφήνωσε στα βράχια, ενώ τις επόμενες ώρες και ημέρες που το πλοίο θα μπει στη δεξαμενή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θα υπάρχει πλήρης εικόνα για το μέγεθος των ζημιών.

Όσον αφορά στα αιτία, το ατύχημα όπως όλα δείχνουν οφείλεται μάλλον σε ανθρώπινο λάθος και βεβαίως θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες όχι μόνον από τον κυβερνήτη του πλοίου, αλλά και σε αξιωματικούς πολύ πιο πάνω.

Η φρεγάτα «Κανάρης» από χθες έχει ξεφορτώσει καύσιμα και πυρομαχικά στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας και θα πάει στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μέχρι αύριο Σάββατο.

Οι φόβοι ήταν μήπως η πρόσκρουση έχει καταστρέψει τις προπέλες, αλλά και η πιθανή ύπαρξη ρηγμάτων. Στις ανησυχίες αυτές, ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει τα επόμενα 24ωρα.

Το βέβαιον είναι ότι το σόναρ που βρίσκεται στην πλώρη της φρεγάτας και χρησιμοποιείται για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις, έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές.

Ποιος ευθύνεται για την προσάραξη θα το δείξει η έρευνα. Μάλλον το ατύχημα οφείλεται σε λάθος χειρισμό έπειτα από κακή εκτίμηση. Σε ένα σημείο όμως που οι Έλληνες κυβερνήτες των πλοίων περνούν τόσο συχνά το λάθος αυτό δεν μπορεί να συγχωρεθεί, ιδίως όταν σε μία κρίσιμη περίοδο για τα ελληνοτουρκικά στερείται μία φρεγάτα από το Στόλο.

Είναι βέβαιο πώς το πλοίο θα μείνει εκτός για αρκετό καιρό. Το πόρισμα για τις ζημιές θα δείξει πόσο.

Μεγάλα λάθη έγιναν και στην επικοινωνιακή διαχείριση του όλου θέματος. Αρχικά δόθηκε η εντύπωση πώς δεν πρόκειται για σοβαρό περιστατικό, αλλά για κάτι άμεσα αντιμετωπίσιμο. Μόνο έτσι δεν ήταν τα πράγματα. Στη συνέχεια ειπώθηκε πώς τα ρυμουλκά του Πολεμικού Ναυτικού θα αποκολλούσαν το πλοίο από την ξέρα, αλλά ούτε αυτό δεν συνέβη και βεβαίως το πλοίο στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας συνοδεύτηκε από ρυμουλκό και δεν πήγε μόνο του.

Το Πολεμικό Ναυτικό φαίνεται να πληρώνει κι αυτό τα γλέντια κυβερνήσεων πάρα πολλών χρόνων. Άφησαν τον Στόλο στην τύχη του και τώρα οι λογαριασμοί (από εκείνα τα γλέντια των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) έχουν έρθει όλοι μαζί προς πληρωμή… Αυτή η πραγματικότητα βέβαια δεν απαλλάσσει τους σημερινούς κυβερνώντες, αλλά και όσους στην ιεραρχία του ΠΝ έχουν την ευθύνη της ενημέρωσής τους.

Τον τελευταίο χρόνο έχουν υπάρξει περιστατικά με ατυχήματα στον Στόλο, που ευτυχώς χάρη στον κόσμο που υπηρετεί στα πλοία, δεν είχαν δραματικές συνέπειες. Όμως πόσα καμπανάκια πρέπει να χτυπήσουν για να καταλάβει η ηγεσία πως πρέπει να πάψουν να “στρογγυλεύουν τις γωνίες” και να πουν τα πράγματα με τ΄ όνομά τους;

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ