Κόσμος

10 εκατ. λίρες επένδυσε η Βασίλισσα Ελισάβετ σε φορολογικούς παραδείσους - Τι αποκαλύπτει τεράστια διαρροή εγγράφων

Αρχηγούς κρατών και επιφανείς πολιτικούς, επιχειρηματίες, καθώς και προσωπικότητες της ψυχαγωγίας και του αθλητισμού που έχουν επενδύσει την περιουσία τους σε φορολογικούς παραδείσους αποκάλυψε μία νέα διαρροή εγγράφων πό δύο εταιρείες παροχής υπηρεσιών offshore, καθώς και από 19 εταιρικά μητρώα, ρίχνει φως στον μυστικό κόσμο των υπεράκτιων οικονομικών κέντρων της υφηλίου.

Τα έγγραφα ελήφθησαν από τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία μοιράστηκε τα στοιχεία με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και ένα δίκτυο περισσότερων από 380 δημοσιογράφων σε 67 χώρες.

Η συνολική διαρροή φτάνει τα 1,5 Terrabyte, κοινώς το μέγεθος ενός ολόκληρου σκληρού δίσκου γεμάτου αποκακαλύψει.
Τα «Paradise Papers» αποκαλύπτουν...  σημεία και τέρατα. Περίπου δέκα εκατομμύρια λίρες από την ιδιωτική  περιουσία της Βασίλισσας Ελισάβετ έχουν επενδυθεί σε funds στα Νησιά Κέιμαν και τις Βερμούδες. Ένα μικρό ποσό έχει καταλήξει σε μία εταιρία που βρίσκεται πίσω από το BrightHouse, μία αλυσίδα που έχει κατηγορηθεί για παράνομο δανεισμό.

Την ίδια ώρα, εμφανίζονται οι offshore δεσμοί υπουργών και συμβούλων του Ντόναλντ Τραμπ καθώς και σημαντικοί χορηγοί εμφανίζονται στα διαφυγόντα δεδομένα. Ένας εξ' αυτών είναι ο Γουίλμπορ Ρος, ο οποίος συμμετέχει σε ναυτιλιακή εταιρεία που έχει από το 2014 λάβει έσοδα από ρωσική εταιρεία ενέργειας, συνιδιοκτήτης της οποίας είναι ο γαμπρός του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται και εταριρίες όπως η Nike, η Apple  η Uber και άλλες διεθνείς εταιρείες, που αποφεύγουν τους φόρους με ευφάνταστα λογιστικά κόλπα.

Παράλληλα, Twitter και Facebook έλαβαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια επενδύσεων που τα ίχνη τους οδηγούν σε ρωσικούς κρατικούς οικονομικούς θεσμούς, ενώ ο οικονομικός διαχειριστής του πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, διαχειριζόταν τραστ φοροδιαφυγής στα νησιά Κέιμαν.

Μεγάλα ονόματα της τηλεόρασης και του κινηματογράφου προστατεύουν τον πλούτο τους μέσω πλειάδας offshore.
Δύο Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι χρησιμοποίησαν ένα σύνθετο δίκτυο offshore για να αποκτήσουν μετοχές των ποδοσφαιρικών ομάδων Αρσεναλ και Εβερτον.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ