Κοινωνία

«Φοιτήτρια κοιμόταν σε ντουλάπα εργαστηρίου»: SOS για τη σίτιση και τη θέρμανση στις εστίες

«Παιχνίδια» με τις φοιτητικές εστίες παίζονται τις τελευταίες ημέρες, βάζοντας σε κίνδυνο την λειτουργία τους και δημιουργώντας προβλήματα σε χιλιάδες φοιτητές.

Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, έχει αλλάξει δύο φορές σε λίγους μήνες την ηγεσία του φορέα που εποπτεύει τις φοιτητικές εστίες του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), χωρίς να επιλύεται κανένα πρόβλημα.

Αντίθετα, φοιτητές από πολλές πόλεις της χώρας καταγγέλλουν ότι ζουν χωρίς τα αυτονόητα, καθώς τα προβλήματα χρηματοδότησης αποτυπώνονται στη σίτιση, στη συντήρηση και στην θέρμανση των φοιτητικών εστιών.
Με απόφαση του κ. Γαβρόγλου από τα χέρια του Χρήστου Πιλάλη, πρώην διευθυντή γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη, η διοίκηση του Ιδρύματος «πέρασε» προχθές στα χέρια του Δημήτρη Ζέρβα, διευθυντή του πρώην υπουργού Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά.

Την ίδια ώρα, το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης βρίσκεται σε πολυήμερη κατάληψη από φοιτητές που καταγγέλλουν ότι οι φοιτητικές εστίες, είναι χωρίς ζεστό νερό, συντήρηση, καθαριότητα και θέρμανση και υπάρχει πρόβλημα και με την σίτιση, ενώ συνεχίζουν την κατάληψη στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ με αίτημα την κρατική χρηματοδότηση, ενώ ζητούν και ανακαίνιση των δωματίων στις εστίες.

Αντιπροσωπεία φοιτητών που συνεχίζουν την κατάληψη στο κτίριο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ συναντήθηκαν σήμερα με τον κ. Ζέρβα και τον αντιπρόεδρο Π. Γεωργόπουλο. Ο κ. Ζέρβας παρέλαβε από τους φοιτητές κείμενο με τα αιτήματά τους.

Ο εποπτευόμενος από το υπουργείο Παιδείας φορέας, με αρμοδιότητα τη διαχείριση της φοιτητικής μέριμνας, προγράμματα Δια Βίου Μάθησης και άλλα θέματα νεολαίας, στην οποία ανήκουν και οι φοιτητικές εστίες, έχει να αντιμετωπίσει και καταγγελίες για μη σύννομη λειτουργία του.

Μάλιστα, υπήρξε έγγραφη αναφορά των μελών του Δ.Σ., με την οποία κατήγγειλαν τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΙΝΕΔIΒIΜ, Χρήστο Πιλάλη, ότι, μεταξύ άλλων, καθυστερεί να εισηγηθεί στο Δ.Σ. την εκτέλεση δημόσιων διαγωνισμών για παροχή υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να εισηγείται την αναγκαστική καταφυγή σε απευθείας αναθέσεις και τα προβλήματα που αυτές συνεπάγονται.

Επίσης, ότι δεν έχει φροντίσει για τον ορισμό Ορκωτών Ελεγκτών, ώστε να διενεργηθεί τακτικός διαχειριστικός έλεγχος, ενώ δεν έχει μεριμνήσει για την κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου και επιχειρησιακού σχεδίου του ιδρύματος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κείμενης νομοθεσίας.

Σε έγγραφο, το οποίο έφερε στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Ανδριανός, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ κατηγορείται για καθυστερήσεις σε διαγωνισμούς, αποφυγή ορισμού ορκωτών ελεγκτών και καμία συμμόρφωση προς τις κείμενες νομοθεσίες.

Ενδεικτικά, στο έγγραφο του ΔΣ αναφέρονται:

1. Καθυστερεί να εισηγηθεί στο ΔΣ την εκτέλεση Δημόσιων Διαγωνισμών για παροχή υπηρεσιών με αποτέλεσμα να εισηγείται την αναγκαστική καταφυγή σε Απευθείας Αναθέσεις και τα προβλήματα που αυτές συνεπάγονται.
2. Δεν έχει φροντίσει για τον ορισμό Ορκωτών Ελεγκτών ώστε να διενεργηθεί Τακτικός Διαχειριστικός Έλεγχος.
3. Δεν έχει μεριμνήσει για την κατάρτιση Στρατηγικού Σχεδίου και Επιχειρησιακού Σχεδίου του Ιδρύματος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κείμενης νομοθεσίας.

Πολλά προβλήματα ταλαιπωρούν τους φοιτητές τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι ζουν υπό το φόβο διακοπής βασικών αγαθών.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπως περιγράφεται με γλαφυρό τρόπο στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης: «Την προηγούμενη χρονιά βρήκαμε φοιτήτρια να κοιμάται μέσα σε ντουλάπα εργαστηρίου»! Ήταν μία από φράσεις που ακούστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, το οποίο, με αφορμή την παρουσία φοιτητών, συζήτησε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης το οξύ πρόβλημα στέγασης που απειλεί 200 περίπου φοιτητές με διακοπή των σπουδών τους.

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) πραγματοποίησαν πριν από λίγες ημέρες φοιτητές, ζητώντας να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα στέγασης 222 φοιτητών, οι οποίοι έμειναν εκτός των φοιτητικών εστιών, επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμα δωμάτια στις υπάρχουσες κτιριακές υποδομές.

Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι, από τις 342 αιτήσεις που έγιναν φέτος, από φοιτητές και φοιτήτριες που πληρούν τα προβλεπόμενα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια για την εισδοχή στις φοιτητικές εστίες, μόνο 120 είχαν θετικό αποτέλεσμα.

Οι εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων δηλώνουν ότι κάποιοι από αυτούς που απορρίφθηκαν δεν θα μπορέσουν να σπουδάσουν και θα γυρίσουν στις πόλεις τους, καταγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, άθλιες συνθήκες διαβίωσης με χαλασμένα ασανσέρ, ελλιπές προσωπικό και μούχλα στα ταβάνια...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...