Ελληνοτουρκικά

Τουρκική θύελλα για ΣΥΡΙΖΑ: Δεν καταργείται η Σαρία στην δυτική Θράκη - Ιδρυση δικαστηρίων Σαρίας η απαίτηση Ερντογάν

Νέες "θύελλες" μας έρχονται από την Άγκυρα σχετικά με τον νέο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για την Σαρία στην Δυτική Θράκη , που πιθανόν να υποκρύπτουν ακόμη και τουρκική προσπάθεια "δημιουργίας" δικαστηρίων της Σαρίας στην Ελλάδα. 

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα περί αλλαγών στην εφαρμογή του ισλαμικού νόμου στην περιοχή της Δυτικής Θράκης προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην Τουρκία, στην οποία από ότι διαφαίνεται « υπάρχει πληροφόρηση για το θέμα αυτό».

Ο Τούρκος καθηγητής Ali Huseyinoglu από το Ινστιτούτο Βαλκανικών Ερευνών του Πανεπιστημίου της Α.Θράκης , δήλωσε ότι η Σαρία δεν καταργείται από τη νέα ελληνική νομοθεσία που θα υποβληθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο τις επόμενες ημέρες.

«Η νομοθεσία αντικατοπτρίστηκε λανθασμένα σε μερικά ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, υποστηρίζοντας ότι ο Ισλαμικός νόμος καταργείται στην Δυτική Θράκη  κάτι που είναι λάθος. Η Σαρία δεν καταργείται στην Ελλάδα «, δήλωσε ο Χουσείνογλου .

Αντ 'αυτού, ο Τούρκος καθηγητής  είπε, το νομοσχέδιο ασχολείται μόνο με ένα μέρος του ισλαμικού νόμου στην Ελλάδα.

Επί του παρόντος,  υπάρχει αντίρρηση σχετικά με ζητήματα κληρονομιάς από τα μέλη της οικογένειας, τα οποία πρέπει να κριθούν από τον μουφτή (μουσουλμάνος κληρικός), κάτι το οποίο  προκάλεσε εντάσεις , τόνισε ο ίδιος.

Ο Huseyinoglu δήλωσε ότι ο ισλαμικός νόμος στην Ελλάδα αποτελεί  ειδική νομοθεσία που εφαρμόζεται μόνο στη Δυτική Θράκη και δεν πρέπει να συγκρούεται με τους γενικούς νόμους της Ελλάδας.

«Έχουν υπάρξει κάποιες ανωμαλίες σχετικά με τις τελικές αποφάσεις των μουφτήδων εδώ και πολλά χρόνια και η νέα νομοθεσία προσπαθεί να διορθώσει αυτή την κατάσταση, πρόσθεσε» ο Huseyinoglu.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο ισλαμικός νόμος είναι ενεργός στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου υπάρχουν συγκεκριμένα δικαστήρια της Σαρία, αλλά δεν είναι δυνατόν να ληφθεί απόφαση που είναι ενάντια στο βρετανικό δίκαιο!

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνησή του θα υποβάλει νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο, το οποίο  θα αλλάξει κάποιους κανονισμούς σχετικά με την εφαρμογή του νόμου της Σαρία στην Δυτική Θράκη.

Η Δυτική Θράκη φιλοξενεί μια μουσουλμανική τουρκική μειονότητα περίπου 120.000 ατόμων,  στην οποία οι μουφτήδες είχαν μέχρι τώρα την  αρμοδιότητα να αποφασίζουν για θέματα οικογενειακής φύσεως και κληρονομιάς των Μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών.

Ο Τσίπρας είπε ότι η νέα νομοθεσία θα καταστήσει προαιρετική την δικαιοδοσία του μουσουλμάνου κληρικού.

Αυτό θα σημαίνει ότι σε περίπτωση που όλες οι πλευρές συμφωνήσουν να κριθεί από τον μουφτή, θα έχει τη δικαιοδοσία σε αυτή την περίπτωση.

Ωστόσο, εάν μία από τις πλευρές αρνηθεί την κρίση του  μουφτή, η υπόθεση θα προσαχθεί στα ελληνικά πολιτικά δικαστήρια.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι τα ζητήματα κληρονομιάς μεταξύ των μελών της μειονότητας θα καθορίζονται από το ελληνικό αστικό δίκαιο και όχι από τον ισλαμικό νόμο, αν κάποιος δεν επιλέξει τον  ισλαμικό νόμο σε γραπτό έγγραφο.

Ο Huseyinoglu τόνισε ότι η εφαρμογή του νόμου της Σαρίας στην Δυτική Θράκη είναι δικαίωμα και αυτό το δικαίωμα δεν αμφισβητείται.

«Δεν περιμένω ότι η Σαρία θα καταργηθεί εντελώς στο εγγύς μέλλον», κατέληξε ο Τούρκος καθηγητής.

«Η Ελλάδα έχει μόνο έναν κύριο λόγο να διορίσει μουφτήδες από το 1991. Οι Έλληνες αξιωματούχοι λένε ότι επειδή ο μουσουλμάνος έχει δικαστική εξουσία διορίζουμε το δικό μας αξιωματούχο», ανέφερε ο ίδιος .

Η εκλογή μουσουλμάνων κληρικών από την μειονότητα  στην Ελλάδα ρυθμίστηκε στη Συνθήκη της Αθήνας μεταξύ της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1913 και αργότερα συμπεριελήφθη στο ελληνικό νόμο 2345/1920, αναφέρει το τουρκικό άρθρο .

Ωστόσο, η Ελλάδα ακύρωσε το νόμο αυτό το 1991 και άρχισε να διορίζει η ίδια τον μουφτή.

Επειδή εδώ  έχουμε να κάνουμε με Τούρκους παμπόνηρους , πολύ πιθανό η τουρκική πλευρά να ζητήσει ...λέμε....από την κυβέρνηση την ίδρυση δικαστηρίων της Σαρίας στην Ελλάδα , για να κάνουν πλήρως κουμάντο οι μουφτήδες. Αυτός άλλωστε είναι και ο κύριος στόχος του Ερντογάν.

Σε  μια χώρα όμως που ονομάζεται ευρωπαϊκή και σε μια διαφημιζόμενη ως  «προοδευτική» ( τρομάρα τους)  κυβέρνηση μια τέτοια απόφαση θα ήταν εθνικά επιζήμια και θα προκαλούσε πλήθος προβλημάτων στην ίδια την δομή της, αλλα και στους ίδιους τους Έλληνες πολίτες  .

Τι θα γίνονταν  για παράδειγμα σε περίπτωση αντιδικίας ενός Έλληνα χριστιανού με ένα μουσουλμάνο ο οποίος θα απαιτούσε επίμονα την χρήση της Σαρία για το όποιο ζήτημα ;

Ο κίνδυνος από τα "νταραβέρια" με τους Τούρκους είναι γνωστά και μη εξαιρετέα…η λύση  όμως είναι μία και αδιαπραγμάτευτη.

Ο Μουφτής ο οποίος διορίζεται από το ελληνικό κράτος θα έχει μόνο θρησκευτικά καθήκοντα , …τα υπόλοιπα που αφορούν δικαστικά και οικογενειακά θέματα  θα είναι αρμοδιότητα των ελληνικών δικαστηρίων...τελεία και παύλα .

Άλλωστε τέτοια δικαιοδοσία δεν έχει το ελληνικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη για τους 3 χιλιάδες Έλληνες που ζουν εκεί , πως οι Τούρκοι ζητούν τέτοια δικαιώματα στην Δυτική Θράκη ;

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...