ΗΠΑ

Τζορτζ Παπαδόπουλος: Ο ελληνοαμερικανός που το έπαιξε διαπραγματευτής μεταξύ Κρεμλίνου και Λευκού Οίκου «καίει» τον Τραμπ

Όταν στις 27 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, οι πράκτορες του FBI τον υποδέχθηκαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Dulles, έξω από την Ουάσιγκτον, ο Τζόρτζ Παπαδόπουλος, ο φιλόδοξος νέος που ονειρευόταν μία θέση δίπλα από τον Αμερικανό πλανητάρχη, αντιλήφθηκε αμέσως ότι ο (φανταστικός) του κόσμος είχε καταρρεύσει.

Ο επικεφαλής της ομάδας των πρακτόρων του έδειξε την ταυτότητά του, του είπε ότι είναι υπό σύλληψη για σοβαρή υπόθεση που άπτεται της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας, του διάβασε τα δικαιώματά του και τον συνόδευσε στα γραφεία του FBI όπου άρχισε εντατική ανάκριση.

 

Η κατηγορία; Ότι ο Παπαδόπουλος «πιάστηκε» ψευδόμενος για τι επαφές που είχε με δύο άτομα, ένα άνδρα και μία γυναίκα, υποτίθεται ρωσικής καταγωγής, για τους οποίους πίστεψε ότι λύνουν και δένουν στο Κρεμλίνο. Για την κοπέλα είχε ενημερώσει τους υπευθύνους της εκστρατείας του
Ντόναλντ Τραμπ, ότι ήταν ανηψιά του Βλαντιμίρ Πούτιν, για να διορθώσει λίγο μετά και αυτή τη ψευδή πληροφορία. Βεβαίως, δεν ήταν συγγενής του προέδρου της Ρωσίας.

 

Η περίφημη συνάντηση της 31ης Μαρτίου 2016, κατά την οποία ο Τζορτζ Παπαδόπουλος προτείνει τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν παρουσία του τότε υποψήφιου πλανητάρχη, είναι το πιο σημαντικό στοιχείο που οι Ρεπουμπλικανοί απαξιώνουν ενώ οι Δημοκρατικοί αναδεικνύουν - Ο ειδικός εισαγγελέας είχε αποφασίσει ήδη από το καλοκαίρι του 2017 ότι ο νεαρός Παπαδόπουλος ίσως να είναι το όχημα για να φτάσει στον πρόεδρο Τραμπ και να αποκαλύψει τις σχέσεις του με τη Μόσχα

Προφανώς ήταν πράκτορας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών με έδρα το Λονδίνο, η οποία όταν προσεγγίστηκε από τον Παπαδόπουλο, δεν δέχθηκε καν να τον συναντήσει. Αργότερα, όταν την ενημέρωσε για την ιδιότητά του, εκείνη με περισσή χαρά απάντησε θετικά, σύμφωνα με τη δικογραφία, μέρος της οποίας δημοσιοποιήθηκε στην αρχή της εβδομάδας.

Ο άνδρας, ο οποίος αναφέρεται ως «καθηγητής» στα δικαστικά έγραφα, είναι από τη Μάλτα και λέγεται Joseph Mifsud. Ο ίδιος αρνήθηκε όλα τα αναφερόμενα στη δικογραφία, είπε ότι όντως είναι καθηγητής, και ότι δεν είχε την παραμικρή σχέση με τη Μόσχα. Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να εξετάζουν τις σχέσεις του με τους Ρώσους, όπως και το γεγονός ότι γνώριζε για την κλοπή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον, νωρίτερα από την αποκάλυψη του κτυπήματος των χάκερς. Από την έρευνα ανακάλυψαν ότι γνωρίζει τον πρέσβη της Ρωσίας στη Μόσχα, Alexander Yakovenko, και έχουν αποδεικτικό στοιχείο μία φωτογραφία που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ρωσικής πρεσβείας. Ο Misfud συναντήθηκε με τον πρέσβη υπό την ιδιότητά του διευθυντή της London Academy of Diplomacy, του Πανεπιστημίου της East Anglia, και συζήτησε με τον Yakovenko τα αποτελέσματα συνεδρίου του Global University, που έγινε στη Μόσχα στις 24 και 25 Απριλίου του 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και παρά τις διαψεύσεις του κ. Misfud, στην Ουάσιγκτον εικάζουν ότι ο Μαλτέζος καθηγητής συνεργάστηκε με τη Ρωσία σε διάφορα επίπεδα και πεδία.

Πρεμιέρα στο FBI τον Ιανουάριο του 2017

Η αντίστροφη μέτρηση για τον Παπαδόπουλο άρχισε στις 27 Ιανουαρίου 2017, όταν κλήθηκε για πρώτη φορά από το FBI. Ήταν Παρασκευή, μία ακριβώς εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, ως του 45ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Για πρώτη φορά συνειδητοποιεί ότι τα μυστικά του είχαν γίνει κτήμα των αμερικανικών αρχών. Οι ερωτήσεις ήταν στοχευμένες, όπως θα δούμε παρακάτω και οι έμπειροι ανακριτές, γνώριζαν ότι ο Παπαδόπουλος δεν έλεγε αλήθεια. Είχαν στην κατοχή τους μέρος του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου, αλλά και των μηνυμάτων που αντάλλασσε στο Facebook και στα άλλα κοινωνικά δίκτυα με τους «Ρώσους» και τους συνεργάτες του στην εκστρατεία του Τραμπ.

Στις 19 Ιανουαρίου, μία μέρα πριν την ορκωμοσία, όσοι βρεθήκαμε στη δεξίωση στο ξενοδοχείο St. Regis, προ τιμή του Ρέινς Πρίμπους και του Τζόρτζ Τζιτζίκου, γίναμε μάρτυρες τραγελαφικών γεγονότων. Ο νεαρός Παπαδόπουλος να γυροφέρνει αμήχανος στο χώρο της δεξίωσης και να μην μπορεί να απαντήσει στο βασικό ερώτημα: Ποιά θέση πήρε στη νέα κυβέρνηση. Δεν είχε αναλάβει κανένα πόστο στο Λευκό Οίκο, όπως γνωρίζαμε. Εκείνο το βράδυ μας είπε ότι επέλεξε να συνεχίσει τις σπουδές του στο Λονδίνο. Παρ’ όλα αυτά, τα ελληνικά δελτία ειδήσεων της επομένης μέρας, του έπλεκαν το εγκώμιο και ισχυρίζονταν ψευδέστατα ότι ο Παπαδόπουλος είναι το ...δεξί χέρι του Ντόναλντ Τραμπ.

Δεν ήταν η μοναδική κακή στιγμή των ελληνικών μέσων ενημέρωσης όσον αφορά τον Παπαδόπουλο. Την επομένη της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί ζητούσαν «εκβιαστικά» από συγγενείς του συνεντεύξεις ακόμα και για το είδος της εργασίας για την οποία επιλέχθηκε από τον νικητή των αμερικανικών εκλογών. Ο Παπαδόπουλος εκείνη τη δεδομένη στιγμή, δεν ήταν συνεργάτης του Τραμπ, και σιωπηλά είχε απομακρυνθεί, παρά το γεγονός ότι δύο μέρες πριν τις εκλογές, την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016, παρουσιάστηκε στο Σταθάκειο Κέντρο της Αστόριας για να καλέσει τα μέλη της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας να ψηφίσουν τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Μίλησε στα ελληνικά και ενθουσίασε το συντηρητικό ακροατήριο. Ευχόταν ότι στο Μανχάταν, όπου βρίσκονταν τα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας του Τραμπ θα έφταναν τα ...νέα της Αστόριας. Εκείνο το βράδυ και υπό καθεστώς ανωνυμίας ακούστηκε για πρώτη φορά ότι ο Παπαδόπουλος είναι υποστηρικτής της προσέγγισης Αμερικής και Ρωσίας, μία πληροφορία που διέδωσαν οι ομογενείς του «ξανθού έθνους».

Ο Τζόζεφ Μιφσούν (δεξιά) με τον Ρώσο πρέσβη στο Λονδίνο Αλεξάντερ Γιακοβένκο που εμπλέκονται στην υπόθεση


Ο Παπαδόπουλος περίμενε υπομονετικά να τελειώσει η εκδήλωση του St. Regis, για να μιλήσει με τον Πρίμπους. Ο τελευταίος, όπως είδαμε οι δημοσιογράφοι, έφυγε χωρίς να τον χαιρετίσει.

Οι φίλοι του Παπαδόπουλου τον προέτρεψαν να του μιλήσει και τον άκουσαν οι παριστάμενοι δημοσιογράφοι να λέει «μα αφού δεν με γνωρίζει».

Σημειώνω ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, έκανε μία μικρή αναφορά στον Παπαδόπουλο, εμμέσως καλώντας τον τότε προσωπάρχη του Λευκού Οίκου να του δώσει και αυτού μία δουλειά (στην κυβέρνηση). Ήταν μία στιγμή μεγάλης αμηχανίας για τον κ. Πρίμπους, ο οποίος στράφηκε προς την δεξιά πλευρά του μεγάλου σαλονιού, κάνοντας ότι δεν άκουσε τον Αρχιεπίσκοπο. Αποδείχθηκε αργότερα ότι δεν είχε καταλάβει περί τίνος επρόκειτο...

Προηγουμένως, ο Πρίμπους είχε αναφερθεί στους Ελληνοαμερικανούς που τον βοήθησαν στην προεκλογική περίοδο, και στη νίκη του Τραμπ, και όταν ηγείτο του Ρεπουμλικανικού Κόμματος, χωρίς να μιλήσει για τον Παπαδόπουλο. Ως να μην υπήρξε ποτέ...

Λίγο πριν, είχε εκφωνήσει μία βαρυσήμαντη ομιλία για την Ορθοδοξία, προκαλώντας δέος στο ακροατήριο, όταν αναφέρθηκε στα κεφάλια των Χριστιανών, που κείτονταν στις ακτές της Μεσογείου, ως αποτέλεσμα των φρικαλέων πράξεων των τζιχαντιστών του ISIS. Αφού υπογράμισε την αφοσίωσή του στην Ορθοδοξία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, τόνισε:

«Θα ήθελα να δω την ημέρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ να εμφανίζεται στην εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη, να αναγνωρίσει την καταπίεση και τον αγώνα που δίνει. Δεν είναι μόνο σύμβολο για την ορθόδοξη εκκλησία αλλά και για τους πιστούς σε όλο τον κόσμο, όταν έχεις χριστιανικά κεφάλια να κείτονται στις ακτές της Μεσογείου και το ISIS να κερδίζει έδαφος σε όλο τον κόσμο» σημείωσε.

Οκτώ μέρες μετά την τιμητική εκδήλωση του Hellenic Initiative στο St Regis, και επτά μέρες μετά την ορκωμοσία του Τραμπ, το FBI καλεί για πρώτη φορά τον Παπαδόπουλο για ανάκριση. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο λέει ψέματα, αν και παραδέχεται ότι ο «Ρώσος καθηγητής» του είχε μιλήσει για την κλοπή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον. Ισχυρίζεται όμως ότι πληροφορήθηκε το γεγονός πριν αρχίσει να εργάζεται για την εκστρατεία του Τραμπ.

Οι πράκτορες του FBI καλούν ξανά τον Παπαδόπουλο για ανάκριση στις 16 Φεβρουαρίου 2017. Φεύγοντας από το χώρο της ανάκρισης και ενώ το FBI παρακολουθεί κάθε του κίνηση, εξαφανίζει τους λογαριασμούς του από το Facebook και άλλα κοινωνικά δίκτυα. Ο λόγος για τον οποίο το έκανε μέσα στον πανικό του, ήταν διότι οι ερωτήσεις που δέχθηκε από τους πράκτορες αφορούσαν πληροφορίες που βρήκαν στον λογαριασμό του στο Facebook, όπου βλακωδώς αντάλλασσε μηνύματα και με τη «Ρωσίδα». Ίσως να αποδειχθεί ότι ήταν το μοιραίο του λάθος, διότι πλέον η παρακολούθηση γίνεται με δικαστική απόφαση.

Αν και οι πόρτες του Λευκού Οίκου είχαν ήδη κλείσει, ο Παπαδόπουλος ήταν συχνά καλεσμένος στην Ελλάδα

Το FBI συνεχίζει να τον παρακολουθεί παντού, ακομα και στον Πλατύ Γυαλό της Μυκόνου όπου είχε πάει με φίλους του για να παρακολουθήσει επίδειξη μοντέλων και χορό της ...κοιλιάς. Στην πορεία οι Αμερικανοί βλέπουν μία εντατική προσπάθεια να εξαφανίσει τα ίχνη του, αφού στο μεταξύ έχουν εξασφαλίσει πρόσβαση στο κινητό του και το ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο, χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει. Ο Παπαδόπουλος, στο μεταξύ, αλλάζει και τον αριθμό του κινητού του και γενικά κινείται υπό την επήρρεια φόβου.

Ο ειδικός εισαγγελέας είχε αποφασίσει το καλοκαίρι ότι ο νεαρός Παπαδόπουλος, για τον οποίο ήδη γνωρίζει ότι δεν είπε την αλήθεια ούτε στο βιογραφικό του, ίσως να είναι το όχημα για να φτάσει στον Πρόεδρο Τραμπ και να αποκαλύψει τις δικές του σχέσεις με τη Μόσχα. Πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι ο «αδύναμος κρίκος» της υπόθεσης που αφορά τη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι στον ίδιο λογαριασμό, που έσπευσε να εξαφανίσει, είχαν δημοσιευθεί φωτογραφίες με πολιτικά πρόσωπα της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως ο Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος, και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Παλαιότερα είχε συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, όταν η ομάδα του Ινστιτούτου Χάτσον επισκέφθηκε το Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, στο πλαίσιο ταξιδιού που είχε σχέση με την ενέργεια στην ανατολική Μεσόγειο. Είχε συναντηθεί και με τον πρώην πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια στο πλαίσιο επίσκεψης του American Hellenic Institute στη Λευκωσία.

Ο Παπαδόπουλος είχε εμπλακεί και στη διοργάνωση ενός συνεδρίου για την ενεργειακή πολιτική στη Μεσόγειο, με ειδική αναφορά στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, για το Ινστιτούτο Χάτσον, το οποίο φέρεται να είχε χρηματοδοτήσει η Λευκωσία με αρκετές χιλιάδες δολάρια. Γνώστης της υπόθεσης αυτής είπε στο ΘΕΜΑ ότι ο Παπαδόπουλος μαζί με στέλεχος του Hudson και ένα παράγοντα της Ομογένειας, επισκέφθηκαν τον τότε Κύπριο πρέσβη εν μέσω οξύτατης οικονομικής κρίσης και του ζήτησαν ένα μεγάλο ποσό για να καλυφθούν τα έξοδα του συνεδρίου. Ο πρέσβης της Κύπρου «απλά αφαίρεσε ένα μηδενικό από το εξωφρενικό ποσό που του ζήτησαν», είπε το ίδιο άτομο, «και τους τα έδωσε». Το συνέδριο δεν στέφθηκε από επιτυχία, το παρακολούθησαν στην πλειοψηφία τους ομογενείς και πολύ λίγοι Αμερικανοί, και τα χρήματα της κυπριακής κυβέρνησης δεν έπιασαν τόπο. Σύμφωνα με πληροφορίες κρούση για χρηματοδότηση έγινε και στην ελληνική πρεσβεία της Ουάσιγκτον, χωρίς επιτυχία.

Οσοι τον γνώρισαν ήταν εύκολο να καταλάβουν από την πρώτη στιγμή ότι είχε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, και ότι έμοιαζε να προσπαθεί να παρουσιαστεί ως «ένας άνθρωπος με γνώσεις» για τον τρόπο που λειτουργεί η Ουάσιγκτον. Για όσους δεν γνωρίζουν, η φράση είναι κλασσική και αφορά όσους προσποιούνται ότι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο.

Αργότερα κατάφερε να παρουσιάζεται ως «ο παράγοντας που λύνει και δένει», στην αμερικανική πρωτεύουσα, ιδιαίτερα μετά την αναφορά του τότε υποψήφιου προέδρου Τραμπ στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Πόστ», την 21η Μαρτίου 2016, ότι ο Παπαδόπουλος «είναι καταπληκτικό παιδί».

Τα βήματά του ήταν στοχευμένα αλλά και άτσαλα ταυτόχρονα, παρά το γεγονός ότι μαθήτευσε κοντά σε ένα σημαντικό παράγοντα, που έβρισκε ανοικτές πόρτες εύκολα στην Ουάσιγκτον, την Αθήνα και το Τελ Αβίβ. Ήταν ταυτόχρονα συνομιλητής των Αμερικανών και των Ισραηλινών, και το εντυπωσιακό που τον χαρακτήριζε ήταν ότι του είχαν εμπιστοσύνη και τον άκουγαν με προσοχή στα κέντρα εξουσίας.

Ο εν λόγω παράγοντας ήταν ειδικός στην ανεύρεση ταλέντων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην αμερικανική κυβέρνηση και στο Κογκρέσο ως «προπαγανδιστές των ελληνικών εθνικών θεμάτων». Σε μία συνάντηση με δημοσιογράφο, στο βιβλιοπωλείο-εστιατόριο Kramerbooks & Afterwords, στην πλατεία Dupont, ο παράγοντας προσπάθησε να τον πείσει ότι αξίζει υποστήριξης ο Παπαδόπουλος, κάνοντας την πρόβλεψη ότι μία μέρα θα πετύχει. Μετά από λίγες μέρες ο παράγοντας τον ενημέρωσε ότι ο Παπαδόπουλος θα εργαστεί στο Λονδίνο σε διεθνές ενεργειακό κέντρο, στο οποίο είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και οι Ισραηλινοί. Απ’ εκεί και πέρα ο νεαρός Παπαδόπουλος «έγραψε» μία πορεία, που με βάση τη συμφωνία του με τον ειδικό εισαγγελέα, θα τον οδηγήσει, έστω και για έξι μήνες, στη φυλακή.

H συμφωνία του Τζόρτζ Παπαδόπουλου με τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μούλερ, κρύβει ένα μεγάλο μυστικό, υποστηρίζουν όσοι έχουν γνώση παρόμοιων ερευνών και ανακρίσεων.
Πιστεύουν ότι το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Επαρχιακό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον, είχε συμφωνηθεί από το καλοκαίρι και σ’ αυτό περιλαμβάνεται η υποχρέωση του Παπαδόπουλου να συνεχίσει να συνομιλεί με πρώην συνεργάτες του ή στελέχη που είχαν σχέση με την εκστρατεία του προέδρου Τραμπ και να τους μαγνητοφωνεί.

Η πρακτική είναι γνωστή στην Αμερική, ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις που ένας κατηγορούμενος συμφωνήσει να συνεργαστεί με τις Αρχές και να διασωθεί με μία ελαφριά ποινή. Η πιθανότητα αυτή, έχει προκαλέσει πανικό σε όσους είχαν σχέσεις καθ’ οιονδήποτε τρόπο μαζί του, διότι ενώ η μαγνητοφώνηση συνομιλιών απαγορεύεται από το νόμο, αποτελεί σε τέτοιες περιπτώσεις νόμιμη διαδικασία, που έχει εγκριθεί μυστικά από το δικαστήριο.

Ο τρόπος με τον οποίο ο ειδικός ανακριτής εγκλώβισε τον Παπαδόπουλο, αποδείχθηκε και εύκολος, εάν οι πληροφορίες είναι ορθές. Όταν έφτασε στο αεροδρόμιο Ντάλλες και τον υποδέχθηκαν με το ένταλμα σύλληψης, φέρονται να του είπαν ότι η κατηγορία που αντιμετώπιζε ήταν η παραβίαση του νόμου Logan Act violation, που ισοδυναμεί με προδοσία, διότι απαγορεύει διαπραγματεύσεις και συζητήσεις με τους Ρώσους σε κάθε επίπεδο, πόσο μάλλον όταν έλεγε ότι αντιπροσώπευε τον υποψήφιο πρόεδρο της Αμερικής. Στην ανάκριση του παρουσίασαν μία φρικτή κατάσταση, καθώς του έδωσαν να καταλάβει ότι γνώριζαν τους διαλόγους του με τον Μαλτέζο καθηγητή και την υποτιθέμενη ανηψιά του Πούτιν. Απ’ εκεί και πέρα, ήταν πολύ εύκολη η συμφωνία για να καρφώσει όλους όσους γνώριζαν το αντικείμενο της «αποστολής» του και τον ενθάρρυναν. Αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό με ποιούς επιχείρησε να μιλήσει μετά τη σύλληψη του και ποιές ήταν οι οδηγίες του FBI ώστε να έχουν αποδείξεις για την εκκολαπτόμενη συνεργασία της εκστρατείας Τραμπ με το Κρεμλίνο.
Παρά το γεγονός ότι οι ισχυρισμοί του Παπαδόπουλου διαψεύστηκαν από τον Πρόεδρο Τραμπ και πολλούς εκ των συνεργατών του, λογικά θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι οι αρχές προχώρησαν ταχύτατα στην απαγγελία κατηγοριών επειδή ο Παπαδόπουλος μπόρεσε και μαγνητοφώνησε συνεργάτες του πλανητάρχη, μη υποψιαζόμενοι ότι συνεργαζόταν με το FBI.

Οι «διαπραγματεύσεις» με το Κρεμλίνο

Υπάρχει και μία άλλη πτυχή αυτής της υπόθεσης, που σύμφωνα με τους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, είναι και η πιό πιθανή, παρά το γεγονός ότι οι αρχές την απορρίπτουν. Υποστηρίζουν ότι ο νεαρός Παπαδόπουλος νόμιζε ότι λειτουργούσε ως «διαπραγματευτής» μεταξύ του Κρεμλίνου και της εκστρατείας του Τραμπ και διευκρινίζουν ότι θα ήταν πολιτική αυτοκτονία για τον σημερινό πρόεδρο να συναντούσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ισχυρίζονται ότι μπορούν να αποδείξουν ότι σε όλα τα ηλεκτρονικά μηνύματα του Παπαδόπουλου απαντούσαν πάντα αρνητικά. «Πάνω απ’ όλα ήταν φαντασιόπληκτος που ήθελε να δείξει ότι είναι σημαντικός», τονίζεται από το στρατόπεδο του Τραμπ.

Έχουν, όμως, έτσι τα πράγματα ή οι συνεργάτες του υποψήφιου Τραμπ, πολλοί εκ των οποίων μετακόμισαν στο Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου του 2017, τον ενθάρρυναν να προχωρήσει τις συζητήσεις; Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο Παπαδόπουλος μπορεί να ήταν σε ένα βαθμό «ενοχλητικός», υπό την έννοια ότι τους «βομβάρδιζε» με ηλεκτρονικά μηνύματα, αλλά δεν φαίνεται από τις απαντήσεις ότι του απαγόρευσαν την επαφή με τους Ρώσους. Υπάρχει και μία άλλη σημαντική παράμετρος, στην οποία πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία: Οι αρχές φαίνεται να πιστεύουν ότι ο Παπαδόπουλος ξεκίνησε -στην προσπάθεια του να είναι «χρήσιμος και απαραίτητος»- αυτή την επαφή με τους Ρώσους μέσω του Μαλτέζου καθηγητή, και στη συνέχεια οι επιτελείς του Τραμπ να την συνέχισαν σε άλλο πιο υψηλό επίπεδο, αποκλείοντας τον Παπαδόπουλο, τον οποίο ουσιαστικά παρόπλισαν και του έδειξαν την πόρτα της εξόδου.
Αν παρακολουθήσει κανείς την πορεία της διαπραγμάτευσης του Παπαδόπουλου με τους Ρώσους, όπως την παρουσιάζουν οι αμερικανικές αρχές, ξαφνικά θα δει ότι αυτή γίνεται υποτονική, εκτός εάν ο εισαγγελέας φυλάει άσσους στο μανίκι του. Εκείνο το καλοκαίρι έγιναν και οι περισσότερες επαφές των αξιωματούχων της εκστρατείας του Τραμπ με τον πρέσβη της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον, στις οποίες συμμετείχαν ο γαμπρός και ο γιος του μετέπειται προέδρου, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μαικ Φλιν, και γενικά οι πιο στενοί του συνεργάτες. Στις 9 Ιουνίου 2016, και ενώ ο Παπαδόπουλος συνεχίζει να στέλνει μηνύματα στους συνεργάτες του Τραμπ, ο γιος του, ο Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ, ο Πολ Μαναφορτ που κατηγορήθηκε ήδη από τις αρχές και ο γαμπρός του Τζάρετ Κούσνερ, παρακάθονται σε συνάντηση με τη Ρωσίδα δικηγόρο Ναταλία Βελενίνσκαγια και τον Βρετανό πολίτη Ρομπ Γκόλντστοουν, αφού στο μεταξύ λαμβάνουν τη διαβεβαίωση ότι θα τους ενημερώσουν για τα «άπλυτα» της Χίλαρι Κλίντον. Σημεώνουμε ότι ο Παπαδόπουλος είχε στείλει σχετικό μήνυμα δύο μήνες πριν, στις 26 Απριλίου με το οποίο ενημέρωνε τους ανθρώπους του Τραμπ για τα «άπλυτα» της κ. Κλίντον. Την ημερομηνία αυτή γίνεται πρώτη φορά αναφορά στην κλοπή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

[Παρενθετικά, έχει σημασία να διευκρινίσουμε ότι οι ρωσικές, όπως υποθέτουν όλοι, υπηρεσίες έκλεψαν τα ηλεκτρονικά μηνύματα του Τζον Ποντέστα, ο οποίος ήταν επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της κ. Κλίντον. Ο κ. Ποντέστα, που διετέλεσε προσωπάρχης του Προέδρου Ομπάμα και στενός συνεργάτης του Μπιλ Κλίντον, είναι ένας επιτυχημένος Ελληνοαμερικανός, με φοβερές διασυνδέσεις στην Ουάσιγκτον, λόγω της συμμετοχής του στις κυβερνήσεις των Δημοκρατικών. Είναι ένας άνθρωπος του «βαθέως παρασκηνίου». Η μητέρα του έλκει την καταγωγή της από το Λεωνίδειο Αρκαδίας και ο πατέρας του από την Ιταλία, αλλά ο ίδιος διατηρεί στενές σχέσεις με την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, καθώς συμμετέχει σε όλες σχεδόν τις εκδηλώσεις της. Έχει ειπωθεί, και δεν έχει διαψευστεί, ότι η κλοπή των δικών του μηνυμάτων ήταν η βασική αιτία της πτώσης της Χίλαρι Κλίντον. Και η κλοπή δεν έγινε με τον κλασσικό τρόπο που περιμένει κανείς να ακούσει, δηλαδή για τους «μάγκες χάκερς» που έσπασαν τους καλά φυλαγμένους κωδικούς του κ. Ποντέστα.

Τα πράγματα έγιναν πολύ διαφορετικά: Ο συνεργάτης της κ. Κλίντον έλαβε ένα μήνυμα ότι πρέπει να αλλάξει τον κωδικό του στο ταχυδρομείο της Gmail. Το ανέφερε στον τεχνικό, ο οποίος του είπε «κάντο» (just do it). Και ο Ποντέστα το ...έκανε. Για τα υπόλοιπα θα αοφασίσει η ιστορία, αφού συντελέστηκε η μεγαλύτερη κλοπή ηλεκτρονικών μηνυμάτων στην αμερικανική πολιτική ιστορία. Η πρώτη δημόσια αναφορά στην κλοπή γίνεται τον Μάιο του 2016, όταν και αρχίζει η πορεία της κ. Κλίντον προς την ταπεινωτική ήττα].

Οι αρχές εστάζουν την προσοχή τους σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα του Παπαδόπουλου σε πολλούς συνεργάτες του κ. Τραμπ, που έστειλε στις 24 Μαρτίου 2016. Ίσως αυτό το μήνυμα να αποδειχθεί καταλυτικό στη συνέχεια για την τελική έκβαση της προσπάθειας απαγγελίας κατηγοριών και στο σημερινό πρόεδρο, αφού ο Παπαδόπουλος υποστηρίζει ότι ανέφερε για τα της συνάντησης με τον κ. Πούτιν παρουσία του Ντόναλντ Τράμπ.

Ο νεαρός συμβουλος του Τραμπ γράφει ότι συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον Μαλτέζο καθηγητή, ο οποίος είχε μαζί του μια γυναίκα. Τη σύστησε στον Παπαδόπουλο ως συγγενή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία, όπως έγραψε, έχει διασυνδέσεις με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ρωσίας.

Έγραψε σχετικά: «Μόλις τελείωσα ένα πολύ παραγωγικό γεύμα με έναν καλό φίλο μου, (αναφέρεται στον καθηγητη), με την ανιψιά του Πούτιν, και τον Ρώσο Πρέσβη στο Λονδίνο, ο οποίος επίσης ενεργεί και ως Υφυπουργός Εξωτερικών».

Συνέχισε γράφοντας τα εξής:

«Το θέμα του γεύματος ήταν η οργάνωση μίας συνάντησης μεταξύ ημών και της ρωσικής ηγεσίας για να συζητήσουμε τις σχέσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας εάν εκλεγεί ο κ. Τραμπ. Είναι πρόθυμοι να μας φιλοξενήσουν σε μια «ουδέτερη» πόλη, ή απευθείας στη Μόσχα. Είπαν ότι η ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου του Πούτιν, είναι έτοιμη να συναντηθεί μαζί μας και ρώτησαν αν ο κ. Τραμπ ενδιαφέρεται. Περιμένω τις σκέψεις όλων για να προχωρήσουμε σε αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα», σημείωνε ο Παπαδόπουλος.

Ο υπεύθυνος της εκστρατείας απάντησε ότι θα εργαστεί γι’ αυτό κι του ζήτησε να μην αναλάβει υποχρεώσεις. Του έγραψε, όμως, ότι έκανε «εξαιρετική δουλειά».

Επτά μέρες μετά, στις 31 Μαρτίου 2016, ο Παπαδόπουλος έρχεται στην Ουάσιγκτον από το Λονδίνο και παρακάθεται σε συνάντηση με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τα «θέματα ασφάλειας» στα οποία συμπεριλαμβανόταν και η Ρωσία. Το περίεργο είναι ότι ήταν παρόντες οι πιο σημαντικοί σύμβουλοι του Τραμπ για τα θέματα αυτά.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο Παπαδόπουλος είπε ότι παρουσιάστηκε ενώπιον αυτής της ομάδας ανώτερων στελεχών, στους οποίους είπε ότι γνώριζε συνδέσμους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην οργάνωση μιας συνάντησης μεταξύ του κ. Τραμπ και του προέδρου της Ρωσίας. Τα παραπάνω ειπώθηκαν μπροστά στον Τραμπ.

Σε συνάντηση του κ. Trump και της ομάδας εξωτερικής πολιτικής του, στις 31 Μαρτίου 2016, ο κ. Παπαδόπουλος παρουσιάστηκε και δήλωσε ότι «είχε σχέσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διευθέτηση μιας συνάντησης μεταξύ του τότε υποψήφιου Τρούμπ και του Προέδρου Πούτιν», σύμφωνα με τα αρχεία του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Παπαδόπουλος συστήθηκε στον Πρόεδρο και στους υπόλοιπους που βρίσκονταν στην αίθουσα και «μπήκε αμέσως στο ψητό». "Είπε ότι είχε έναν φίλο στο Λονδίνο, τον Ρώσο πρεσβευτή, ο οποίος θα μπορούσε να βοηθήσει για την πραγματοποίηση της συνάντησης με τον Πούτιν". Οι μάρτυρες πρόσθεσαν ότι ο κ. Τραμπ άκουσε με ενδιαφέρον την πρόταση του νεαρού συμβούλου του... Ομως, αντιτάχθηκε ο μετέπειτα υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσσιονς και είπε: Δεν πρέπει να μιλήσει κανείς γι’ αυτό διότι μπορεί να διαρεύσει.

Στη συνέχεια ο Παπαδόπουλος επιστρέφει στο Λονδίνο και συνεχίζει να συνεργάζεται με τον Μαλτέζο καθηγητή και τη Ρωσίδα, που δεν είχε όμως σχέση με τον Πούτιν.. Για όλα ενημερώνει τους συνεργάτες του Τραμπ στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι -όπως ισχυρίζονται- ή δεν δίνουν σημασία ή του ζητούν να είναι προσεκτικός... Μόνο στις 15 Αυγούστου 2016, και μετά την επιμονή του Παπαδόπουλου ότι πρέπει να γίνει μία συνάντηση των συμβούλων εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ και του Ρώσου, αξιωματούχος της εκστρατείας Τραμπ εγκρίνει το ταξίδι, το οποίο δεν έγινε ποτέ. Το ρωσικό πρακτορείο Interfax, στο μεταξύ, δημοσιεύει συνέντευξη του Παπαδόπουλου, ο οποίος ασκεί κριτική στις αμερικανικές κυρώσεις προς τη Ρωσία. Είχε λάβει άδεια για να δώσει τη συνέντευξη; Ή έκανε του κεφαλιού του; Ουδείς γνωρίζει...

Πάντως, τα έγγραφα στη δκογραφία είναι αποκαλυπτικά του στόχου του Παπαδόπουλου, που ήταν μία συνάντηση του Τραμπ με τον Πούτιν, με κάθε θυσία. Από την ανάλυση εξάγεται το συμπέρασμα ότι από τη ρωσική πλευρά -τουλάχιστον από τα όσα αναφέρονται στα μηνύματα- υπήρχε επιθυμία για την πραγματοποίηση της συνάντησης. Σε μερικά μηνύματα δεν κρύβεται ο ενθουσιασμός του Παπαδόπουλου και της Ρωσίδας συνομιλήτριας του για το επερχόμενο «μεγάλο γεγονός». Αυτό που σίγουρα δεν αποδεικνύεται είναι εάν είχαν συμφωνήσει οι Ρώσοι σε ανώτατο επίπεδο ή η Ρωσίδα και ο Παπαδόπουλος «έκαναν πανηγύρια μόνοι τους» κατά τη λαϊκή έκφραση. Στην περίπτωση αυτή θα αμφισβητηθεί και ο ρόλος του κ. Μούλερ ο οποίος έτσι κι αλλιώς βρίσκεται στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου.

Το φιάσκο των ελληνικών ΜΜΕ

Εν κατακλείδι, το ζητούμενο για τον Παπαδόπουλο και όχι μόνο είναι αν όλα αυτά που περιέγραφε στα ηλεκτρονικά μηνύματα κινούνταν στη σφαίρα της φαντασίας του ή αποδεικνύονται με στοιχεία και αποδείξεις. Εχει σημασία ότι τα όνειρα και οι φιλοδοξίες του χάθηκαν επιχειρώντας να παίξει ένα παιγνίδι που ανήκει στα μεγάλα κεφάλια της Αμερικής και χρειάζεται αντοχές.

Είπε πολλά ψέματα για να εμπλουτίσει το βιογραφικό του και στην αμερικανική πολιτική ο μη σεβασμός στην αλήθεια αποτελεί και χαριστική βολή για μία πολιτική καριέρα. Ο γιος του γιατρού Αντώνη Παπαδόπουλου από το Σικάγο, για τον οποίο ομογενείς της πόλης υποστηρίζουν πως είναι «ακροδεξιός», πίστευε ότι θα είναι ο νέος «‘Αμος Χόκσταιν» -ήταν ο επικεφαλής της ενεργειακής πολιτικής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί κυβέρνησης Ομπάμα. Σκόπευε ψηλά, αλλά δεν είχε τα προσόντα και τις ικανότητες να αντιμετωπίσει μία κρίση, όπως είπαν και οι πανεπιστημιακοί του δάσκαλοι. Επέτρεψε στους συγγενείς του και τους φίλους του, ακόμα και τους περιθωριακούς της Αστόριας, να ομιλούν εκ μέρους του για την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Από τον δικό του κύκλο ακούστηκε η φράση μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ότι «δεν πρόκειται αυτός ο Πρόεδρος να βοηθήσει αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα». Συνέβη ακριβώς το αντίθετο.

Η ειρωνεία είναι ότι ο Τζόρτζ Παπαδόπουλος, στις 17 Οκτωβρίου και αφού στο μεταξύ είχε παραδεχθεί ενοχή για ψευδή δήλωση, έγραψε στο LinkedIn ότι ενδιαφέρουσες εξελίξεις αναμένονται από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου του Προέδρου Τραμπ με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Τσίπρα. Ήταν και αυτή η ανάρτηση στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το FBI ώστε να φαίνεται ότι δρα και αντιδρά φυσιολογικά.

Το χειρότερο που έπραξε για τον εαυτό του, ήταν ότι δέχθηκε να τον περιφέρουν σε εκδηλώσεις, χοροεσπερίδες και συγκεντρώσεις, στην Ελλάδα και στην Ομογένεια, και να παρουσιάζεται ως σύμβουλος του Τραμπ, όταν του είχαν δείξει την πόρτα.

Το μεγάλο ερώτημα παραμένει: Μπορεί ο Τζόρτζ Παπαδόπουλος να βοηθήσει τους εισαγγελείς για να απαγγείλουν κατηγορίες εναντίον του ίδιου του Προέδρου Τραμπ; Είναι δύσκολη η απάντηση αν και οι Αμερικανοί αρέσκονται στα δράματα και τις τραγωδίες. Δεν πρέπει να έχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία ότι ο πρόεδρος Τραμπ και οι συνεργάτες του θα πολεμήσουν με όλες τους τις δυνάμεις για να παρουσιάσουν τον Παπαδόπουλο ως αναξιόπιστο. Η συζήτηση της 31ης Μαρτίου, κατά την οποία ο Παπαδόπουλος υποβάλλει την πρόταση για συνάντηση του κ. Τραμπ με τον κ. Πούτιν, είναι το πιό σημαντικό στοιχείο, που οι Ρεπουμπλικάνοι θα επιχειρήσουν να απαξιώσουν.

Ήδη ένας συνεργάτης του Αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος ήταν παρόν στη συνάντηση και το έκρυψε κατά την κατάθεσή του στο Κογκρέσο, προσπάθησε να διαψεύσει τον Παπαδόπουλο, ισχυριζόμενος ότι απέρριψε την πρόταση του για τη συνάντηση με τον Πούτιν, και ως προεδρεύον της συνεδρίασης συνέχισε σε άλλο θέμα. Η μνήμη του κ. Σέσιονς μπορεί και να είναι επιλεκτική πάντως, διότι ρωτήθηκε επανηλειμμένα από βουλευτές και γερουσιαστές και διέψευσε ότι γνώριζε το θέμα. Ο συνεργάτης του υπουργού Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι όσοι παραβρέθηκαν στη συνάντηση της 31ης Μαρτίου είπαν πως ο Παπαδόπουλος «θεωρήθηκε κάποιος που δεν είχε μεγάλη αξιοπιστία».

Οι Δημοκρατικοί δείχνουν να μην το πιστεύουν. Εστιάζοντας στη σύσκεψη της 31ης Μαρτίου, επειδή ακριβώς παραβρέθηκε ο σημερινός πρόεδρος Τραμπ και ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης, εξαπέλυσαν επίθεση στηρίζοντας εμμέσως τον Παπαδόπουλο.

Ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ, μέλος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας, κάλεσε τον υπουργό Σέσσιονς να καταθέσει ξανά και να εξηγήσει γατί δεν είπε την αλήθεια ότι γνώριζε για τις προσπάθειες να συναντηθεί ο κ. Πούτν με τον κ. Τραμπ, και τόνισε:

"Ο Τζεφ Σέσσιονς απέκρυψε τις επαφές του με τους Ρώσους και είχε υποχρέωση να είναι πιο προσεκτικός στις συναντήσεις που περιελάμβαναν τον Παπαδόπουλο".

Οι Ρεπουμπλικάνοι από τη μεριά τους, υποστηρίζουν τις δηλώσεις του Προέδρου Τραμπ, παρά το γεγονός ότι η κατάθεση του Παπαδόπουλου τον «συνέλαβε ψευδόμενο», καθώς ισχυρίστηκε ότι ποτέ εν τη παρουσία του ειπώθηκε οτιδήποτε για την πιθανότητα συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο.

Χρεώνουν στα ΜΜΕ ότι παραφουσκώνουν τις δηλώσεις του Παπαδόπουλου, τον οποίο χαρακτηρίζουν «έναν νεαρό απλήρωτο εθελοντή και υποτιθέμενο ενεργειακό εμπειρογνώμονα». Ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου είπε στην εφημερίδα New York Times, ότι τον αναδεικνύουν σε έναν σημαντικό ηγέτη της εκστρατείας (Τραμπ) με σχέσεις με τη Ρωσία. Είναι γελοίο, είπε. Πρόσθεσε: Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι παρέστη σε μια συνάντηση, είπε κάτι για τη Ρωσία και όλοι στο δωμάτιο του είπαν να σιωπήσει. «Είναι πολύ σημαντικό», συνέχισε, «να θυμόμαστε ότι δεν είναι εγκληματίας τώρα για κάτι που έκανε για την εκστρατεία (Τραμπ). Είναι εγκληματίας γιατί αρχικά είπε ψέματα στο F.B.Ι.»
Είναι φανερό πως «μόλις αρχίζει το ματς» των Δημοκρατικών με τους Ρεπουμπλικάνους, που περιλαμβάνει πρωτίστως τον εξαναγκασμό του Προέδρου Τραμπ να εγκαταλείψει την Προεδρία. Εάν συμβεί αυτό, ο Παπαδόπουλος θα είναι ο ήρωας των Δημοκρατικών και ο «θανάσιμος πολιτικός εχθρός» για τους Ρεπουμπλικάνους. Στο μεταξύ, θα έχει εξέλθει της φυλακής και θα έχει γράψει το απόλυτο best seller, εκπληρώνοντας το «αμερικανικό όνειρο».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...