Ελληνοτουρκικά

Στα όπλα η Τουρκία «Θα λάβουμε μέτρα για όλες τις περιπτώσεις - Έχουμε δικαιώματα στις εξορύξεις στην Κύπρο»

Ανησυχία και σκεπτικισμός επικράτησε στην ‘Άγκυρα μετά τις δηλώσεις των τριών ηγετών της τριμερούς συνεργασίας (Ελλάδα-Αίγυπτο-Κύπρος) στην Λευκωσία στην οποία έγινε σαφές ότι θα εισέλθει και το Ισραήλ δημιουργώντας ένα ισχυρότατο «τετράγωνο» στην Α.Μεσόγειο το οποίο  θα καθορίσει τις εξελίξεις .

Παράλληλα ο Έλληνας πρωθυπουργός προετοιμάζει το έδαφος με προτροπή των ΗΠΑ για την ανακήρυξη ΑΟΖ προκαλώντας τον Ερντογάν πλέον «ανοικτά» να αντιδράσει .

Η απάντηση ήλθε σήμερα μέσω του πρακτορείου ειδήσεων Anadolou:

«η Τουρκία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει την Ελληνοκυπριακή κυβέρνηση για την έρευνα που σχετίζεται με υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στους πόρους γύρω από την περιοχή». "Θα λάβουμε τα μέτρα μας για όλες τις περιπτώσεις".

Αυτό «μεταφράζεται» σε άνοδο της «θερμοκρασίας» στην κυπριακή ΑΟΖ το επόμενο διάστημα μαζί με την παρουσία τουρκικού στόλου πέριξ των περιοχών ερευνών και εξορύξεων.  

Το σχέδιο που απεργάστηκε το τουρκικό ΓΕΕΔ είναι μαζική έκδοση μαζικών ΝΟΤΑΜ και NAVTEX  για τις περιοχές ενδιαφέροντος στην Κύπρο μαζί με την υλοποίηση συχνών αεροναυτικών ασκήσεων.

Παράλληλα θα γίνει η μεταφορά του πλωτού γεωτρύπανου στο Ακρωτήριο του Αγ.Ανδρέα για να έχουν οι Τούρκοι κοντά στην ΑΟΖ της Κύπρου ένα « όπλο» κατά την έναρξη των γεωτρήσεων από τους Κύπριους με την συνδρομή των πολυεθνικών.  

Οι  ηγέτες της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου δεσμεύθηκαν την Τρίτη να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών τους.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε επί του θέματος: «Η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η  Κύπρος αποτελούν στοιχεία σταθερότητας και συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Πρόσθεσε δε ο ίδιος ότι έχει  πολύ σημαντικές προσδοκίες όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών, ιδίως όσον αφορά την οικονομία, την ενέργεια, τον τουρισμό, την ασφάλεια και την αμυντική βιομηχανία.

Ο Τσίπρας άγγιξε επίσης τις συζητήσεις για μια ενιαία Κύπρο .

"Υποστηρίζουμε μια επανενωμένη, δίκαιη και διαρκή λύση βασισμένη στην ευημερία όλων των Κυπρίων στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ", ανέφερε ο ίδιος .

Ο Αναστασιάδης δήλωσε επίσης ότι έχει υπογραφεί ένα κοινό πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των τριών μερών.

"Η παρουσία υδρογονανθράκων στην περιοχή μπορεί και πρέπει να αποτελέσει καταλύτη για μεγαλύτερη συνεργασία στην περιοχή", ανέφερε.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Σίσι δήλωσε ότι "η συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών στοχεύει επίσης στη διατήρηση της ασφάλειας και της ευημερίας".

Το επόμενο διάστημα όμως η κατάσταση θα φτάσει σε οριακό σημείο και ίσως έχουμε ακόμη και πρόκληση επεισοδίου, κάτι που επιδιώκουν πραγματικά οι Τούρκοι .

Γι αυτό όμως ΗΠΑ, Ισραήλ και Ελλάδα,  ίσως για πρώτη φορά,  εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα και σίγουρα  θα προβούν σε ανάλογες στρατιωτικού τύπου κινήσεις στην περιοχή στην οποία διακυβεύονται πλέον τεράστια συμφέροντα.

https://www.youtube.com/watch?v=LtTJWgrzZjE

https://www.youtube.com/watch?v=t6-S3DhpDL0

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ