Επιστήμη

Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη! Αυγή: Το κορίτσι των σπηλαίων που έζησε πριν από 7.000 χρόνια

Πέρασαν 8 ολόκληρα χρόνια από όταν γνωρίσαμε την Μύρτιδα. Η Μύρτις βαφτίστηκε έτσι από τους αρχαιολόγους και ήταν μια 11χρονη κοπέλα από την αρχαία Αθήνα. Υπολείμματα του σκελετού της είχαν ανακαλυφθεί σε μαζικό τάφο στον Κεραμεικό την περίοδο 1994–95 κοντά στον σταθμό του μετρό. Τώρα, θα γνωρίσουμε και την Αυγή.

Η Αυγή, ήταν 18 χρονών, και κατοικούσε στον ελλαδικό χώρο, στο σπήλαιο της Θεόπετρας των Τρικάλων. Οι αρχαιολόγοι που την βρήκαν, ανακάλυψαν πως έζησε στη Μεσολιθική Περίοδο, περίπου 7000 χρόνια.

Το σπήλαιο Θεόπετρας βρίσκεται σε έναν βραχώδη ασβεστολιθικό όγκο που ορθώνεται πάνω από το ομώνυμο χωριό, στον δρόμο Τρικάλων – Καλαμπάκας, 3 χλμ πριν από τα Μετέωρα. Πρόκειται για τη δυτικότερη προϊστορική θέση της θεσσαλικής πεδιάδας, στους πρόποδες της οροσειράς Χάσια, η οποία αποτελεί και το φυσικό όριο μεταξύ Θεσσαλίας και Ηπείρου.

Το σπήλαιο της Θεόπετρας στα Τρίκαλα
Το πρόσωπό της είναι έτοιμο και αυτό θα δούμε στις 19 Ιανουαρίου. Την έδωσαν το όνομα «Αυγή», για συμβολικούς λόγους, καθώς η κοπέλα έζησε στην αυγή του νέου πολιτισμού.

Η «Αυγή» βρέθηκε από την αρχαιολόγο Νίνα Κυπαρίσση- Αποστολίκα. Η 18χρονη ήταν πιο άγριας μορφής και περισσότερο απ’ όλα τους δυσκόλεψαν τα ρούχα και τα μαλλιά της, δεδομένου ότι δεν είχαν στοιχεία.

Ας θυμηθούμε την Μύρτιδα

Το όνομα Μύρτις, επιλέχθηκε τυχαία, ως μια από τις κοινές γυναικείες ονομασίες της εποχής. Η ανάλυση των οστών της Μύρτιδος κατέδειξε πως αυτή και άλλα 2 άτομα των οποίων οι σκελετοί ανασκάφτηκαν από τον μαζικό τάφο, πέθαναν προσβεβλημένοι από τυφοειδή πυρετό κατά τον ιδιαίτερα καταστροφικό και πολύνεκρο λιμό των Αθηνών το 430 π.Χ. Το 2010 είχε παρουσιασθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης η ανάπλαση του προσώπου της.

Η Μύρτις, ήταν το πρώτο άτομο η μορφή του οποίου έγινε δυνατό να αναπαρασταθεί μετά από ανάλυση των οστών της.

Το κρανίο της ήταν σε ασυνήθιστα καλή κατάσταση, όπως και τα δόντια της. Οι Έλληνες ειδικοί που ανέλαβαν την επανασύσταση της όψεως της κοπέλας συνεργάστηκαν με Σουηδούς συναδέλφους τους για τον προσδιορισμό των χαρακτηρισμών του προσώπου. Χρησιμοποιήθηκε ειδικός ιατρικός σαρωτής ώστε να αποκτηθούν υψηλής ανάλυσης δεδομένα του κρανίου. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε αντίγραφο του κρανίου το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως η βάση για την περαιτέρω επεξεργασία της κεφαλής και προσδιορισμού των φυσικών χαρακτηριστικών και των μυών. Οι λεπτομέρειες των ιστών του προσώπου υπολογίστηκαν βάσει των μέσων τιμών για ηλικία, γένος και φυλή, και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά προέκυψαν από τα δεδομένα της κρανιακής ανάλυσης του προσώπου.

Στην Μύρτιδα επιλέχθηκε να δοθούν καστανά μάτια και μαλλιά, όμως το πραγματικό χρώμα των οφθαλμών και των τριχών μπορεί να διευκρινιστεί μόνο μέσω ανάλυσης DNA. Ο τρόπος χτενίσματος επιλέχτηκε βάσει των συνηθειών της εποχής που αυτή έζησε.

Η Μύρτις

Υπομονή μέχρι τις 19 Ιανουαρίου που θα γνωρίσουμε την Αυγή. Σε ημερίδα που θα γίνει στο Μουσείο της Ακρόπολης, θα γίνουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις, που θα συμβάλλουν στην κατανόηση της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

Η παρουσίαση θα γίνει από τον κ. Μανώλη Παπαγρηγοράκη, επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν Πανεπιστημιακοί και άλλοι ειδικοί επιστήμονες και θα μιλήσουν για την πορεία των επιστημών τους από την εποχή της Αυγής μέχρι σήμερα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...