Κόσμος

Σοβαρή εξέλιξη: Ρίχνουν 700 δισ και δημιουργούν νέα στρατιωτική Διοίκηση για την Ευρώπη μαζί με βάσεις στον Β.Ατλαντικό

Πολύ άσχημη εξέλιξη καθώς το ΝΑΤΟ δείχνει ότι προετοιμάζεται εντατικά για πόλεμο με τη Ρωσία σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στήριξαν τα σχέδια για τη δημιουργία δύο νέων στρατιωτικών διοικήσεων για την προστασία της Ευρώπης στην περίπτωση μιας σύγκρουσης με την Ρωσία, ανοίγοντας το δρόμο για την μεγαλύτερη διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας εδώ και δεκαετίες.

Ταυτόχρονα, οι διαπραγματευτές του Κογκρέσου αποφάσισαν τη διάθεση του τρομακτικού ποσού των 700 δισ. δολαρίων για το οικονομικό έτος 2018, περιλαμβανόμενης αύξησης κατά 2,4% σε μισθούς στρατιωτικών, της αύξησης της δύναμης των ενόπλων δυνάμεων κατά 20.000 άτομα, της προμήθειας 90 μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 και της προμήθειας ενός τρίτου σκάφους παράκτιου αγώνα.

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στην δημιουργία μιας Ατλαντικής διοίκησης και μιας διοίκησης υλικοτεχνικής υποστήριξης για την ταχύτερη αντίδραση σε απειλές ενάντια στην Ευρώπη, τόνισαν αξιωματούχοι.

«Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την υπερατλαντική συμμαχία», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε μια συνέντευξη Τύπου.

«Αφορά το πώς να μετακινούμε δυνάμεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και πώς να μετακινούμε δυνάμεις στην Ευρώπη».

Οι δαπάνες δεν πρόκειται να συζητηθούν έως το 2018, αλλά οι νέες δύο περιφερειακές βάσεις συγκεντρώνουν ευρύτερη στήριξη.

Η Γερμανία είναι πρόθυμη να φιλοξενήσει τη διοίκηση υλικοτεχνικής υποστήριξης, όπως ανέφεραν διπλωμάτες, με δεδομένη την στρατηγική της τοποθεσία, επιτρέποντας την ταχεία μεταφορά εξοπλισμού και προσωπικού σε περίπτωση μιας πολεμικής σύρραξης.

Ναυτικές χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ μπορεί να φιλοξενήσουν το ατλαντικό αρχηγείο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση μέχρι στιγμής.

Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν επίσης την χορήγηση όπλων κυβερνοπολέμου σε ανώτατους διοικητές για την χρήση τους σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και αποστολές, ανέφεραν αξιωματούχοι, επιτρέποντας ενδεχομένως για πρώτη φορά στη Συμμαχία να δρα ενάντια σε χάκερς.

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ συνεχίζουν ακάθεκτες με τα σχέδιά τους να στρατιωτικοποιήσουν την Αρκτική , ανοίγοντας ξανά  παράλληλα το μέτωπο της Α.Ουκρανίας.

Οι στρατηγικοί στόχοι των ΗΠΑ στην Αρκτική είναι, η εξασφάλιση των δυνητικών ενεργειακών πόρων που βρίσκονται στην περιοχή, και η διατήρηση της στρατιωτικής υπεροχής πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο.

Παρά το γεγονός ότι η απειλή της ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ των αρμοδιοτήτων της Αρκτικής παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, οι Ρώσοι  θα πρέπει να εξετάσουν τις επιπτώσεις  της απόφασης του ΝΑΤΟ να  στρατιωτικοποιήσει  την περιοχή με δύο νέες διοικήσεις , υπό το φως των νέων  κοιτασμάτων .

https://youtu.be/G4LYjKSiv3E?t=1

Για αυτό και το ΝΑΤΟ δημιουργεί δύο νέες  περιφερειακές διοικήσεις,  επίσημα… για την προστασία του Βόρειου Ατλαντικού από την αύξηση της ρωσικής ναυτικής δύναμης,…ανεπίσημα,  για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Αρκτική, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της συμμαχίας, καθώς οι σύμμαχοι θεωρούν ως επόμενο βήμα μια τεράστια στρατιωτική  συγκέντρωση ΗΠΑ-Ρωσίας που θα θυμίζει τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο στρατηγός Πετρ Πάβελ, επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, θα θέσει το θέμα  στους  υπουργούς Άμυνας αυτή την εβδομάδα για την δημιουργία μιας νέας βάσης σχεδιασμού και στρατηγικής που θα επικεντρωθεί στη διατήρηση των θαλάσσιων διόδων  του Ατλαντικού από τα εχθρικά υποβρύχια.

«Αν κοιτάξουμε τις αυξανόμενες δυνατότητες χωρών όπως η Ρωσία και η Κίνα, με παγκόσμια εμβέλεια, είναι προφανές ότι οι ναυτιλιακές γραμμές επικοινωνίας πρέπει να προστατεύονται», δήλωσε σε συνέντευξή του ο ίδιος.

«Παρατηρούμε την αυξημένη πολεμική δραστηριότητα της Ρωσίας στην Αρκτική και  τον βόρειο Ατλαντικό ... Επίσης, εκτιμούμε ότι για οποιαδήποτε μελλοντική κρίση η ενίσχυση της Ευρώπης και οι ελεύθερες γραμμές επικοινωνίας θα είναι ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε ο Πάβελ .

Η Αρκτική αποτελεί μία ευρύτερη περιοχή, που όλοι οι παγκόσμιοι παίκτες (ΗΠΑ, Ρωσία, Νορβηγία, Καναδάς κά) το τελευταίο διάστημα δείχνουν τα «δόντια τους».

Η πολική περιοχή αυτή διαθέτει έναν τεράστιο φυσικό πλούτο, και όλοι «γείτονες και ανταγωνιστές» στην Αρκτική, έχουν ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτικοποίηση της περιοχής. Το ίδιο έπραξε και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, από το τέλος του 2012, όταν δήλωσε ότι «ο ρωσικός στρατός θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή, στην ανάπτυξη της υποδομής των στρατιωτικών μονάδων στην περιοχή της Αρκτικής».

Τον Σεπτέμβριο του 2013, ο Πούτιν απέστειλε τον ρωσικό στόλο με επικεφαλής το βαρύ πυρηνοκίνητο καταδρομικό «Peter the Great», στα νέα νησιά της Σιβηρίας, για να ολοκληρώσει την στρατιωτική ενεργοποίηση των νησιών αυτών, βελτιώνοντας παράλληλα τις υποδομές, όπως τα λιμάνια και το αεροδρόμιο της περιοχής. Τα νησιά αυτά είχαν εγκαταλειφθεί από την Ρωσία από το 1993.

Ο Ρώσος πρόεδρος  σχεδίασε επίσης την ήδη υπάρχουσα στρατιωτική βάση, στα νησιά αυτά, που θα αποτελεί το «κλειδί», για τον έλεγχο της ολόκληρης της  περιοχής της Αρκτικής.

Επιπλέον, ανακοίνωσε την διάθεση σημαντικών οικονομικών πόρων για την οικοδόμηση νέων εγκαταστάσεων στις πολικές περιοχές. Για την εκπλήρωση των σχεδίων αυτών, θα αποσταλούν δύο «ομάδες στρατιωτικών σχηματισμών» αποτελούμενες από (10 000 έως 15 000 άτομα η καθεμία) και παράλληλα θα κατασκευασθούν νέα σύγχρονα παγοθραυστικά πλοία.

Τα άλλα εμπλεκόμενα έθνη της Αρκτικής, που δεν επιθυμούν καθ’ οιοδήποτε τρόπο να υστερήσουν στον τομέα αυτό, σε σχέση με τη Ρωσία, επιδιώκουν να ξεκινήσουν τα ίδια, νέες πρωτοβουλίες, το  καθένα με τον τρόπο του.

Η Νορβηγία θεωρεί τη Ρωσία, ως μια εν γένει πιθανή απειλή, για την στρατηγικής της στην περιοχή αυτή, καθώς η ίδια διαθέτει αρκετές στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στον Αρκτικό Κύκλο. Το 2009, το νορβηγικό Γενικό Επιτελείο Στρατού, απέστειλε μόνιμα, 60 στρατιωτικούς σε βάση κοντά στην περιοχή Μπόντο. Επίσης, ταξιαρχίες του νορβηγικού στρατού που έχουν ως περιοχή ευθύνης τα Βόρεια της χώρας, μετακινήθηκαν κοντά στον βόρειο πολικό κύκλο.

Οι Δανοί από την άλλη πλευρά, αντιμετωπίζουν την όλη κατάσταση, με μια πιο διαφορετική προσέγγιση και μέχρι στιγμής περιορίζονται στην αποστολή μίας μονάδας των ειδικών δυνάμεων στη Γροιλανδία.

Στην «λευκή βίβλο» καθεμιάς από τις χώρες που περιβάλουν την Αρκτική, αναφέρονται οι πιθανές απειλές από τους γείτονες. Η Ρωσία π.χ. δικαιολογεί την ανάπτυξη μονάδων των ειδικών δυνάμεων της στην Αρκτική, λόγω του μεγάλου αριθμού των δυνάμεων του ΝΑΤΟ που εδρεύουν στην περιοχή. Οι Δανοί από την άλλη πλευρά αναφέρουν, ότι οι Ρώσοι θεωρούνται επικίνδυνοι, αλλά την ίδια στιγμή επιθυμούν την σύσφιξη των διμερών τους σχέσεων. Και ούτω καθεξής.

Αλλά μπορεί η Αρκτική να γίνει μια ζώνη συγκρούσεων των χωρών οι οποίες έχουν ήδη αναπτύξει στρατεύματα εκεί;

Ο Maya Laurent  Γάλλος εμπειρογνώμονας  και πρώην πρεσβευτής καθώς και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Ροκάρ (Michel Rocard), αποκαλούν όλες αυτές τις πληροφορίες πραγματικές .

«Πρέπει το συντομότερο δυνατόν να αποκλίνουμε από ένα τέτοιο ενδεχόμενο» είπε ο Ροκάρ, τονίζοντας ότι μία σύγκρουση θα αποτελέσει ένα κακό σενάριο για όλους .

«Η Αρκτική είναι και θα είναι για πάντα μια περιοχή μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας, που στα παγωμένα νερά της «διέρχονται» συνεχώς πολλά πυρηνικά υποβρύχια, από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Επιπλέον, λόγω του σχήματος της που ομοιάζει με «αυγό» αποτελεί και μια καλή βάση για βαλλιστικούς πυραύλους» αναφέρει ο Michel Rocard.

Σύμφωνα με τον Γάλλο ειδικό για την Αρκτική Maya Laurent, η παρουσία των στρατιωτών κατά κύριο λόγο οφείλεται και στην προσπάθεια επίλυσης υλικοτεχνικών προβλημάτων, που οφείλονται στην αδυναμία πρόσβασης άλλων μέσων.

Επίσης δεν υπάρχει καμία απόφαση διεθνούς δικαστηρίου που να χαράσσει «υδάτινο διάδρομο» , και  να θεωρεί διεθνή ύδατα την πορεία των πλοίων, και στην ουσία δεν υπάρχει κανένας τρόπος να ζητηθεί κανενός είδους βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή ατυχήματος.

«Η παρουσία του στρατού δεν αποτελεί πάντα πολιτική, αλλά και εγγύηση της ασφάλειας», εξηγεί ο ίδιος.

Έτσι και ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ Τσέχος στρατηγός Π.  Πάβελ χαρακτήρισε τη Ρωσία ως μια "δυνητική απειλή", ενώ η Δύση ανησυχεί από τα πολεμικά παιχνίδια της Μόσχας το Σεπτέμβριο που συγκέντρωσαν  δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες , ενώ το ρωσικό «ηλεκτρονικό νέφος» στην Βαλτική αποτελεί προοίμιο πολεμικών εξελίξεων , λένε αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ.

Μετά την προσάρτηση από την  Ρωσίας της Κριμαίας το 2014, το ΝΑΤΟ προσπάθησε να καθησυχάσει τους συμμάχους της στη Βαλτική, αποστέλλοντας στρατεύματα στη Βαλτική, Πολωνία και Μαύρη Θάλασσα, δημιουργώντας ένα δίκτυο μονάδων  του ΝΑΤΟ, και διενεργώντας περισσότερες ασκήσεις ενώ δημιούργησε μια δύναμη ταχείας αντίδρασης.

Η Ρωσία καταδικάζει τις κινήσεις ως μια επιθετική στρατηγική στα σύνορά της, η οποία απειλεί να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την ανατολική Ευρώπη.

Τώρα όμως το διακύβευμα είναι το βόρειο πέρασμα το οποίο αλλάζει ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία λόγω της μικρότερης διαδρομής ανάμεσα σε δύο ηπείρους και λόγω των ρωσικών απίστευτων πυρηνοκίνητων υποβρυχίων που δεν εντοπίζονται.

Αυτή η διαδρομή (Βόρειο παγωμένο πέρασμα) είναι σημαντική από στρατιωτική άποψη, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών υποβρυχίων αποτελεί για το ρωσικό ναυτικό το μόνο που χρειάζεται για να βρίσκεται λίγο πιο μακριά από τα λιμάνια των ΗΠΑ, πράγμα που αποτελεί ήττα για αυτές (ΗΠΑ).

Η χειρότερη περίπτωση, δεν είναι μια τοπική σύγκρουση στην Αρκτική , αλλά η προοπτική ότι  μια τέτοια περίπτωση  συνεπάγεται μία ακόμη επιπλέον σύγκρουση "αρμοδιοτήτων" Ρώσων και Αμερικανών στο  Βόρειο ημισφαίριο , με τεράστιες συνέπειες για ολόκληρο τον πλανήτη .

https://www.youtube.com/watch?v=WIazoeOtJFQ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ